Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

“2016 reformlar ve yeni pazarlar yılı olacak”

“2016 reformlar ve yeni pazarlar yılı olacak”
15 Ocak 2016 15:21
A+
A-

 

İbrahim çağlar

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye’nin 2016 yılında gerçekleştirmeyi planladığı yüzde 4.5 büyüme hedefine ulaşması için İTO’nun yeni pazar arayışlarına yöneleceğini belirterek, “2016 reformlar ve yeni pazarlar yılı olacak” dedi.

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dünyanın 22 trilyon dolarlık ticaret hacminde Türkiye’nin 145 milyar dolar pay aldığını belirten Çağlar, bunu attırmak için İTO’nun her türlü alt yapısıyla destek sağlayacağını belirtti.

“EXİMBANK BİZDEN MAL ALMAK İSTEYEN FİRMALARA KREDİ SAĞLAMALI”

Büyümenin ihracata dayalı olması gerektiğini anlatan Çağlar, “Bu noktada iki strateji belirledik; Birincisi; dış pazarlarda kendi perakende dağıtım kanallarımıza sahip olmamız. Ürünlerimizi o pazarlara en rahat ve en az maliyetli olarak ancak bu şekilde ulaştırabiliriz. Oda olarak bu konuda çalışmaya başladık. İhracatta yolumuzu açacakikinci strateji de Eximbank’ın farklı kredi mekanizmalarını devreye almasıdır. Özellikleihracat yapmak isteyen yerine, bizden mal satın alacak ithalatçı ülkelerinfirmalarına kredi sağlanması önemli bir araçtır” dedi.

İhracat hedeflerine ulaşılması konusunda yapılacak reformların önemine de değinen Çağlar, hükümetin eğitim, kamu yönetimi, yargı, ticaret ve ekonomi alanlarında önemli adımlar atmaya hazırlandığına dikkati çekti. İş dünyasının da bazı beklentiler içinde olduğunu kaydeden Çağlar, “İşçi-işveren ilişkileri ve kıdem tazminatına ilişkin sorunlar, vergi kanunlarının revizyonu, finansmana kolay erişim noktasında atılacak adımlar, yatırım ortamının iyileştirilmesi konularında atılacak adımları heyecanla bekliyoruz. Bunlara ek olarak ithalata bağımlılığın azaltılması, yüksek teknolojinin desteklenmesi, bürokrasinin azalması ve işveren üzerindeki yüklerin düşürülmesi konularındaki taleplerimizi de hükümetin ilgili birimlerine aktardık” diye konuştu

“ASGARİ ÜCRETE TEŞVİK 12.5 MİLYON ÇALIŞAN İÇİN UYGULANSIN”

Türk işadamlarının önemli sorunlarla yüz yüze kaldığını söyleyen Çağlar, kurda yaşanan yükseliş ve asgari ücrete yapılan zammın, işveren üzerindeki yükleri bir miktar arttırdığını ifade etti. Çağlar, asgari ücretteki artıştan kaynaklanan yükü paylaşma noktasında hükümetin brüt maaşı 2.250 liraya kadar olan çalışanlarda 100 lira teşvik uygulayacağını hatırlatarak, “Verilen bu desteğe rağmen bir asgari ücretli çalışanda oluşan ek maliyetin yüzde 65’i hala işverenin üzerinde. Hem kayıtdışılığın artmaması, hem istihdamın azalmaması hem de rekabet gücümüzü koruyabilmek için asgari ücrette uygulanan bu teşvikin 12.5 milyon çalışanın tamamı için istiyoruz” dedi.

“EKONOMİK KRİZLERİ FIRSATA ÇEVİRMEYE KARARLIYIZ”

2016 dünya ekonomisini etkileyen önemli gelişmeler beklendiğini kaydeden Çağlar, “Dünya ticaret hacmi büyüyemiyor ve azalan likidite rekabet ortamını kızıştırıyor. Petrol fiyatları 13 yılın en düşük seviyesine geriledi. Çin’in yavaşlayan büyüme hızının dünyayı etkiliyor. 2016’da ABD ve Rusya’da gerçekleşecek seçimlerin yansımalarının olmasını bekliyoruz. Buna rağmen tüm jeopolitik ve ekonomik riskleri, fırsata çevirmeye kararlıyız” şeklinde konuştu.

“PETROLDEKİ DÜŞÜŞ REEL SEKTÖRE YANSIMALI”

Çağlar düşen petrol fiyatlarına ilişkin, “Fiyatlar son 13 yılın en düşün seviyesine geldi. 30 Doların altını gördü. Bu düşüş ticarethanesinden üreticisine kadar belirli oranlarda reel sektöre yansıtılmalı” dedi.

İki yılı aşkın süredir Ticari Faaliyet Endeksini ortaya koyduklarını belirten Çağlar, “Endeks, ekonominin nabzını çok net şekilde ölçen öncü bir gösterge. Özellikle kasımda gerçekleşen seçimlerin ardından ekonomik beklentilerde belirgin bir yükselme mevcuttu. Endeks üretim alanında; Ocak’ta 46, Mart’ta 45,3, ticaret alanında; Ocak’ta 40,4, Mart’ta 40,8 ve hizmet alanında; Ocak’ta 51,1, Mart’ta 48,9. Genel Ticari Faaliyet Endeksimiz ise ocakta 43,3, Mart’ta 44,6. Mart itibarıyla beklentilerimiz son bir yılın en yüksek noktasına ulaşmış durumda ama istediğimiz düzeyde değil” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI