Dolar 32,4734
Euro 34,9533
Altın 2.437,28
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

“AB artık merkez değil”

“AB artık merkez değil”
22 Ağustos 2014 11:20
A+
A-

euro

Deutsche Bank, Avrupa Birliği’nin (AB) uluslararası doğrudan yatırım merkezi olma pozisyonunu kaybettiğini bildirdi.

Deutsche Bank’ın, “Avrupa’da Uluslararası Doğrudan Yatırım Trendleri” raporunda 2000’li yılların başında AB ülkelerinin küresel doğrudan yatırım girişlerinde yüzde 50 paya sahipken, bu yıl yüzde 20’nin altına gerilediği, BRIC ülkelerinin ise paylarını 2007 yılından bu yana 2 kattan daha fazla artırdıkları vurgulandı.

“Geçen yıl Çin, tek başına AB ülkelerinin tamamından fazla yabancı yatırım girişi aldı” denilen raporda, AB üyesi olmayan ülkelerden gelen yatırım payı artıyor olsa da AB ülkelerine gelen doğrudan uluslararası yatırımların yüzde 60’ından fazlasının hala AB içi yatırımlar olduğu, bütün olarak ele alındığında bunun, dışarıdan gelen bir yatırım değil AB üyesi ülkeler arasında sermayenin yer değiştirmesi anlamına geldiği kaydedildi.

Avro Bölgesi genelinde yatırım faaliyetlerinin gelişimindeki dengesizliklere ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) sağladığı katkıya da dikkat çekilen raporda, geçen son 2 yılda en yüksek yatırım girişlerinin İspanya ve İrlanda’da gerçekleştiği belirtildi.

Raporda, “2013’te Almanya ve İtalya uluslararası doğrudan yatırım aktivitesinde artış yaşasa da Fransa’da ciddi bir düşüş görüldü. Yatırım akışları çok kırılgan ve iş koşullarındaki değişiklikleri anlık olarak izlemiyor. Ancak, İtalya ve Yunanistan gibi ülkeler, AB ülkelerine göre uzun bir zamandır daha az yabancı sermaye çekiyor” ifadesine yer verildi.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: