Dolar 32,3130
Euro 35,0793
Altın 2.309,71
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

3. Havalimanının temeli atıldı

3. Havalimanının temeli atıldı
08 Haziran 2014 09:55
A+
A-

havaliman acilisYap-İşlet-Devret modeliyle ihalesi gerçekleştirilen havalimanın 29 Ekim 2017’te birinci etabının açılışı yapılacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, üçüncü havalimanının 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inşa edileceğini belirterek, “Bu büyük bölge üzerinde 1 milyon 471 bin metrekare genişliğinde kapalı alan bulunacak. Bu boyutlarıyla havalimanı dünyanın en büyüğü. 6 bağımsız pistiyle, 500 uçak kapasitesiyle, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkıyla, özellikle de yıllık 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olacak” dedi.  Erdoğan, İstanbul’da temeli atılan 3. havalimanının yılda 70 ila 90 milyon yolcuya hizmet verebilecek ilk etabının, 29 Ekim 2017’de açılacağı sözünü aldığını bildirdi.

Erdoğan, İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanının temel atma törenindeki konuşmasına, “Ülkemiz adına, geleceğimiz adına tarihe şahitlik ettiğimiz bu güzel günde sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. İstanbul, bugün tarihi günlerinden birini yaşıyor. Bugün sadece İstanbul değil, Türkiye tarihi bir anı yaşıyor. 6 kıtanın, bütün dünyanın en büyük havalimanı, işte bugün burada yükselmeye başlıyor. Şahsen bu tarihi ana şahitlik etmenin bahtiyarlığı içindeyim. İstanbul adına, Türkiye adına, insanlık adına büyük bir heyecanı yaşıyor, buna şahitlik ediyor olmanın iftiharı içindeyim” sözleriyle başladı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu günden bugüne kadar, 91 yıl içinde nice büyük yatırımlara, nice büyük projelere şahitlik ettiğini ancak bugün temeli atılan projenin, 91 yıllık süreç içinde çok farklı bir yerde durduğunu ve büyüklüğüyle, kapasitesiyle Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olma özelliğini taşıdığını dile getiren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu havalimanı, 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inşa ediliyor. Bu büyük bölge üzerinde 1 milyon 471 bin metrekare genişliğinde kapalı alan bulunacak. Bu boyutlarıyla havalimanı dünyanın en büyüğü. 6 bağımsız pistiyle, 500 uçak kapasitesiyle, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkıyla, özellikle de yıllık 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olacak. Bu millete, bu yakışır. Bu ülkeye, bu yakışır. Burada sadece bir havalimanı değil, adeta büyük bir şehir inşa ediyoruz. İnşaat dönemi boyunca burada 80 bin kişi istihdam edilecek. Havalimanı hizmete girdiğinde yıllık ortalama 120 bin kişi burada istihdam edilecek. Hastanesinden oteline, ibadethanesinden kongre merkezine kadar bir şehirde olması gereken ne varsa, bu havalimanında bunların hepsi bulunacak. Her türlü konforun yanında havalimanı, kendi enerjisini üreten, çevreci, engelsiz ve yeşil bir havalimanı olarak inşa edilecek, bu şekilde hizmet verecek. Sadece büyüklüğüyle değil, yeşiliyle, sosyal yapısıyla, sosyal altyapısıyla dünyanın en modern havalimanını, Türkiye’ye, inşallah dünyaya kazandırmış olacağız.”

Erdoğan, havalimanı tamamlandığında doğu ile batı, kuzey ile güney arasında çok önemli merkez haline geleceğini belirterek, “Bu havalimanıyla Türkiye’nin ticareti daha da canlanacak, ekonomisi daha da büyüyecek. Bu havalimanı, altını çizerek ifade ediyorum, kamu kaynaklarıyla değil, özel sektörümüzün kaynaklarıyla, yap-işlet-devret modeliyle inşa edilecek. Havalimanının inşası, özel sektör tarafından gerçekleştiriliyor. 25 yıl, buranın işletmesini bu firmalarımız yapacak, ayrıca devlete de bunun karşılığında kira ödeyecekler. Kamu kaynaklarını kullanmadığımız gibi, bu havalimanı sayesinde kamuya çok önemli miktarda kaynak da kazandırmış oluyoruz” diye konuştu.

Yatırımın temelini atarken 77 milyonun her bir ferdinin gurur duymasını, ülkesiyle iftihar etmesini arzuladığını ifade eden Erdoğan, katılımcılara şöyle seslendi:

“Türkiye artık bu seviyelere ulaştı. Şu anda burada yapılan yatırımı gelirken gördünüz. Şu ana kadar şu çevrede gördüğünüz iş makineleri, daha henüz beşte biri. Şu anda iş makineleri gemilerle geliyor, yurt dışından onlar da geliyor.”

“Geçen yılın Mayıs ayında bazı Gezizekalılar türedi”

Erdoğan, 3. Havalimanı’nın temel atma töreninde yaptığı konuşmada ”Biliyorsunuz geçen yılın mayıs ayında bazı Gezizekalılar türedi. Bu Gezizekalılar bu havalimanını hazmedemediler. Çünkü onların böyle devasa bir havalimanın yapılmasını tahayyül etmesi mümkün değildi. Onlar Türkiye’yi hala 12 yıl önceki gibi görmek istiyorlar. Biz dünyada Türkiye’nin marka olduğu günlere dönmek istiyoruz.  Anlıyorsunuz değil mi? O günler geri gelecek. Sene 2023. Çok çalışacağız ve bunu da başaracağız. 2017’de bu havalimanının ilk etabını inşallah açıyoruz. Türkiye dünyanın en büyük havalimanını inşa edebilen seviyeye ulaştı. İnşa ettiğimiz okullar, bölünmüş yol… Biz sizlerle gurur duyuyoruz. Sizin bu birliğiniz birilerini çıldırtıyor” dedi.

“Sadece havalimanı değil bir zafer anıtı inşa ediyoruz”

Başbakan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“600 bin konut, 12 senede oldu. Barajlar, üniversiteler, köprüler, tüneller; hep bunlar Türkiye için iftihar vesilesi. Küresel projeler, Marmaray… Bunun da önünü kesmek istediler. Evet… 4 yıl en az bize orada geri adım attırdılar ama durmadık, usanmadık. Şu anda Marmaray çalışıyor mu? Çalışıyor, elhamdülillah. Yüksek hızlı tren; Eskişehir’den İstanbul’a… Bu vatan hainleri, bu vicdansızlar bunların kablolarını kestiler. 250 noktada. Unutmayın, ‘Hırsızın mumu da yatsıya kadar yanar’. İnşallah şu anda tamirat, tadilat, farklı bakımlar yapılıyor. Çok kısa zamanda Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Treni’ni inşallah devreye alıyoruz.”

Kendilerini “solcu”, “çevreci”, “ulusalcı”, “antikapitalist Müslüman”, “muhalif” zannedenlerin, aslında Türkiye karşıtı bir oyunda kullanıldığını iddia eden Erdoğan, 17 ve 25 Aralık’ta yaşananları ihanet olarak niteledi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Bu ihanetin gayet iyi farkında olan bir örgüt ve bir çete karşımıza çıktı. Kendisini Türkiye düşmanlarına kiralayan, Türkiye’nin bütün milli değerlerine saldırı düzenleyen bir örgüt karşımıza çıktı. Burada bu büyük havalimanı projesini ihaleyle kazanan iş adamları hedefe konuldu. Onları da toparlayıp almak istediler. Neden? Şu ihaleyi durdurmak için. Amaç yolsuzluk değildi. Amaç Marmaray’ı, hızlı treni, üçüncü köprüyü, en çok da işte bu projeyi engellemekti. Operasyona, yolsuzluk görüntüsü verdiler. İftiralarla gerçek niyetlerini örtmek istediler. Aslında Türkiye’nin bu büyük projesine, Türkiye’ye saldırı düzenlediler. Allah’a hamdolsun, o tuzakları, senaryoları bozduk. Engelleri, komploları ve kumpasları aştık, bugün temeli atıyoruz.”

Erdoğan, “Bugün biz bir havalimanı değil, aslında bir zafer anıtı inşa ediyoruz. Biz sadece havalimanı değil, milletin özgüvenini inşa ediyor, asırlar süren o mutsuzlukları, kırgınlıkları, karamsarlığı bugün artık tamir ediyoruz” dedi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI