Dolar 32,3692
Euro 34,9458
Altın 2.325,68
BİST 9.091,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

4.3 milyar euro kredi aranıyor

4.3 milyar euro kredi aranıyor
27 Ağustos 2014 09:08
A+
A-

HavalimanıProje büyük. Hatta kimi siyasi tevatürlere göre Almanların büyük kıskançlığı var. Projenin inşaatına ilişkin çalışmalar ise sürüyor. Temeli Başbakan Erdoğan tarafından atıldı. İnşaat maliyetinin 8-10 milyar euro arasında olacağı tahmin ediliyor. Konsorsiyumu oluşturan şirketlerin inşaatçı olması nedeniyle maliyetlerin bir miktar düşeceği hesaplanıyor. Fakat yine de maliyetler yüksek ve kredi ihtiyacı da öyle.

Peki kim finanse edecek bu kadar büyük bir projeyi? Konsorsiyumu oluşturan şirketlerin finansman sağlamak için yürüttüğü görüşmelerle ilgili son bilgileri araştırdık. Sıralayalım.

Birincisi, Üçüncü Havalimanı’nın inşaatı için konsorsiyum üyelerinin bankalardan istediği finansman tutarı 4,3 milyar euro. Kredi vadesinin ise 14 yıl olacağı konuşuluyor.

İkincisi, bankaların 4,3 milyar euroluk finansman paketine karşılık konsorsiyum üyeleri de yüzde 25 oranında özkaynak koyacak. Dolayısıyla konsorsiyumun 1,4 milyar euroluk bir nakit sermayeye ihtiyacı var. Edindiğimiz bilgilere göre, 1,4 milyar euroluk sermaye ihtiyacı nedeniyle konsorsiyumun hisse yapısında bir değişiklik olacak. Cengiz İnşaat’ın hisse payının bir miktar yükseleceği söyleniyor. Kimin payının düşeceği ise henüz belirsiz.

Üçüncüsü, 4,3 milyar euroluk kredi paketinde hangi bankaların yer alacağı henüz netleşmedi. Pazarlıklar sürüyor ve muhtemelen bu hafta içinde netleşecek. Edindiğimiz bilgiye göre, proje kredisi için konsorsiyum lideri olan Ziraat Bankası, konsorsiyumun içinde yer alması için davet edilen özel bankalara, “Kamu bankaları olarak biz 3 milyar euronun üzerinde destek sağlayacağız. Gerisini siz tamamlayın” mesajını iletti.

Dördüncüsü, Ziraat Bankası, Turkcell’in hisseleri için Çukurova Holding’e kullandırdığı 1,6 milyar dolarlık kredi paketiyle öne çıktı. Türkiye’de bir şirkete tek bir bankadan kullandırılan en büyük krediye imza atan bankanın genel müdürü Hüseyin Aydın, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı olarak ekonomi basınının karşısına geçti. Aydın, ısrarlı sorulara karşılık, Ziraat Bankası’yla ilgili hiçbir soruyu yanıtlamadı. Konsorsiyum lideri olarak, kamu bankalarının 3 milyar euroluk kredi vaadinin yerine gelmesi durumunda en az 1 milyar euroluk yeni bir kredi riski almış olacak. Böylece kredi tarihinde yeni bir rekora imza atılacak.

Beşincisi, özel bankalardan hangileri proje finansmana sıcak bakıyor? Proje finansmanında liderlik kamu bankalarında. Çok şubeli büyük bankaların, her projede olduğu gibi, havalimanı finansmanında da bulunması kaçınılmaz. İş Bankası, Garanti ve Yapı Kredi’nin kredi paketiyle ilgili görüşmelerde yer aldığı bilgisine ulaştık. Listede yabancı banka var mı? Türkiye’de faaliyet göstermeyen yabancıların işin içinde olmadığı bilgisine ulaştık. Bir olasılık Rus Syberbank’ın Türkiye’deki kuruluşu Denizbank’ın konsorsiyuma katılması. Konsorsiyum gelecek hafta şekillenecek, hangi bankanın ne kadarlık tutarla destek sağlayacağı ortaya çıkacak.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI