Dolar 32,5028
Euro 34,7753
Altın 2.488,33
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C

Aksa, Çin ve Ortadoğu pazarlarında hedef büyüttü

Aksa, Çin ve Ortadoğu pazarlarında hedef büyüttü
10 Haziran 2013 10:22
A+
A-

Cengiz taş

Aksa Akrilik Kimya Sanayii Genel Müdürü Cengiz Taş, ihracat pazar payını artıracak yeni stratejiler planladıklarını söyledi.

Aksa Akrilik Kimya Sanayii Genel Müdürü Cengiz Taş, ihracat pazar payını artıracak yeni stratejiler planladıklarını söyledi. Taş, dünya akrilik tüketim lideri Çin’in katma değerli ürünler piyasasından daha fazla pay almayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Akkök Şirketler Grubu bünyesinde bulunan Aksa Akrilik Kimya Sanayii’nin dünyada tekstil ve endüstriyel tekstil sanayisine hizmet verdiklerini hatırlattı. 1971 yılında Yalova’daki fabrikasında 5 bin ton/yıl kapasite ile üretime başlayan Aksa, bugün üretimlerini 308 bin ton/yıl üretim kapasitesine ulaştığını belirten Taş, Aksa’nın ana üretimlerini, akrilik tov, akrilik tops ve akrilik kesik elyaf olduğunu ve bu ürünlerin ekru ve geniş renk yelpazesiyle üretildiğini vurguladı. Taş, tekstil elyaflarının peluş, yuvarlak örgü, spor ve çocuk giyimi ile ev tekstilinde halı, battaniye, kilim, döşemelik kumaşlarda, teknik elyafların ise üstü açılır arabaların tavan döşemeleri, tekne örtüleri, branda, dış mekân mobilyaları, sıcak gaz filtreleri, inşaatlarda güçlendirici dolgu malzemesi ve araba akülerinde kullanıldığı bilgisini verdi.

Verimlilik projelerine odaklandı

Satışın yüzde 35’ini ihracattan elde ettiklerini dile getiren Cengiz Taş, kapasite kullanım oranının 2012’de bir önceki yıla göre yüzde 2 artırdıklarını, akrilik elyaflarda yüzde 14’lük pazar payını koruduklarını anlattı. Taş, Aksa’nın, pazarlama ve satışta müşterilerine katma değer sağlayan politikalarını kararlılıkla sürdürdüğünü vurgulayarak, şunları söyledi: “İç piyasada pazar lideriyiz ve bunu pazar payını artırarak koruyacağız. Ayrıca Orta Doğu piyasasında elde edilen başarılı pazar payında süreklilik hedefleniyor. Önem verdiğimiz diğer ihracat pazarlarında pazar payını artıracak yeni stratejiler planlıyoruz. Tüm bunlara ek, dünya akrilik tüketiminin lideri Çin’de katma değerli ürünler piyasasından daha fazla pay alan, daha düzenli bir tedarikçi konumuna gelmek bir diğer hedefimiz.”

Geçen yıl başlattıkları verimlilik projelerini bu yıl da sürdüreceklerini ifade eden Taş, fabrika genelinde maliyet düşürmenin yanı sıra daha kaliteli ürün sunmayı hedeflediklerini dile getirdi. Taş, “1971 yılından bu yana yaptığı yatırımlar ve geliştirdiği yeniliklerle ülkemizi Çin’den sonra ikinci en büyük akrilik elyaf pazarı konumuna taşıyan Aksa, üretimdeki başarısının yanı sıra uyguladığı yönetim sistemleri, çevre uygulamaları ve sosyal sorumluluk projeleriyle de ulusal ve uluslararası arenada birçok kez takdir gördü” diye konuştu.

“Sektör 10 yılda küçüldü”

Akrilik elyaf sektöründe rekabet kabiliyetini belirleyen en önemli etkenleri, hammadde, enerji maliyetleri ve iş gücü olarak açıklayan Cengiz Taş, sektörle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Akrilik elyaf sektörü geçtiğimiz 10 yılda küçüldü ve yıllık 2 milyon tonluk pazar olarak durağan görüntü kazandı. Bu durağanlığın değişmesi çok olası gözükmediği için, izlenmesi gereken en önemli yol ‘Operasyonel Mükemmelliyet’ olmalıdır. Mevcut altyapımız ve mühendislik tecrübemizi maksimum fayda ile kullandığımızdan emin olarak, akrilik elyaflar için katma değeri yüksek yeni kullanım alanları oluşturmayı hedeflemeliyiz. Bu ancak,  tekstil ve tekstil hammaddesi üreticileri, teknik üniversiteler ve sektör derneklerinin aynı hedefe odaklandığı kolektif bir çalışmayla gerçekleşebilir. Ayrıca, sanayimizin küresel piyasalardaki rekabet gücünü artırmaya yönelik hükümet politikalarının etkin biçimde hayata geçirileceğini umuyoruz.”

REKLAM ALANI