Dolar 32,3605
Euro 34,9640
Altın 2.325,39
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Ak Gıda’dan Aydın’a 40 milyon TL yatırım

Ak Gıda’dan Aydın’a 40 milyon TL yatırım
05 Temmuz 2013 20:03 | Son Güncellenme: 05 Temmuz 2013 20:04
A+
A-

Foto 1 (1)

1996 yılında kurulan AK Gıda’nın, Pamukova, Karaman, Lüleburgaz ve Kahramanmaraş’tan sonra Aydın’a kurduğu 5. üretim tesisi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker’in katılımı ile açıldı

Türkiye ve komşu coğrafyaların en büyük süt işleme kapasitesine sahip olan Ak Gıda, üretim tesisi sayısını 5’e çıkarttı. Ak Gıda Aydın fabrikası İzmir, Aydın, Muğla, Manisa ve Denizli’nin sütünü ekonomiye kazandırıyor.

 Ak Gıda Aydın fabrikası Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker ve Yıldız Holding Gıda Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü’nün katılımlarıyla 4 Temmuz 2013 Perşembe günü düzenlenen tören ile açıldı.

Hem Ak Gıda, hem Yıldız Holding hem de Türkiye için önemli bir yatırım olan AK Gıda Aydın Fabrikası açılış töreninde bulunduklarını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker bu yatırımla binlerce üreticinin emeğinin değerlendirildiğini söyledi.

AB’ye süt ve süt ürünleri ihracatı iznini alan şirketlerden birinin de Ak Gıda olduğunu hatırlatan Eker, Türkiye’de AB’ye süt ve sütlü ürünleri ihracatının gerçekleşebiliyor olmasının Balkanlar, Ortadoğu gibi başka ülkelere de ürün satma imkanını yarattığına dikkat çekti. 

Aydın ve bölgenin sütlerinden yapılan peynirleri, Türkiye geneline ulaştıracaklarını dile getiren Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, büyüyen ekonomi içinde Ak Gıda’nın üzerine düşen görevi yaptığını söyledi. 

Sütün Yıldız Holding için süt ve süt ürünlerine dönüştürmenin yanı sıra hammadde olarak farklı  ürünlerde kullanılması açısından da önemli olduğuna değindi. Ali Ülker sözlerine şöyle devam etti: “2003 yılında Ak Gıda Genel Müdürlüğü’nü yaparken 400 ton süt işliyorduk. Şu anda 4000 ton süt işleme kapasitesine ulaştık. Endüstriyel ve perakendede önde gelen üreticilerden biriyiz.”

Yıldız Holding Gıda Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, Yıldız Holding’in süt ve süt ürünleri üretim şirketi Ak Gıda’nın Aydın’daki fabrikasının 40 milyon TL yatırımla kurulduğunu ve 5 ilde 89 tedarikçiden süt alındığını söyledi.    

Aydın fabrikasında çalışan 159 kişiye doğrudan, 2,750 kişiye dolaylı istihdam yarattıklarını dile getiren Tütüncü sözlerini şöyle sürdürdü: “Ege ve Marmara bölgesine hizmet verecek, 500 ton günlük süt işleme kapasitesine sahip fabrikada ağırlıklı olarak peynir üretilecek. Peynir tüketicilerimiz için olduğu kadar Ak Gıda için de önemli bir ürün. Ülker İçim’in peynir portföyünde, beyaz, kaşar, sürülebilir ve özel peynirler olmak üzere 9 çeşit peynir bulunuyor.” 

Aydın fabrikası ile Türkiye ekonomisine yılda 164 milyon TL katkı sağlamayı hedeflediklerini dile getiren Tütüncü, işlenen sütün yurtiçinde Ege ve Marmara bölgesine gönderildiğini söyledi. 

Üreticiye ve bölgelere katkı

Süt işinde üreticinin önemli olduğuna dikkat çeken Tütüncü, fabrika kurulan bölgede üretici için istikrarlı bir pazar sağlandığını, üreticinin de bu güven ile gerekli yatırımları yapıp büyümesini sürdürdüğünü vurguladı. 

2008-2012 yılları arasında 15 ilde, 51 farklı üreticiye 2,1 milyon TL değerinde üretim kredisi sağladıklarını hatırlatan Tütüncü, bölgelerdeki süt üretimi ile ilgili de şu bilgileri aktardı: “Bir şehirde üretim tesisi açmadan önce o şehir ve bölgeyi titizlikle inceliyor, bölgenin kalkınmasına yardımcı olabileceğimiz noktaları belirliyoruz. Tesisimizi kurduktan sonra da o bölgenin süt sektöründe muazzam bir gelişmenin olduğunu gözlemliyoruz. Örneğin, 2006 yılında Karaman tesisimizi kurduğumuzda bölgeden alınan günlük süt miktarı 157 tondu ve bunun sadece 10 tonu Karaman’dan temin ediliyordu. Şu anda ise bölgeden 552 ton süt elde ediliyor ve bunun 77 tonu Karaman’a ait. 2007 yılından beri Karaman’ın bölge sütüne katkısı %6’dan %15’e yükselmiş oldu.”

Süt alımında yüzde 23 büyüme 

Yatırım için Aydın’ın seçilmesinde bölgedeki sütün kalitesi ve potansiyelinin önemli etkisi olduğunu dile getiren Tütüncü sözlerini şöyle sürdürdü: “   Şehrin ilk süt fabrikası olan tesisimiz bu bölgeden elde edilen kaliteli sütü, doğru donanım ve işleme kapasitesi ile buluşturuyor. Bölgeye olan olumlu etkilerimiz ise fabrikamızın deneme üretimine başladığı son birkaç ayda yansımalarını göstermeye başladı bile. 2011 Mayıs döneminde İzmir ve Aydın illerinden günde 235 ton/gün süt alır iken, 2013 Mayıs döneminde bu miktar 295 tona/güne ulaştı. Bu da şimdiden yüzde 23 büyüme kaydettiğimizi gösteriyor. Bu büyümenin yerel üretime katkısı ise kısa sürede gözle görülür bir hal alıyor. Bu bölgenin sütüyle peynirlerimiz daha da lezzetlendi.”

Şirketin kalite yaklaşımının ürettikleri her üründe kendini gösterdiğini belirten Tütüncü, peynir üretimini örnek göstererek şunları söyledi: “1 kg. beyaz peynir 6 kg. sütten, 1 kg kaşar peynir 11 kg. sütten yapılıyor. Yani 1 kg beyaz peynir 6 kg, kaşar peynir ise 11 kg sütün toplamında bulunan süt proteini ve süt yağını barındırdığı için ortaya hem lezzetli hem de daha besleyici ürünler çıkıyor.”

 

Kalite yaklaşımlarının tüketiciler nezdinde de takdir topladığını belirten Tütüncü sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye Kalite Derneği’nin her yıl gerçekleştirdiği Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi’nde, süt ve sütlü ürünler kategorisinde Ülker İçim olarak iki yıldır üst üste birinci sırada yer alıyoruz. Tüketicilerimizden aldığımız bu gibi olumlu geri dönüşler bizi hem çok mutlu ediyor hem de işimizi her zaman daha da üst seviyeye taşımak yönündeki vizyonumuzu güçlendiriyor.”

Günlük 2,95 milyon adet ürün tüketiciyle buluşuyor

Ak Gıda Aydın fabrikasının bölge süt üreticilerine de destek olacağına inandıklarını belirten Tütüncü, Ak Gıda hakkında da şu bilgileri aktardı: “Ak Gıda, Türkiye’de 6 bölgede 44 ilden süt alımı gerçekleştiriyor. 44 ilde de yaklaşık 1,188 köyden, 52,500 üreticiden, 210,000 hayvanın sütü alınıyor. Bunlar 826 adet süt toplama merkezinde toplanıyor. Ak Gıda süt ürünleri 197 soğuk zincir kamyonu ile 63 bin noktaya ulaşıyor. Her gün 2,95 milyon adet ürün tüketici ile buluşuyor. Ak Gıda bu zincirle 267 bin kişinin hayatında ekonomik değer yaratırken ekonomiye yıllık 3,1 milyar TL katkı sağlıyor. Süt ve süt ürünlerinde 2012 yılında 32,5 milyon USD’lik ihracat gerçekleştirildi. Ak Gıda,  İstanbul İhracatçılar Birliği rakamlarına göre 2008’den beri 1. sırada. Kuzey Afrika’dan Balkanlara, Balkanlardan Ortadoğu’ya geniş bir coğrafyada ihracat yapılıyor. Ülker İçim, Labne ürününde Ortadoğu’nun en kuvvetli oyuncularından biri. Suudi Arabistan’da yüzde 21, Kuveyt’te yüzde 30 pazar payına sahip. ”

Mehmet Tütüncü ayrıca, Mayıs ayı sonunda Ak Gıda’nın Lüleburgaz fabrikasından Avrupa Birliği’ne gerçekleştirilen ilk ihracatın altını çizerek önümüzdeki dönemde bu ihracatı AB içerisinde çeşitlendirerek artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Tütüncü, 3 yıl içinde sütteki ciroyu %20, ihracatı da yüzde 33 artırmayı hedeflediklerine, ihracat gerçekleştirilen ülkelerde ise markaların daha da güçlendirilmesini amaçladıklarına dikkat çekti.

Tütüncü, AK Gıda fabrikalarında tüketicilerin kolayca ulaşabilecekleri kalitede Ülker İçim, Ülker Smartt ve Ülker Dolcia markalı ürünleri, her zaman daha iyisini yapmayı hedefleyerek, üretim ve hizmet aşamasında kalite çıtasını sürekli yükselterek piyasaya sunduklarını söyledi.

REKLAM ALANI