Dolar 32,3658
Euro 34,9484
Altın 2.325,25
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

ABD ve EURO bölgesinde ekonomi toparlanmak için uzun vadeyi bekleyecek…

ABD ve EURO bölgesinde ekonomi toparlanmak için uzun vadeyi bekleyecek…
04 Mart 2013 13:24 | Son Güncellenme: 14 Mayıs 2013 21:26
A+
A-

ABD-EURO

Destek Fx, analiz Departmanı  analizine göre,ABD ekonomisi to parlanmak için uzun vadeyi bekleyecek… EURO bölgesi için de hemen hemen aynı senaryo geçerli, keza genişlemeci para politikası için henüz bir sorun  görülmediğini, geçtiğimiz hafta Mario Draghi dile getirdi.

EURUSD paritesindeki her iki taraf temsilcileri için karamsar bir tablo çizebiliriz. Keza Avrupa bölgesinde bütçe açıklarının yanı sıra işsizlik sorununu çözmek için kullanılacak araçların artçı araçlar olması sebebiyle sonuçlar ancak vade içerisinde kendini gösterecek. Tıpkı ABD’nin harcama kesintileri politikaları gibi… Obama yaptığı son konuşmada, özellikle orta gelir grubuna mensup vatandaşlarından bu yükü omuzlamasını isteyemeyeceğini ifade etmesi, aslında ABD ekonomisi için toparlanmanın gecikebileceğinin işareti olabilir. Bu belirsizlikler içinde EURUSD paritesinin Ağustos 2008’den, yani krizin patlak verdiği tarihten bu yana, salınımlar yaptığını görüyoruz. ABD için yapılan harcama kesintileri, sağlıktan eğitime, güvenlikten ilk yardıma kadar bir çok alanda, devletin temel işleyiş fonksiyonlarında aksamaya neden olabilir. Kesintilerin Obama’nın ve FED’in işini, kesintiler yapılmadığı taktirde oluşacak duruma kıyasla daha çok sıkıntıya sokacağından şüphe yok. ABD ekonomisi toparlanmak için uzun vadeyi bekleyecek… EURO bölgesi için de hemen hemen aynı senaryo geçerli, keza genişlemeci para politikası için henüz bir sonun görülmediğini, geçtiğimiz hafta Mario Draghi dile getirdi.

Diğer taraftan, ekonomilerin yapısal durumlarına bakıldığında, Monetarist ve Keynesyen görüşün zaman içinde biraz değişime uğrayarak birbirine üstün geldiğini biliyoruz. 2008 sonrası için yapısal monetarist görüşün kabul gördüğünü söylemek mümkün… Mankiw ve Blanchard gibi Keynesyen görüşteki önemli ekonomistler dahil, ekonomistlerin büyük çoğunluğu parasal genişlemenin yeni bahanesi olan “too big to fail”i (batırılamayacak kadar büyük) kabul edip, destek verici açıklamalarda bulunup ve makaleler yayınlamışlardı. İlginçtir ki, her parasal genişleme programı sonrası ihtiyaç duyulacak daraltıcı politikaları şimdiden öngördüğünü ve uygulamaya koyduğunu düşünen cumhuriyetçi ağılıklı ABD senatosunun doğruyu yapıp yapmadığını iyi düşünmek gerekiyor. Keza ekonominin düzeltmesine yakın bu hamlelerin yapılmasının daha doğru olacağını FED başkanı Bernanke geçtiğimiz hafta senatoya verdiği mülakatta dile getirmişti. Fakat iki gün süren mülakatlar neticesinde Bernanke ABD senatosunu ikna edemedi ve otomatik harcama kesintileri devreye girdi.
Henüz daraltıcı bir ekonomik politika sinyali görmediğimiz EURO bölgesi için de çıkan çatlak sesler dışında geniş çaplı bütçe kesintileri hamlesi gelmedi. Mazisi çok eskilere dayanmayan Avrupa Parasal Birliği’nin bu krizi, birlikten kopma olmadan atlatması halinde daha da güçleneceğini ifade etmek yanlış olmaz.

Şu durumda piyasanın görüşü, harcama kesintileri sonrası ABD Dolarının daha güçleneceği yönünde olsa gerek ki EURUSD’de hala sert bir hareket gözlemlenmedi ve geçtiğimiz haftayı 1.3022 seviyesinde kapadı. Her iki para birimi için güven tablosu oluşana kadar salınımların devam edebileceğini ifade edebiliriz. Haftalık EURUSD grafiğinde, 50 haftalık hareketli ortalamanın 200 haftalık hareketli ortalamayı daralmaya girmesi sonrası yukarı aşağı işlediğini görüyoruz. Bu daralmada 1.3710 seviyeleri ile 1.2620 seviyelerinin önemli seviyeler olduğunu ifade edebiliriz.

Kısa vadede pariteye baktığımızda ise alçalan tepeler dikkatimizi çekiyor. Bu sert düşüşler öncesi bir işaret olabilir. Fiyatlarda yaşanacak geri çekilmelerde 200 günlük hareketli ortalama seviyeleri olan 1.28375 seviyelerine kadar geri çekilmeler yaşanabilir. Paritenin yukarı doğru hareket etmesi durumunda ise 1.3160 seviyeleri kuvvetli direnç olabilir. Grafikte dikkat çeken diğer bir nokta da paritenin artık yükseliş trendini kırmış olduğu… Bu bir yeni trend hareketi mi yoksa bir düzeltme mi?” sorusuna cevap için 200 günlük hareketli ortalamanın altına sarkıp sarkmaması ile cevap vermek daha doğru olacaktır.

Ekonomi ajandası

REKLAM ALANI
ETİKETLER: