Dolar 32,5902
Euro 34,8583
Altın 2.494,59
BİST 9.693,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C

AB ve ABD kemer sıkma nedeniyle tüketiciyi küstürme riski ile karşı karşıya

AB ve ABD kemer sıkma nedeniyle tüketiciyi küstürme riski ile karşı karşıya
19 Şubat 2013 16:51
A+
A-

ab-abd

Destek Fx analiz ekibi olarak Doğukan Üçlertoprağı’n  analizine göre Dünyada dile gelen karşılıklı devalüasyon, diğer tabirle kur savaşları söylemlerine G-20 sonrası bir ara verilmiş gibi duruyor.

Dünyada dile gelen karşılıklı devalüasyon, diğer tabirle kur savaşları söylemlerine G-20 sonrası bir ara verilmiş gibi duruyor. ABD’nin ve Avrupa’nın bütçe dengesizliği ve borçla savaş vermesi, harcama kesintilerine düşük faiz politikası ve parasal genişleme kararlarına doğru itti. Hükümetler reel ekonomiyi canlandırıp, bu döngüyü hızlandırarak vergi gelirini arttırmayı ve bir süre daha paranın finansal işlem kaynaklı risklerden uzaklaşmasını istiyorlar. Lakin, ABD ve Avrupa kemer sıkma nedeniyle tüketiciyi küstürme riski ile de karşı karşıya… Obama istihdam ve orta direği güçlendirme sözleri verdi. İspanya, Yunanistan, İrlanda gibi bütçesi fazlaca açık veren ülkeler, önemli harcama kesintileri yaptı. İspanya’nın işsizlik sorunu tüm dünyanın dikkatini çekti. Ve son olarak yıllardır likidite tuzağında olan Japonya da ihracatını arttırmak adına Yen’in değerini agresif şekilde düşürme konusundaki planını açıklayınca, kur savaşları korkusu körüklenmişti.
TL bu gelişmelerde TCMB’nin geliştirdiği faiz koridoru tekniği ile nispeten değerini koruyordu. Kademeli hamleler yapan TCMB, bugün verdiği faiz kararları ile önemli bazı mesajlar verdi. Piyasada artan kredi talepleri ekonomide risk oluşturdu ve bundan TCMB’nin rahatsız olabileceği düşünülüyordu. TCMB, sadece beklenenden daha ivmeli bir kredi arzı artışı olduğunu söyledi, ama yine de bankalara uyarı anlamında, TL ve döviz karşılık oranlarını 25’er baz puan yükseltti. Bu hamle, bankaların fırsat maliyetinden kaynaklı kâr kaybı yaşamasını ve daha dikkatli kredi kullanmasını sağlayabilir.
BigMac Endeksine göre de bir miktar değerli çıkan TL, son olarak Wall Street Journal’ da yayınlanan haber analizinde USD/TL’nin 2.10 seviyelerine çıkmasının adil olacağı belitti.

Bir süredir 1.75’in çok önemli bir destek olduğu USDTRY paritesinde, TCMB’nin son faiz karaları sonrası paritede yukarı yönlü bir hareket gözlemledik. Bu durumda TL’nin değer kaybını destekleneceği ve uzun vadede USDTRY’ de yukarı yönlü bir hareket olabileceğini düşünebiliriz. Bu yukarı yönlü harekette, henüz tam cesaretlenemeyen parite, faiz kararları sonrası 1.7750 seviyelerinin üzerinde günlük kapanış yapması halinde, yükseliş ivmesi kazanabilir. Bu ivmede psikolojik bir direnç seviyeleri olan 1.78 ve 1.79’u geçmesi halinde1.80 seviyelerinde önemli bir dirençle karşılaşabilir. Bu direncin özellikle günlük kapanışta kırılması halinde paritenin yukarı yönlü sert hareketler yapması mümkün…
Eğer fiyatlar ters hareketle geri çekilmeye başlarsa da 1.7676 ve 1.7600 seviyeleri önemli destek seviyeleri olarak gösterilebilir.

BdErVZa

 

 

 

REKLAM ALANI