Dolar 32,3692
Euro 34,9458
Altın 2.325,68
BİST 9.091,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Altın bir dakikada 30 dolar kaybettirdi

Altın bir dakikada 30 dolar kaybettirdi
15 Nisan 2013 16:33
A+
A-
Emtia
Altındaki sert düşüşün ardından yatırımcılar Çin’de ekonominin beklentilerden yavaş büyüdüğünün açıklanmasının ardından ham petrol, bakır ve buğday gibi emtialarda satışa gittiler.

Altının Cuma ve bugün kaydettiği düşüşle son 30 yılın en sert iki günlük kaybını kaydetmeye hazırlanırken, yatırımcılar Çin’de ekonominin beklentilerden yavaş büyüdüğünün açıklanmasının ardından ham petrol, bakır ve buğday gibi emtialarda satışa gittiler.

Öte yandan Borsa İstanbul, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke piyasalarındaki düşüşe karşılık ikinci bir yatırım yapılabilir kredi notu beklentisi ve yarınki Para Politikası Kurulu toplantısında faiz indirimi kararı alacağı beklentisiyle bankacılık hisseleri öncülüğünde günü yükselişle kapattı.
Emtia piyasalarında son iki günde kaydedilen düşüşlerin ardından BIST 100 endeksinde madencilik hisseleri sert düşüş kaydetti. BIST 100 endeksi yüzde 0.62 yükselişle günü 85,107.29 puandan kapattı. Bankacılık endeksi yüzde 1.61 yükseldi.

Emtia fiyatları sert geriledi

Geçen hafta Cuma gününü yüzde 5.3 değer kaybı ile kapatan altın bugün bir dakika içinde 30 doların üzerinde değer yitirdi. Ons fiyatı 1,400 dolardaki destek seviyesini kıran altın 1,384.69 dolara kadar gerilerken, bugünkü kayıplar da yüzde 6’yı aştı.
Altının fiyatı daha sonra tekrar 1,400 dolar seviyesinin üzerine çıktı.
Petrol fiyatları ise yüzde 3’e yakın kayıpla altın gibi sert düşüş kaydetti. Diğer değerli maden ve sanayi maden fiyatları da geriledi.

Gümüş yüzde 10’un üzerinde değer yitirirken, bakır fiyatları bir yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesini gördü. Tahıl piyasasında ise buğday, mısır ve soya fiyatları geriledi.
Altın geçen hafta Pazartesi gününden bu yana yüzde 9.5 değer yitirirken, ham petrolün kayıpları yüzde 3.5 civarında bulunuyor.

Çin ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde kaydettiği büyüme yüzde 8 olan beklentilerin altında kalarak 7.7 oldu. Yatırımcılar dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’in geçenyıl son 13 yılın en zayıf büyümesini kaydettikten sonra daha güçlü büyüyeceğini tahmin ediyorlardı.
Uzmanlar özellikle altın fiyatları üzerinde baskı yaratan bir dizi faktör olduğunu ifade ederek, yatırım fonlarının altın pozisyonlarını kapattıklarına, Güney Kıbrıs’ın altın rezervini satmayı değerlendirdiğine dikkat çektiler.

Brent petrolünün varil fiyatı da 101 doların altına inerek dokuz ayın en düşük seviyesine geriledi. Geçen yıl Temmuz ayının başından bu yana ilk defa 100 doların altına inmeye yaklaşan petrolün fiyatı Şubat başında gördüğü 119.17 dolardaki zirveden bu yana yüzde 15’e yakın düşüş kaydetti.
Çin GSYH verisi öncesinde dünyanın başlıca enerji ajansları2013 için ham petrol talep tahminlerini azaltmışlardı.

REKLAM ALANI