Dolar 32,4583
Euro 34,7624
Altın 2.476,08
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Altında sürpriz ralli sürecek

Altında sürpriz ralli sürecek
06 Ağustos 2014 10:01
A+
A-

altin_2563USAGOLD Centennial Precious Metals Inc.’ye göre, altın, enflasyondaki hızlanma ile birlikte bu yılki sürpriz rallisini sürdürebilir.

USAGOLD Centennial Precious Metals Inc., hızlanan enflasyon görünümüne bağlı olarak, altının bu yılki sürpriz rallisini sürdüreceğini ve fiyatların Eylül ayından bu yana en yüksek seviyesine tırmanacağını kaydetti.

Denver’da USAGOLD’un şef piyasa analisti Peter Grant, metalin Asya’dan yüksek talebin de desteği ile, bu yılın sonuna kadar ons başına 1,400 dolara erişeceğini söyledi. Grant, altının Fed faizi yükseltse dahi değer kazanacağını, zira borçlanma maliyetlerindeki artışlara muhtemelen yükselen tüketici fiyatlarının eşlik edeceğini sözlerine ekledi.

Altın vadeli kontratları, 30 Haziran 2006’ya kadarki iki yıllık dönemde, Fed’in gösterge faizi yüzde 1.25’ten yüzde 5.25’e yükseltmesi le birlikte, yüzde 57 değer kazandı. Faiz oranları, merkez bankasının yüzde 3.3’ten yüzde 4.3’e hızlanan enflasyonu kontrol altına almada zorlanması ile birlikte yükseldi. Altın temmuz ayında, borçlanma maliyetlerinde yükseliş beklentilerinin altının alternatif varlık olarak cazibesini azaltmasının etkisi ile yüzde 3 düştü.

Altını 28 yıldır izleyen Grant, “Geçmişe baktığımızda, faizlerin artması ile birlikte altının da yükseldiğini gördüğümüz birçok duruma rastlarız,” dedi ve 2004 ile 2006 arasındaki dönemi işaret ederek, “Enflasyon yükseliyordu ve Fed, enflasyonu faizleri yükselterek takip ediyordu” şeklinde görüş bildirdi.

Altın bu yıl, kısmen Ukrayna ve Orta Doğu’daki şiddet olaylarının metale yönelik güvenli liman alımlarını artırmasının etkisi ile yüzde 7.2 ralli yaparak 1,288.90 dolara çıktı. Metal 2013 yılında, ABD’de hızlanan ekonomik büyümenin Fed’in varlık alımlarını azaltmasına neden olacağı endişesi ile yüzde 28 değer kaybetti ve son 30 yılın en hızlı yıllık kaybını gerçekleştirdi.

Hindistan’ın İthalatı

ABD merkez bankası, 30 Temmuz’daki toplantısında, aylık varlık alımlarını 25 milyar dolara indirdi. Fed böylelikle, varlık alımlarını, her biri 10 milyar dolar olmak üzere, altı toplantı üst üste düşürdü.

Dünyanın ikinci en büyük altın tüketicisi Hindistan’ın altın ithalatı, merkez bankasının daha fazla banka ve traderın denizaşırı altın alımı yapmasına izin vermesinin ardından, Haziran ayında yüzde 65 sıçradı ve ülkenin dış ticaret açığının 11 ayın zirvesine çıkmasına yardımcı oldu.

Grant , “Öncelikle, fiyatların yükselmesinin temel faktörü olarak, gerçek fiziki talebe bakıyorum,” dedi ve “Ayrıca, yıl sonuna doğru enerji fiyatlarının da artacağı beklentisi ile enflasyonun da biraz yükseleceğini düşünüyorum” şeklinde görüş bildirdi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI