Dolar 32,3670
Euro 34,9587
Altın 2.325,36
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Altın 1 ayın zirvesinde

Altın 1 ayın zirvesinde
23 Temmuz 2013 07:07
A+
A-

_altin

Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke’nin ABD Temsilciler Meclisi’nde yaptığı sunumla hareketlenen piyasalar bu haftaya sakin başladı.

 

Yurtiçinde tüm piyasa oyuncuları gözlerini Merkez Bankası’nın daha önce “faiz koridoru üst bandında ölçülü bir artırımın” gündeme getirileceğini belirttiği ve bugün gerçekleşecek Para Politikası Kurulu’na çevirdi. Dünya piyasalarında ise Ben Bernanke’nin tahvil alım programı yavaşlatmasını işsizlik ve enflasyon şartlarına bağlamasıyla doların gücü biraz olsun düştü.

1300 DOLARI GEÇTİ

Bu gelişmeye ek olarak Japonya’da üst meclis seçimlerinde mevcut Başbakan Shinzo Abe’nin güçlenerek çıkması Japon yeninde değer artışına yol açtı. Dolar karşısında güçlenen yenin bu hareketi altın fiyatlarını da etkiledi.  Altın fiyatları önceki gece Japon seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından kısa bir süre sonra 1300 doları geçti. Günlük kazancı yüzde 2,35’i bulan altın ons başına 1326 dolara ulaştı. Geçtiğimiz hafta Amerikan Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke’nin tahvil alımı programı yavaşlaması konusunda net tarih vermemesi üzerine yükselişe geçen altın son bir ayın zirve seviyesine geldi.

‘CİDDİ FİZİKİ ALIM VAR’

Uluslararası piyasalarda yaşanan bu gelişmelerin ardından altında yeniden yükseliş trendi altın için rüzgarın tersine döndüğü yorumları yapılmasına yol açtı. Geçtiğimiz haftalarda Ben Bernanke’nin tahvil alım programının yılsonuna doğru yavaşlatılacağını söylemesinin ardından, dip seviyesi olarak 900 dolar seviyeleri konuşulan altında yükseliş trendi son günlerdeki birçok ekonomik gelişmeden etkileniyor. İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan’a göre altının son yükselişi sadece Japonya seçimlerine bağlanmamalı. 1180 dolar seviyelerinden 1300’lü seviyelere gelindiğini hatırlatan Manukyan  “Altında kısa vadede ciddi fiziki alım olduğu yönünde   göstergeler var. İkinci çeyrekte fiziki alım 1 çeyreğin 3 katı oldu” dedi.

PPK öncesi Borsa İstanbul sakin

ALTINDA bu gelişmeler yaşanırken borsada yurtdışı ekonomik takvimin de sakin olması sebebiyle sakin bir gün yaşandı. Yurtdışında dün sert hareketlilik yaratacak gelişme olmaması sebebiyle gözler tamamen Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’na çevrildi. Uzmanlar bu kurulda faiz koridoru üst bandında 100 baz puanlık bir artış bekliyor. Bu gelişmeler beklenirken borsa dün yatay bir seyir izledi.  İlk seansta gelen alımlarla en yüksek 76 bin 395 seviyesine kadar yükseldi. Ancak daha sonra hafif düşüşe geçen borsa nerdeyse dünkü seviyesine geldi ve yüzde 0,08 oranında düşüşle 75 bin 816 puandan kapadı.

Dolar Japonya ile geriledi

JAPONYA’da Başbakan Shinzo Abe’nin seçimlerden zaferle çıkınca Asya piyasaları da bu gelişmeden olumlu etkilendi. Doların ise uzakdoğu ülkeleri para birimine karşı değer kaybettiği de görüldü. Dolar / TL kuru da bu gelişmelerden kısmen de olsa etkilendi. Haftaya 1.92 TL’nin üzerinde başlayan dolar Japon seçim sonuçlarının ardındna 1.9150 TL’ye kadar geriledi. Merkez Bankası’nın 50 milyon dolarlık döviz satım ihalesinin ardından piyasalar kapanırken dolar 1.9125 TL’ye kadar geriledi.

REKLAM ALANI