Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Anadolu Kaplanları’nın etkisiyle 2015’te “istikrar” bekleniyor

Anadolu Kaplanları’nın etkisiyle 2015’te “istikrar” bekleniyor
12 Aralık 2014 11:57
A+
A-

Reha_hatipoglu_1

 Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması 2015 birinci çeyrek sonuçları Türkiye’deki beklentileri +20% olarak açıklıyor. Üretim sektörü Anadolu’daki şehirlerden ve şirketlerden gelen ivmeyle parlak iş imkanları sunmasından güç alıyor. Ve işverenler, yılın ilk üç ayında aktif bir işe alım hızı bekliyor. İlaç ve İnşaat sektöründeki işverenlerde benzer şekilde aktif bir işe alım hızı öngörüyor.

Manpower 2015 birinci çeyrek İstihdama Genel Bakış Araştırmasına göre (NYSE: MAN), Türk işverenler Ocak-Mart dönemi için sabit seyreden işe alım planları bildiriyor. Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması’nda Türkiye için ilk kez bu çeyrekte istihdam piyasasının mevsimsellikten arınmış verilerine dayanan bir analiz yapıldı. Bu analiz kapsamında veriler; her yıl aynı zamanda meydana gelen istihdam dalgalanmaları olmaksızın gözden geçirildi ve istihdam pazarına ilişkin daha belirgin bir görünüm için gereken 17 çeyreklik bilgiler toplandı, elde edilen sonuçlar değerlendirildi. Buna göre Türkiye’nin 2015 birinci çeyrek Net İstihdam Görünümü +%20 olarak belirlendi. Bu tablo ile Türkiye’deki işe alım beklentileri, önceki çeyreğe kıyasla nispeten istikrarlı seyrini koruyarak önceki yılın aynı dönemine göre değişim göstermedi.

Beş bölgenin tamamındaki işverenler, önümüzdeki çeyrekte istihdam artışı tahmin ediyor. En güçlü istihdam piyasası, Net İstihdam Görünümü +%23 seviyesinde olan İç Anadolu bölgesinde tahmin ediliyor.

Net İstihdam Görünümü
MARMARA +21
İÇ ANADOLU +23
KARADENİZ +21
EGE +18
AKDENİZ +16

11 sektörün tamamındaki işverenler, önümüzdeki çeyrek boyunca istihdam seviyelerinde artış öngörüyor. En yüksek işe alım planı, işverenlerin +%32 Net İstihdam Görünümü̈ ifade ettiği Üretim sektöründe bildiriliyor. Tarım, Avcılık, Ormancılık ve Balıkçılık sektörü̈ ile İlaç sektöründeki işverenler sırasıyla +%27 ve +%26 Net İstihdam Görünümü̈ ile aktif iş piyasası tahmininde bulunuyor.

Öngörüleri değerlendiren Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu: “Son yıllarda hızlı büyüyen gelişmekte olan ekonomilerin bu hızında bir duraklama   olduğunu gözlemliyoruz ve Türkiye de bu ülkeler arasında yer alıyor. Öte yandan, 2015 yılı ilk çeyreğinde Üretim sektörünün Anadolu’daki şehirlerden ve bu bölgelerdeki şirketlerden gelen ivmeyle parlak iş imkanları sunduğu fark ediliyor. Anadolu Kaplanları olarak da nitelendirilen bu şirketlerdeki  işverenlerin olumlu istihdam öngörüleriyle Üretim sektörü, yılın ilk üç ayında aktif bir işe alım hızı bekliyor. İlaç ve İnşaat sektöründeki işverenler de benzer şekilde aktif bir işe alım hızı öngörüyor. Bizim beklentilerimiz 2015’in, 2014 ile benzerlikler içeren bir yıl olacağı yönündedir. Yılın ilk 6 aylık döneminde ekonominin büyüyeceğini ve dolayısıyla istihdamın artacağını tahmin ediyoruz. istihdamın artacağını tahmin ediyoruz. Fakat bu işsizlik oranını aşağı çekemeyecek ölçekte olacaktır”

Önceki çeyrekle kıyaslandığında, 11 sektörün beşindeki işverenler, işe alım beklentilerinin iyileştiğini ifade ediyor. Yüzde 13 puanlık en önemli artış Tarım,Avcılık, Ormancılık ve Balıkçılık sektöründen geliyor.

Net İstihdam Görünümü
Tarım, Ormancılık, Avcılık ve Balıkçılık +27
İnşaat +22
Elektrik, Gaz ve Su +20
Finans, Sigorta, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler +19
Üretim +32
Madencilik +10
Kamu ve Sosyal Hizmetler +21
Restoran ve Otelcilik +10
Ulaştırma, Depo ve İletişim +17
Toptan ve Perakende Ticaret +19
İlaç +26

2014 birinci çeyrekle karşılaştırıldığında, Görünüm 11 sektörün yedisinde zayıflıyor. Restoran ve Otelcilik sektöründeki Görünüm yüzde 8 puan zayıflarken, Elektrik, Gaz ve Su sektöründeki işverenler yüzde 12 puan gibi keskin bir düşüş bildiriyor.

2015 1. çeyreği boyunca, işletme kategorilerinin dördünde (mikro, küçük, orta ve büyük) de istihdam artışları tahmin ediliyor. Orta büyüklükteki işletmelerdeki işverenler, +%30 Net İstihdam Görünümü ile en güçlü işe alım planlarını bildirirken, büyük işletmelerdeki Görünüm +%25 olarak ifade ediliyor. Küçük ve mikro kategorilerinde Görünüm sırasıyla +%18 ve +%10 olarak bildiriliyor.

Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması: Küresel istihdam piyasasının genelinde üç ay önceye veya geçen yılın aynı dönemine kıyasla, işe alım hızında ciddi bir değişiklik olmayacak

 Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesindeki 24 ülkede 20’sinde olumlu görünümler bildiriliyor. İlk çeyrek tahminleri Türkiye’de en güçlüyken, en zayıf ve tek olumsuz tahmin Finlandiya, İtalya, Hollanda ve İsviçre’deki işverenlerden geliyor. Çeyrekler karşılaştırıldığında görünümler 12 ülkede iyileşiyor, bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında 15 ülkede iyileşiyor.

Küresel istihdam piyasası genelindeki tahminler, üç ay önceye veya geçen yılın aynı dönemine kıyasla,  işe alım hızında ciddi bir değişiklik olmayacağını gösteriyor. İstihdam seviyesinin dört ülke hariç tüm ülkelerde değişen oranlarda büyümesi beklenirken, işe alım faaliyetinde geniş kapsamlı bir ivme olduğuna dair çok az kanıt mevcut. Aksine görünüm, önceki çeyreklerle benzer kalmaya devam ediyor.

Dünya genelindeki 42 ülke ve bölgenin 38’indeki işverenler, olumlu birinci çeyrek işe alım planları bildiriyor. 2014 dördüncü çeyrek ve 2014 birinci çeyrek araştırmalarıyla karşılaştırıldığında Görünümler genelde daha güçlü.

Araştırma öngörülen istihdam eğilimlerini ölçmek amacıyla dünya genelinde  42 ülke ve bölgeden 65.000’in üzerinde ve Türkiye’den ise 1.000 temsili  kamu ve özel sektör işvereni ile  görüşme yaptı.  Rapor boyunca kullanılan “Net İstihdam Görünümü̈” ifadesi, toplam istihdamda artış öngören işverenlerin yüzdesinden, önümüzdeki çeyrekte iş yerlerinde istihdam düşüşü̈ bekleyen işverenlerin yüzdesi çıkarılarak hesaplanmıştır.

Bir sonraki Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması’nın sonuçları 10 Mart 2015 tarihinde açıklanacak ve 2015’in ikinci çeyreğine dair işe alım beklentilerini gün yüzüne çıkaracak.

EKONOMİ AJANDASI

 

REKLAM ALANI