Dolar 32,3753
Euro 35,0555
Altın 2.326,55
BİST 9.096,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

3 yılda 100 milyon dolar değerinde mobil sağlık yatırımı yapılacak

3 yılda 100 milyon dolar değerinde mobil sağlık yatırımı yapılacak
24 Haziran 2013 08:58 | Son Güncellenme: 24 Haziran 2013 09:00
A+
A-

Dr

Sağlık inovasyonu denince akla gelen ilk isim olan Acıbadem Mobil Sağlık’ın Genel Müdürü Dr. Özgür Turgay, sektöre ilişkin açıklamalarda bulundu. Sağlık harcamalarının yüzde 85’inin kronik hastalıklara ayrıldığını ifade eden Turgay, 2016’ya kadar 100 milyon dolar değerinde mobil sağlık yatırımı yapılmasını beklediğini de belirtti.

 Sağlık alanında yaptığı yenilikçi çalışmalarla adından söz ettiren Acıbadem Mobil Sağlık’ın Genel Müdürü Dr. Özgür Turgay, sektörün gidişatına yönelik açıklamalarda bulundu. Turgay’ın üzerinde durduğu konular, sağlık maliyetlerine ilişkin ekonomik yük başta olmak üzere sektöre dair birçok gelişmeyi ortaya koydu.

Son 10 yıl içinde “Self Servis Sağlık” dönemine entegrasyon sağlanacak

Turgay öncelikle, evde sağlık hizmetlerinin yaygınlaşması ve önem kazanmasıyla birlikte, hemşirelik hizmetlerine ve özellikle evde bakım hemşirelerine ihtiyacın artacağını ifade etti. Bu durumun, son 10 yıl içinde sağlık dönemine “self servis” bir anlayış getirmesinin beklendiği anlamına geldiğini de ifade eden Dr. Özgür Turgay sözlerine şöyle devam etti: “2016’ya kadar olan dönemi kapsayan 3 yıllık periyotta, mobil sağlık alanına 100 milyon civarında bir yaptırım yapılmasını bekliyoruz. Bu durum nüfusun yaş ortalaması yükseldikçe ihtiyaçların ve buna uygun sağlık hizmetini alma taleplerinin de artması anlamına geliyor.”

Uzaktan kontrol sağlık maliyetlerini düşürüyor

Turgay, sağlık maliyetlerinin hükümetler üzerinde büyük baskı oluşturduğunu dikkat çekerek, Avrupa ve ABD’de bu maliyetleri düşürmek için çalışmalar yapıldığına dikkat çekerek, mobil sağlık hizmetlerine büyük önem vermeye başlandığını ifade ediyor. Turgay, “Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, kontrolsüz bir diyabet hastasının yıllık maliyeti 13-16 bin Euro civarında. Ancak mobil yöntemlere kontrol altında tutulan bir hastanın maliyeti ise 3-5 bin Euro arasında. Diğer bir deyişle, düzenli takip edilen bir diyabet hastasının yıllık maliyeti, senede ortalama 10 bin Euro azaltılmış oluyor. Türkiye’de yaklaşık 3 milyon diyabet hastası, 20 milyon hipertansiyon hastası bulunuyor. Kronik hastaların düzenli takibi ve hastalıkların iyi yönetilmesi, hastaların yaşam kalitesini artırdığı gibi, ülke ekonomileri açısından ciddi önem taşıyor” dedi.

ambulans_genel

Bugünün yeni doğanları 100 seneden fazla yaşayacak

Genel Müdür Turgay, Türkiye’de son 10 yılda yaş ortalamasının 14 sene uzadığını da önemli bir gelişme olarak kaydetti: “Bu hızla seyrettiğinde bugün doğan neslin ortalama ömrü 150 – 200 sene arasında görünüyor. 2012’de ortalama kadın yaşı 77, erkek yaşı ise 71 olarak belirlendi. 2013’te bu rakamın kadınlarda 81, erkeklerde 76 olacağı tahmin ediliyor. Bunun yanı sıra orta yaş ve üstü bireylerin, 10 yıl öncesinden farklı olarak aktif hayatta daha etkin rol aldıkları görülüyor. Ortalama ömrün de uzamasıyla beraber yaşlı nüfus ve dolayısıyla kronik hastalıklar artıyor. Bu da evde bakım hizmetlerinin önemini bir defa daha ortaya koyuyor.”

Sektörün geneline dair bir değerlendirmede de bulunan Acıbadem Mobil Sağlık Genel Müdürü Dr. Özgür Turgay, sağlık endüstrisinin 2 bin yıldır değişmeden, aynı sistemde devam ettiğini ve bu sistemde hastanın aktif, hizmet verenin ise pasif durumda olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Eskiden hasta, ancak bir sağlık sorunu yaşadığı zaman sağlık hizmeti verene giderek, hizmet talep ediyordu. Bu sebeple, sağlık hizmeti veren kuruluşlarda, hastanelerde talep yoğunluğuna bağlı gecikmeler, zaman kayıpları ve aksaklıklar yaşanıyordu. Hatta birçok insan, sırf bu zaman kayıplarını yaşamamak için doktora gitmeyi reddediyordu. Ancak son yıllarda sağlık endüstrisi değişiyor. Evde sağlık ve acil hizmetlerin önemi artıyor. Bir anlamda artık roller değişiyor. Hastalar pasif, sağlık hizmeti veren aktif olmak durumunda. Her hizmet gibi, sağlık hizmeti de hastanın istediği her yerde, her saatte sunulabilir olmaya başlıyor. Bu durumda bireylerin, sadece hastalandıklarında değil, hastalanmadan önce de sağlık hizmeti alabilmesi sağlanıyor. Bu da hastalıkların önlenmesi ve kontrol edilebilmesi anlamına geliyor.”

Acıbadem Mobil Sağlık’ın bu alanda öncü olduğunun da özellikle altını çizen Turgay, “Sağlık inovasyonuna çok önem veriyoruz. Artık sağlıkta yeni bir dönem başladı. Bu yeni dönemin öncülerinden olmak, başarılarımızla birlikte, yeni ve ciddi sorumluluklar üstlenmemizi gerektiriyor. Bu sebeple, sağlık teknolojisine, her zamankinden daha çok önem veriyor, dünyadaki gelişmeleri takip ediyoruz. Yeni dünyanın yeni sağlık hizmetleri mottosuyla, Türkiye’deki sağlık hizmetleri endüstrisinin liderliğini üstlenmekten gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.

REKLAM ALANI