Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Altın şirketleri altından çok kazandırıyor

Altın şirketleri altından çok kazandırıyor
13 Ağustos 2014 10:01
A+
A-

altin_650_4Uzmanlar altının gölgesinde geçirilen birkaç yıldan sonra altın madencilerin tekrar revaçta olacağını, güçlü kazançlar ve madenlerdeki maliyetlerin düşmesiyle tekrar yükseleceği öngörüyor. Altın madenciliği yapan tüm şirketlerin yüzde 39’unu takip eden NYSE’de Arca Altın Madencileri Endeksi bu yılbaşından bu yana yüzde 26 artış yaşadı. Altındaki yükseliş yıl başından bu yana yüzde 8.9, S&P’deki yükseliş ise yüzde 4.5. Bazı yatırımcılar altının kazanç vaat ettiğini fakat altın madencilerinin çok daha iyi kazanç vaat ettiğini belirtiliyor. Jeopolitik gerginliklerin yatırımcıları altına yönlendirdiği dönemde, uzmanlar altın madencileri endeksindeki üretici hisselerinin çok daha kazançlı olduğuna işaret ediyor. Wall Street Journal’da yer alan habere göre altın hisseleri, altının düşüş dönemlerindeki kayıplarını kapatma eğiliminde olduğu belirtilen habere göre fiyat rallisi olduğunda ise altın hisseleri bu kazançların da üzerinde kazanç getiriyor. Ukrayna ve Ortadoğu’da yaşanan jeopolitik gerilimler yatırımcıları tekrar güvenli liman olarak gördüğü altına yönelterek değerli metalin fiyatını artırıyor.

Yatırımcılar bu gibi durumlarda altından iki yönlü kazanç sağlamak için altın dışında altın hissesi de satın alıyorlar. Böylece yükselen altın fiyatlarından hem bu şirketler daha fazla gelir ve kar elde ediyor. Öte yandan maliyetlerini düşürerek kazançlarını artırmayı sağlayan altın üreticilerinin de olduğunun altı çiziliyor. Hisse değerlemelerinin çok da düşük olmadığı bir dönemde altın üreticilerinin hisselerinin tarihi standartlara göre hala çok ucuz olduğu belirtiliyor.

2014’te altın şirketlerinin en büyük hisse artışlarının tadını çıkarttığı ve finansal sağlığına tekrar yönlendikleri belirtiliyor. BlackRock Inc’in 451 milyon dolarlık Emtia Stratejileri Fonu’nun portfolyo yöneticisi Catherine Raw “Altın şirketleri geçtiğimiz yıllarda olduğu kadar pahalı görünmüyorlar… Ve havanın altına doğru ısındığına dair bir sezgimiz var” diye konuştu. Catherine Raw’ın fonundan yılın başında altın madencilerine yatırım yaptığı belirtiliyor.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI