Dolar 32,3263
Euro 35,1256
Altın 2.296,88
BİST 9.051,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

70 bin şirket silinecek

70 bin şirket silinecek
08 Şubat 2014 10:36
A+
A-

kilit

Sermayesi 50 bin liranın altında olan anonim şirketler ve 10 bin liradan az olan limited şirketler 14 Şubat’ta silinecek. Kriterlere uymayan şirket sayısı 60-70 bin arasında

Anonim ve limited şirketlerin sermaye artırımı için belirlenen süre 14 Şubat’ta yani “Sevgililer Günü”nde doluyor. Bu tarihe kadar sermayesi 50 bin liranın altında olan anonim şirketler ve 10 bin liradan az olan limited şirketler, çalışmıyor kabul edilecek ve kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

SÜRE UZATILMAYACAK

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) araştırmasına göre kriterlere uymayan şirket sayısı 60-70 bin arasında. Bu şirketlerin kapılarına kilit vurulabilir. Kulislerde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın bir süre uzatımına gitmeyeceği belirtiliyor. Türkiye’de toplam 780 bin limited, 90 bin de anonim şirket bulunuyor. Türkiye’de kurulu olan limited şirketlerin yaklaşık 400 bini faal durumda. TOBB ve bağlı odalar da konu hakkında üyelerine duyuru geçip, gazete ilanları verdi.

TASFİYEDEN DÖNÜLMESİ MÜMKÜN DEĞİL

İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Huriye Kubilay, bakanlığın süre uzatma yetkisini kullanmadığı takdirde, sermaye artırmayan şirketin sürenin sonunda tasfiye durumuna gireceğini belirtti. Kubilay, “Tasfiye halindeki şirket, pay sahipleriyle olan ilişkileri de dahil, tasfiye sonuna kadar tüzel kişiliğini korur ve ticaret unvanını ‘tasfiye halinde’ ibaresi eklenmiş olarak kullanır. Tasfiye sonunda şirket tüzel kişiliğini yitirir” dedi.

AA

REKLAM ALANI