Dolar 32,3849
Euro 35,0576
Altın 2.326,64
BİST 9.097,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Akbank’tan son 15 yılın en düşük maliyetli sendikasyon kredisi

Akbank’tan son 15 yılın en düşük maliyetli sendikasyon kredisi
22 Mart 2013 08:34
A+
A-

Akbanksendikasyon1IMG_4537

 

Akbank sendikasyonlardaki başarısını birkez daha tekrarlayarak Mart 2012 sendikasyonunu %115 oranla yenileyerek toplamda yaklaşık 1.4 milyar ABD Doları tutarında sendikasyon kredisi aldı.

 Akbank, dünyanın önde gelen bankalarının katılımıyla sendikasyon kredisi sağladı. Toplamda 790 milyon Euro ve 348 milyon ABD Doları  tutarında, 1 ve 2 yıl vadeli 2’şer ayrı dilim olarak yapılandırılan kredinin maliyeti sırası ile 1 yıl için EURIBOR + yüzde 1,00 ve LIBOR + yüzde 1,00, 2 yıl için EURIBOR + yüzde 1,25 ve LIBOR + yüzde 1,25 olarak gerçekleşti. Akbank, imza attığı bu sendikasyon kredisi ile 2012 yılı Mart ayında sağladığı 795 milyon Euro ve  146 milyon Dolar tutarındaki toplam 1,2 milyar ABD Doları kredisini %100’ün üzerinde yenilemiş ve uluslararası borçlanmadaki gücünü ve saygınlığını bir kez daha kanıtlamıştır.

21 Mart 2013, Perşembe günü Sait Halim Paşa Yalısı’nda gerçekleştirilen sendikasyon imza törenine Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Akbank Uluslararası Bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli ve sendikasyona iştirak eden bankaların temsilcileri katıldı.

“Son 15 yılın en düşük maliyetli sendikasyon kredisine imza attık.”

 İmza töreninde bir konuşma yapan Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Türk bankacılık sektöründe son 15 yılın en düşük maliyetli sendikasyon kredisini başarıyla gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Gelişmiş ülkelerdeki ekonomik sıkıntıların devam ettiğini görüyoruz. Güçlü ekonomisi, sağlıklı bankacılık sektörü ve düşük borçluluk oranına sahip ülkemiz ise diğer pek çok ülkeden pozitif yönde ayrışıyor. Bu istikrarlı ortam ayrıca Türk bankacılık sektörüne de yansıyor. Diğer pek çok ülkenin bankacılık sektörünün değer kaybettiği bir dönemde bankalarımız en değerli banka markaları araştırmasında hem marka değerlerini hem de sıralamadaki yerlerini yükselttiler. Türk bankacılık sektörü sağlıklı ve karlı büyümesini sürdürüyor. Bankacılık sektörümüze yatırımcı ilgisinin de artarak devam ettiğini görüyoruz. Önemli büyüme potansiyeline sahip Türk bankacılık sektörü yükselen bir değer olmayı sürdürüyor. Güçlü sermaye yapısına sahip sektörümüz ülkemizin yapacağı atılımlar için en büyük katkıyı sağlayacak sektörlerin başında geliyor. Bugün imzaladığımız sendikasyon kredimiz bir anlamda da ekonomimizin ve bankacılık sektörümüzün başarılı ve örnek yapısının, gücünün bir yansımasını oluşturuyor.” dedi.

Akbank’ın yüksek marka gücü, uluslararası muhabir ilişkileri ve başarılı performansı ile bir kez daha örnek bir sendikasyona imza attığını vurgulayan Binbaşgil, “Uluslararası piyasaların istikrar arayışında bulunduğu bir dönemde gerçekleştirdiğimiz bu sendikasyon işlemi Akbank’ın saygınlığını ve gücünü yansıtıyor. Seçkin uluslararası bankaların artan katılımıyla temin ettiğimiz bu krediyi başta Akbank müşterileri olmak üzere bankanın tüm paydaşlarına değer yaratmak ve ekonominin büyümesini desteklemek yönündeki hedeflerimiz doğrultusunda , reel sektöre finansman yaratmak için kullanacağız.” dedi.

“Bugüne kadar 21 Milyar ABD doları sendikasyon kredisi sağladık.”

 Akbank Uluslararası Bankacılık’tan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli,“Yılda iki kez sendikasyon kredisi alıyoruz. Ağustos’ta vadesi gelen yaklaşık 1,6 milyar ABD doları tutarında ikinci bir sendikasyon kredimiz daha var” dedi.

Toplamda  3 milyar ABD dolarlık tutarın dış ticaretin finansmanı amacıyla alındığının altını çizen Kefeli “Türk bankalarınca alınan son sendikasyon kredilerine kıyasla maliyetimizi 25 baz puan daha aşağıya çekerek dış borçlanmada yeni bir başarı göstergesi yarattık. Bu yıl sendikasyonumuza ilk defa Şili gibi uzak coğrafyalardaki ülkeler de dahil olmak üzere 22 ülkeden 44 bankanın katılımı sağlanmıştır. Elde ettiğimiz sonuç, Türkiye’nin ekonomik başarısının tüm dünyada takip edildiğinin ve ‘dış şoklara dayanıklı, güçlü ve sürdürülebilir dinamizminin’ bir göstergesi olarak değerlendirilmelidir” dedi.

Kefeli ayrıca “1997’den beri gerçekleştirdiğimiz 31 sendikasyon kredisi ile yaklaşık 21 milyar ABD Dolarını Türk reel sektörüne kanalize ettik. Bu sağlanan kaynak, 4 havalimanı ve 50 liman projesine eşdeğerdir” dedi.

Türkiye’nin dış ticaret hacminde çok daha büyük hedefleri bulunduğunu vurgulayan Kefeli, “Bugün artık Türkiye on yıl sonrasını planlıyor. Ülkemizin mevcut durumda yaklaşık 35 trilyon dolarlık dünya dış ticaret hacminden aldığı pay %1’dir. 2023 yılında bu payın %1.5’a çıkartılması hedefi gözönünde bulundurulduğunda, alınan tutar ülkemiz dış ticaret hedeflerine destek verecektir. Bu katkıyı sağlamaktan memnuniyet duymaktayız” dedi.

Kefeli, “Bu yıl Ocak ayında gerçekleştirdiğimiz sektördeki ilk yurtdışı TL bono ihracından sonra, Akbank en düşük maliyetli yeni sendikasyon kredisiyle yurtdışındaki çeşitli platformlardan kaynak sağlama faaliyetleri arasına bir başarı hikayesi daha ekledi. Akbank bu başarıları ile Türk Bankacılık sektörüne öncülük etmekten gurur duymaktadır.” dedi.

 

REKLAM ALANI