Dolar 32,5991
Euro 34,7588
Altın 2.499,68
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Altın yeni dipler arıyor

Altın yeni dipler arıyor
14 Nisan 2013 13:32
A+
A-

 altın

İntegral Menkul Değerler Araştırma Departmanı, Analisti Tuba Özay’ın analizine göre ,FED tarafından gerçekleştirilen son FOMC toplantısında faiz oranı %0,25 oranında sabit bırakılırken, Bernanke %7,7 dolaylarında bulunan işsizliğin yüksek seviyede olduğuna da dikkat çekerek, aylık bazda yaklaşık 85 Milyar Dolarlık tahvil alımına devam kararı aldığını açıklamıştı.

Halen devam eden parasal genişlemeye rağmen, altın fiyatlarında geçtiğimiz aylarda gerçekleşen benzer açıklamalar sonrası gözlemlediğimiz yükseliş ivmesinin son dönemlerde etkisini yitirdiği gözleniyor. Geniş bantta 1625 direncine yaklaşmakta zorlanan ons bazındaki altın fiyatlarında orta vadedeki düşen kanalın etkisi kısa vadeye de olumsuz olarak yansımakta.

FOMC toplantısının Çarşamba günü açıklanan tutanaklarında bir kısım FED üyesinin yılsonunda parasal genişlemenin durdurulmasını istediğinin ve bir kısmının da yıl ortasında azaltma beklediğinin açıklanması ile altında satış baskısının etkin olmaya devam ettiğin görüyoruz. Bugün Avrupa’da Maliye Bakanları’nın Kıbrıs konusunda uzun süreli bir olumsuzluk beklemediklerini açıklamaları ile altındaki talebin azalmaya devam ederek kritik 1530 desteğine ulaşıldığını görüyoruz. Bugün ABD’de açıklanan perakende satış verilerinin harcama kesintilerinin etkisiyle görülen olumsuzluğu ise altının 1530’dan alım tepkilerine maruz kalmasına yol açtığını görmekteyiz. Bizim düşüncemiz altının ons fiyatının net olarak 1500 seviyesinin altında uzun süre kalamayabileceği ve ABD’de tüketici kaynaklı verilerde zayıflıkların devam etmesi durumunda genel bant hareketinin 1530-1615 arasında gerçekleşebileceğidir.

ABD tarafında parasal genişlemenin 2014 başına kadara devam edebileceği ve ABD’nin konut, imalat sektörlerinde zayıf da olsa toparlanmaların sürebileceği düşüncesinden yola çıkarak, altındaki geniş bant kararsızlığının 2013’ün ikinci yarısına kadar etkin olabileceğini düşünüyoruz.

 

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI