Dolar 32,3310
Euro 35,0618
Altın 2.285,03
BİST 8.986,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

238 Ülkeye ihracat yapacak

238 Ülkeye ihracat yapacak
29 Mart 2013 09:49 | Son Güncellenme: 29 Mart 2013 09:51
A+
A-

Hayrettin Kaplan_Mehmet Buyukeksi_Zafer Ataman

İhracatın ve ihracatçının rekabet gücünü artırmayı amaçlayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), TÜRK EXIMBANK ve Faktoring Derneği, Uludağ Ekonomi Zirvesi sırasında iş birliği protokolü imzaladı.

29 Mart Cuma günü düzenlenen törende, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, EXIMBANK Genel Müdür Hayrettin Kaplan ve Faktoring Derneği Başkanı Zafer Ataman iş birliği protokolünü imzaladı.

İmzalanan protokol; ihracatçılarımızın rekabet gücünü artırmak için TİM, TÜRK EXIMBANK ve Faktoring Derneği ortaklığında politikalar belirlenmesi, finansal enstrümanların bilinirliğini artıracak çalışmalar yapılması ve ihracatçıların finansmana erişimde karşılaştıkları sorunlara çözüm önerileri hazırlanmasını amaçlıyor.

Yapılan iş birliği protokolü, ihracatçıların en önemli gündemlerinden olan teminat, finansman ve tahsilat konularına çözüm getiriyor. Böylece Türk ihracatçıları 238 ülkeye güvenli ve uygun fon maliyeti ile ihracat yapabilecek, yeni pazarlara kolaylıkla açılabilecek.

Büyükekşi: “Faktoringi duymayan girişimci kalmasın istiyoruz”

Türkiye ekonomisinin nabzının tutulacağı Uludağ Ekonomi Zirvesi kapsamındaböyle bir protokole imza atmış olmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin krize rağmen büyüyen ekonomisiyle hem bölgesinin hem de dünyanın parlayan yıldızı olduğunu belirterek “55 bin firmadan oluşan ihracat ailesi olarak, Türkiye’nin dünyaya açılan dinamik ve rekabetçi yüzünü oluşturuyoruz.2023 için 500 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz. Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak dabu hedefe ulaşmak için iş paydaşlarımızla bir araya gelip ihracatçılarımızın finansman olanaklarının güçlendirilmesi ve kullandıkları finansal

enstrümanların çeşitlendirilmesi konularını görüşüyoruz. İhracatçılarımızın sırtındaki bu büyük yükü hafifletmek için yoğun bir çaba sarf ediyor, emeğimizin karşılığını da alacağımızı umut ediyoruz.” dedi.

TİM olarak ihracatın finansmanı konusunda atılacak her türlü adımı desteklediklerini ve bu kapsamda Bankalar Birliği ve EXIMBANK ile imzalanan iş birliği çerçevesinde bugüne kadar 6 farklı ilde Basel 2 eğitimleri gerçekleştirerek ihracat yapan firma temsilcilerini bilgilendirdiklerini ifade eden Büyükekşi, “Şimdi de Faktoring Derneğimizle işbirliği olanaklarının güçlendirilmesi için ortak çalışmalara başladık. Düzenleyeceğimiz eğitimlerle Anadolu’da “faktoring”ive özellikle ihracat faktoringini yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Faktoring kavramını duymayan girişimci kalmasın istiyoruz. Geçtiğimiz aylarda yürürlüğe giren Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu’nun faktoring şirketlerini olumlu etkileyeceğine inanıyor, faktoring firmalarından ihracatçılarımıza verdikleri desteği artırmalarını bekliyoruz.” dedi.

 Kaplan: “İhracatçının teminat sorunlarına çözüm bulmak ve finansman kaynaklarına erişim imkânlarını artırmayı hedefliyoruz”

TÜRKEXIMBANKGenel Müdürü Hayrettin KaplaniseyaptığıkonuşmadaTÜRKEXIMBANK’ın2012 yılında ihracata sağladığı nakdi kredi ve ihracat kredi sigortası desteğini %77 oranında artırarak 22 milyar dolara çıkarttığını ifade etti ve “2013 yılında da toplamfinansmandesteğimizi 30 milyar dolara yükseltmeyihedefliyoruz. Uzun vadeli hedefimiz ise ihracata sağladığımız desteği daha da artırabilmek ve 2023 yılında nakdi kredi ve sigorta/garanti desteğimizi 80 milyar dolara çıkartmak.” dedi.

“Ülkemizin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmesinde öncelikli hedefimiz ihracatçının teminat sorunlarına çözüm bulmak ve finansman kaynaklarına erişim imkânlarını artırmak” diyen Hayrettin Kaplan, bu amaçla yürütülen çalışmaların bir sonucu olarak TİM veFaktoring Derneği ve ile bu İş Birliği Protokolünü imzaladıklarını ifade etti.

Kaplan, ayrıca “Bu İş Birliği Protokolü çerçevesinde Faktoring Derneği ile yürütülen çalışmalar neticesinde, hâlihazırda ticari bankalarla olan işbirliğine benzer bir şekilde, ihracatçılarımızın, TÜRK EXIMBANK’ın Kısa Vadeli İhracat Kredi Sigortası Programı kapsamında limit tahsis ettiği alıcı firmalara, azami 360 gün vade ile gerçekleştireceği sigortalı sevkiyat bedeli alacaklarının faktoring şirketleri tarafından finanse edilmesine imkan verecek bir uygulamanın yürürlüğe konulması için Bankamız ve faktoring şirketleri arasında anlaşma imzalanmasına yönelik görüşmelerde de son aşamaya gelinmiştir.”

Diğer taraftan, Faktoring Derneği ile yürütülen çalışmaların tamamlanmasını takiben vadeli ihracat alacaklarının tahsili ve finansman sağlanmasına yönelik işlemlerini faktoring şirketleri ile yürüten ihracatçı firmalarımız, Bankamızın uygun maliyetli finansman imkanlarından yararlanma olanağına kavuşacaklardır.” dedi.

Ataman: “Bu protokol ile ihracatçılarımızın 238 ülkeye yapacağı ihracatı faktoring ile güvence altına alacağız”

Yaptığı konuşmada faktoringsektörünün yürürlüğe giren Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile ticaretin gelişimine sağladığı katkıyı artıracağını belirtenFaktoring Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ataman, Türk faktoring sektörünün yakaladığı yıllık yüzde 39’luk büyüme ile dünyada on dördüncü, Avrupa’da sekizinci ve ihracat faktoringi hizmeti veren 71 ülke içinde de yüzde 18’lik payla muhabirli ihracat sıralamasında Çin’in ardından ikinci sırada yer aldığını ifade etti.

SözleriniTürkiye;gerek Türk faktoring şirketlerinin özellikle ihracat faktoringinde yurt dışında aldıkları başarılarla gerekse sektördeki uygulamalarla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, FactorsChain International, International FactorsGroup gibi kuruluşlar ve gelişmekte olan ülkeler ile Avrupa’nın muhabir faktoring şirketleri tarafından bölgenin faktoring üssü olarak kabul görmekte ve dünyaya örnek olmaktadır.” diye sürdüren Ataman, bu başarıların yaratılan iş birliklerinin önemli bir sonucu olduğuna inandıklarını ifade ederek “Sunduğu finansman, garanti ve tahsilat hizmetleriyle

ihracatçılarımıza yeni pazarlarda iş yapabilme fırsatı yaratan faktoring sektörü olarak, 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmada da onlara destek vereceğiz.” dedi.

Ataman ayrıca Faktoring Derneği ile Türkiye İhracatçılar Meclisi ve TÜRKEXIMBANKarasında imzalanan protokolün, bir dönüm noktası olduğunu ve faktoring sektörü ile ihracatçılar arasında çok önemli bir iş birliği fırsatı yaratacağını belirterek  “Faktoringin sunduğu ticari olanakların ülkemizin her noktasında bilinmesine veihracatçılarımızın 238 ülkeye güvenli ihracat yapmasına olanak sağlayacak protokolün sektörümüze ve ülke ekonomimize hayırlı olmasını diliyor, bu konuda çok önemli katkıları olan ve öncülük edenTIM Başkanı Sayın Mehmet Büyükekşi’ye ve TÜRKEXIMBANKGenel Müdürü Sayın Hayrettin Kaplan’a teşekkürlerimi sunarım.” dedi.

 

REKLAM ALANI