Dolar 32,3263
Euro 35,1256
Altın 2.296,88
BİST 9.051,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

‘Türkiye ekonomisini vatandaş sırtlıyor’

‘Türkiye ekonomisini vatandaş sırtlıyor’
30 Ocak 2016 10:27
A+
A-

halitsoydan

Türkiye, 2015 yılında kartla alışverişlerin toplamında 526 milyar Türk Lirası harcadı. Bankalararası Kart Merkezi’nin verilerine göre,  kartlarla yapılan ödemeler yüzde 15 büyüdü ve 171 milyon adet kart sayısına ulaşıldı. Türkiye bu rakamlarla Avrupa liginde birinci sıraya yükseldi. Kredi kartı sayısı 58,2 milyon ve banka kartı sayısı da 112,4 milyona çıktı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Garanti ve Yapı Kredi Bankalarının Eski Genel Müdürü Halit Soydan, vatandaşın ekonominin yükünü sırtladığını, yurt içi tasarruf oranlarının arttırılarak sağlıklı bir büyümeye geçilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin kredi kartı sayısında Avrupa’da rekor kırdığını, kartlı ödemelerin hane halkı harcamaları içindeki payının son 5 yılda yüzde 28’den yüzde 39’e çıktığını aktaran Soydan, kredi kartı kullanım verilerinin “büyüme bileşeni” olarak sistemik sorun olduğunu, bu konunun “Finansal İstikrar Komitesini” ilgilendirdiğini kaydetti. Kredi kartı kullanımının hane halkı harcamalarının en önemli öğesi sayıldığını belirten Soydan, “Bu öğe büyüme verisinin temel rakamıdır, başka bir deyişle ekonomik hareketliliğin en önemli unsuru hane halkı harcamalarıdır. İhracata dayalı büyüme modelinin ihracat açısından son yıllardaki durumunu dikkate alırsak, hane halkının büyümeye katkısı net bir biçimde ortaya çıkar. Peki, bu böylece sürdürülebilir mi? Enflasyon ile savaşım açısından bu dengeler duyarlı dengeler değil mi? Hiç kuşkusuz öyle. Hem protesto olan senetlerdeki artış ve hem de karşılıksız çıkan çekler sorunu TC Merkez Bankası ve hepimizin sorunudur” dedi.

‘El Kesesinden Büyüme Nasreddin Hoca’nın Kar Helvası Gibidir’

“Kazandığımızdan fazla harca eğilimimiz var” diyen Soydan, cari açığın 2011 yılında yüzde 10’a kadar çıktığını, dünyanın kabul ettiği oranın ise yüzde 3,5 olduğunu ifade etti. Soydan, “Mart ayı sonunda açıklanacak olan 2015 büyüme rakamının yüzde üç üzerinde beklenmesinin temel dayanağı ‘Nihai Yurt İçi Talep’ olarak görünüyor. Yani vatandaş yine ekonominin yükünü sırtlamış, götürüyor” diye konuştu.  Yüzde 13 – 14 oranlarında kalan yurt içi tasarrufları arttırmak, büyümeyi sağlıklı ve sürdürülebilir bir kaynak bileşimine taşımanın zorunlu olduğunu vurgulayan Soydan, “El kesesinden büyüme olmaz. Olursa Nasrettin Hocanın kar helvasına benzer!” dedi.

 

 

REKLAM ALANI