Dolar 32,3119
Euro 35,1160
Altın 2.302,59
BİST 9.055,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

5 yılın rekoru kırıldı

5 yılın rekoru kırıldı
23 Kasım 2014 11:07
A+
A-

Ali Gülkaynakİzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (İDSYB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gülkaynak, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’nin canlı hayvan ihracatının yılın 9 ayında 20 milyon dolar seviyesini aşarak son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını açıkladı.

2014 yılı Ocak ile Eylül ayları arasında tutulan kayıtlara göre, 26 farklı ülkeye canlı hayvan ihracatı gerçekleştirildiğini ve Türkiye’nin yılın 9 ayında yaklaşık 2 milyon dolar karşılığı 540 gebe düve ihracatı yaptığını hatırlatan Gülkaynak, bu ihracatın 1 milyon 700 bin dolarlık (444 baş) bölümünün Türkmenistan’a yapıldığını dile getirdi.

Birlik olarak Cumhuriyet tarihinde bir ilki gerçekleştirerek 2013 yılında Türkmenistan’a düve ihracatına başladıklarını kaydeden İDSYB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gülkaynak, “İDSYB olarak düve işletmemizi kurarken ilk hayalimiz, ülkemizi canlı süt hayvanı ithal eden ülke olmaktan kurtarmak ve aynı zamanda canlı süt sığırı ihraç eden ülke konumuna getirmek olmuştu. Bu hayalimizi gerçekleştirdik. Bugüne kadar bin 300 adet düve satıldı. Türkiye’de ilk defa Türkmenistan’a düve satışı gerçekleştirmenin gururunu yaşadık. Farklı ülkelerden gelen talepleri de değerlendiriyoruz” diye konuştu.

Birlik olarak toplam 2 bin 500 adetlik damızlık düveleri olduğu bilgisini veren ve ihracat rakamlarını artırmayı hedeflediklerinin altını çizen Ali Gülkaynak, “Ödemiş’te bin 200 baş kapasiteli çiftlik ve 200 başlık karantina çiftliği, Bergama’da ise 90 baş kapasiteli karantina çiftliğimiz bulunuyor. Karantina çiftliğine özel önem veriyoruz. Satın aldığımız hayvanların sağlık kontrollerini ve aşılarını orada gerçekleştirerek diğer çiftliklere sevk ediyoruz. İhracat rakamlarını hızla artırmayı hedefliyoruz” dedi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI