Dolar 32,3684
Euro 34,9598
Altın 2.325,27
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

3M’den İTÜ Güneş Arabası projesine destek

3M’den İTÜ Güneş Arabası projesine destek
26 Haziran 2012 08:11 | Son Güncellenme: 26 Haziran 2012 08:49
A+
A-

Yaratıcılığı teşvik eden işbirliği kültürüne sahip ve hayatı kolaylaştıran çok çeşitli teknolojilere ilham veren 3M Türkiye, üzerinde bulunan güneş panelleri ile güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren İTÜ-GAE takımının Güneş Arabası” projesine destek verdi. Geliştirdiği ürünlerle gündelik hayatta kolaylıklar ve farklılıklar sağlayan teknoloji şirketi 3M Türkiye, çevreci araç teknolojileri ile ilgilenen İTÜ-GAE takımına endüstriyel uygulamaları yakında tanıma ve bunu güneş arabasına uygulama fırsatını sağladı. Araca uygulanan teknoloji dışında, uygulamalar sırasında iş güvenliği açısından da 3M Türkiye’nin standartlarını projelerine yansıtma olanağı yakalayan İTÜ-GAE takımı; aracı teknolojik açıdan en iyi şekilde hayata geçirirken diğer yandan da yapım sırasında oluşabilecek iş kazalarından korunmuş oldu.

Projeyi yakından takip ederek, projeye her aşamada destek sağlayan 3M Uzman Teknik Mühendisi Volkan Barutçu konuyla ilgili olarak“3M ürün grubunda yer alan çok farklı ürünler ile farklı teknolojilere ait yeniliklerimizi, İTÜ’nün güneş arabası projesinde kullandık. Özel yapıştırıcılardan, farklı aşındırıcılara, elektronik devre elemanlarından, atölyedeki çalışma esnasında öğrencilerin iş güvenliğini sağlayacak malzemelere kadar çok farklı alanlarda ürünler tedarik ettik. Ayrıca, proje ekibini yeni teknolojiler ile tanıştırarak öğrencilerin vizyonlarını geliştirdik. Bu çalışmanın hem inovasyonu her platformda destekleyen 3M Türkiye,  hem de İTÜ’nün geliştireceği güneş arabası ekibi için gelecek vaat eden bir birliktelik olduğuna inanıyoruz” dedi.

Güneş Arabası üç yüz kilometre gidebiliyor…

Araç üzerinde panellerden elde edilen enerjiyi ve akünün enerjisini kullanmak üzere depolayan akü sistemi bulunuyor. Güneş olmadığında araç akü sistemindeki enerjiyi kullanıyor. Araç saatte ortalama seksen kilometre hızla üç yüz kilometre boyunca gidebiliyor. Sabit mıknatıslı hub motor kullanılan araç, statoru çevreleyen lastikle birleşmiş bir rotora sahip. Bu rotorun dönmesiyle tekerlekler dönüyor, araç ortalama saatte seksen kilometre hızla giderek yüz kilometrede 0,15 lira harcıyor.

3M, yıllardır yeşil enerjiyi destekliyor…

3M, küresel olarak her yıl 1 milyar dolardan fazla kaynak ayırdığı Ar-Ge çalışmaları kapsamında yeşil ürün gelişimine yatırım yapıyor ve çevreye duyarlı çözümler üretiyor. 1970 yılında çevre bölümünü kurarak enerji yönetimi programını başlatan 3M, çevre politikasını belirleyerek Çevre Kirliliğini Önleme Programı’nı hayata geçirdi. 2009 yılında ise bünyesinde “Yenilenebilir Enerji Bölümü” kuruldu ve “en yeşil ekip” olarak anılan bu bölüm, güneş ve rüzgârdan yenilenebilir enerji üreten şirketlere uygun ürünler geliştiriyor, enerjinin korunmasını sağlayan ürünler tasarlıyor, bio-yakıt üzerine Ar-Ge çalışmaları yürütüyor.

3M Türkiye, bu projeden önce de Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Rüzgâr Enerjisi Arabası ve Sakarya Üniversitesi’nde Güneş Arabası projelerine destek vermişti. Volkan Barutçu gelecekte söz konusu olabilecek destekler için, “3M Türkiye olarak asıl amacımız bu desteği kültür haline getirip bu tür üniversite işbirliklerini ve çevreci davranışları desteklemek. Üzerinde çalışılan bu araç, İTÜ tarafından geliştirilen beşinci nesil güneş arabası. Bu araçların daha nicelerinin yapılmasını temenni ediyoruz. Amacımız hem geleceğin mühendislerine hem de geleceğin çevreci teknolojilerine sürekli olarak destek verebilmek” dedi.

 

 

REKLAM ALANI