Dolar 32,3733
Euro 34,9950
Altın 2.325,67
BİST 9.091,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

4 aylık çelik ihracatı4,7 milyar dolara ulaştı

4 aylık çelik ihracatı4,7 milyar dolara ulaştı
03 Mayıs 2014 07:21
A+
A-

CelikUrun_2

 2013 yılının ikinci yarısından bu yana düşüş eğilimi gösteren çelik sektörü ihracatı, Nisan ayında yeniden toparlanma sinyalleri vermeye başladı. Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, çelik mamulleri ihracatı Ocak-Nisan döneminde değer bazında 4,7 milyar dolar, miktar bazında 6,3 milyon ton olarak gerçekleşti. Önemli ihracat pazarlarından biri olan AB ülkelerinde yaşanan olumlu gelişmelerin de etkisiyle sektörün ihracatı Nisan ayında miktar bazında yüzde 3,7 artarak 1,6 milyon tona yükseldi.

 Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2014 yılı Ocak-Nisan dönemi verilerine göre; Türkiye’nin çelik ihracatı değer bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,1 azalış ile 4,7 milyar dolar, miktar bazında ise yüzde 7,6 düşüş ile 6,3 milyon ton olarak gerçekleşti.

Çelik sektörünün ihracatına, diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri  de eklendiğinde Türkiye’nin Ocak-Nisan aylarındaki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 6,6 milyon ton; değer bazında ise 5,5 milyar dolara ulaştı.

Miktar bazında 2 milyon 280 bin ton ihracat ile Ortadoğu dört aylık dönemde de liderliğini sürdürürken, bu bölgeyi 1 milyon 226 bin tonla AB ülkeleri, 773 bin tonla Kuzey Afrika ve 600 bin tonla ABD ve Kanada’dan oluşan Kuzey Amerika izledi.

Çelik sektörünün 2014 yılının Ocak-Nisan döneminde en çok ihracat yaptığı üç ülke Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD olarak sıralandı. Bu dönemde en fazla miktar artışı yaşanan ülkeler İngiltere, İsrail, Fas ve BAE olurken; en fazla azalış Suudi Arabistan, İtalya, Umman ve Irak’ta gözlendi.

İlk dört aylık dönemde ürün grupları incelendiğinde, 2 milyon 806 bin ton ile inşaat demiri ilk sırada yer alırken; inşaat demirini 647 bin tonla profil, 629 bin tonla boru ve 566 bin tonla yassı sıcak takip etti.

 

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2014 yılı Nisan ayı ihracatı geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında değerde yüzde 0,9 azalış ile 1,2 milyar dolar oldu. Miktarda ise yüzde 3,7 artış kaydederek 1,7 milyon tona yükseldi.

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci; “Türk çelik sektörü olarak Nisan ayı ihracatımızı miktar bazında yüzde 3,7 oranında bir artış ile kapattık. Söz konusu artış 2014 yılında geçen yılın kayıplarını bir nebze de olsa kapatacağımızın önemli bir göstergesi niteliğinde. İlk dört ayın toplamına baktığımızda da geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazındaki gerilemenin yüzde 7,6 seviyelerinde olduğu görülüyor. Daha önceki rakamlara kıyasla Ocak-Nisan 2014 dönemindeki gerileme oranındaki azalma da ihracatımızdaki toparlanmanın sinyallerini veriyor” dedi.

 

Namık Ekinci, “Yine dört aylık ihracat rakamlarımızı değerlendirdiğimizde Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdiğimiz ihracattaki artış dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl Avrupa ülkelerinde yaşanan “Euro” krizi sektörümüzün bu bölgeye olan ihracatını olumsuz yönde etkilemişti. Ancak son dönemde bu bölgeyle olan dış ticaretimizdeki gelişmeler oldukça umut verici. Ocak-Nisan aylarında Avrupa Birliği ülkelerine geçen yıla göre miktar bazında yüzde 7,3 artış ile 1 milyon 226 bin ton ihracat gerçekleştirdik. Bu bölge sektörümüz için gerçekten önemli bir pazar ve bu pazarı tekrar kazanmak bizim için önemli bir gelişme” diyerek sözlerini bitirdi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI