Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

2017’de Birleşik Krallık’ta 20.400 Şirket İflas Edecek

2017’de Birleşik Krallık’ta 20.400 Şirket İflas Edecek
04 Temmuz 2016 11:43
A+
A-

aile sirketi-iflas-

Dünyanın lider alacak sigortası şirketi Euler Hermes, Brexit’in gerçekleşmesi durumunda Birleşik Krallık’ta 2012 yılından bu yana ilk kez iflaslarda artış kaydedileceğini ve 2016’da iflasların yüzde 1 oranında artacağını açıkladı. 2017 yılında ise iflaslardaki artışın devam ederek yüzde 4 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. İflasların yüzde 35’inin ise perakende, ticaret ve inşaatla ilgili faaliyetlerden geleceği öngörülüyor.

Euler Hermes Baş Ekonomisti Ludovic Subran’a göre Birleşik Krallık’ın şu anda güçlü ve zayıf yanları şöyle:

Güçlü Yanlar Zayıf Yanlar
Destekleyici ekonomik ve mali politikalar Yüksek ticari işlemler açığı
Uygun finansal koşullar Yüksek cari işlemler açığı
Sağlıklı bankacılık sektörü Brexit’le ilgili belirsizlikler
Farklı alanlara yönlendirilmiş ihracat yapısı Kişi başı gelirlerdeki düşüş
Mali konsolidasyonun yolda olması Verimlilik büyümesinin düşük olması

Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner konuyla ilgili olarak “Birleşik Krallık ve AB arasında Serbest Ticaret Anlaşması yapılması durumunda bu modelin Türkiye için de geçerli olması ihtimalini göz önünde bulundurarak sürecin Türkiye’ye olumlu yansımasını bekliyoruz” dedi.

En büyük darbeyi finansal sektör alacak

Euler Hermes’in açıklamalarına göre Brexit nedeniyle en büyük darbeyi finansal sektör aldı ancak otomotiv, inşaat ve perakende sektörleri de iki haneli zararlarla karşı karşıya. İngiltere Merkez Bankası’nın bu süreçte gerekli olduğunda 250 milyar Sterlinlik (GBP) likidite sunmaya hazır olduğu, enflasyon yüzde 1’in altında seyredebileceği için Bankanın 2017’ye kadar destekleyici politikasını sürdüreceği belirtiliyor.

Diğer yandan, USD karşısında yüzde 10 değer kaybeden GBP’deki düşüş ise 2017’da daha yüksek enflasyon oranlarına işaret ediyor (yüzde 2,7 artış). GBP’deki değer kaybının özel tüketime de olumsuz yansıyacağı öngörülüyor.

figure 3

AB ile Serbest Ticaret Anlaşması yapılacak mı?

 Eylül 2016’da AB Anlaşması’nın 50’nci maddesinin yürürlüğe alınması ile çıkış müzakerelerinin iki yıllık süresi başlamış olacak. “Yumuşak Çıkış” senaryosunun gerçekleşmesi durumunda Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmasıyla Birleşik Krallık’lı şirketler daha düşük gümrük vergilerinin avantajlarından faydalanabilecek ancak ihracat alanında rekabetçiliklerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacaklar. “Sert Çıkış” senaryosu kapsamında ise Brexit resmi olarak gerçekleşmeden önce Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmaması durumunda Birleşik Krallık ile AB arasındaki ticaretin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına göre gerçekleşmesi gerekecek. Bu durumda DTÖ’nün tanımladığı gümrük vergileri geçerli olacağı için Birleşik Krallık’ın ticari faaliyetleri daha sert bir darbe alabilir.

Bunlara ek olarak, GBP’deki değer kaybı nedeniyle ithalat maliyetleri artacak. Birleşik Krallık’ın ticaretinin yüzde 60’ından fazlasını AB ile yaptığı göz önünde bulundurulduğunda, ticari işlem açığı yüksek olduğu için şirketlerin kârlılığı bu durumdan olumsuz etkilenebilir.

figure

REKLAM ALANI