Dolar 32,5044
Euro 34,6592
Altın 2.477,33
BİST 9.610,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 19°C
Cum 15°C
Cts 18°C

2013’te giden yatırımcılar, Türkiye’ye dönmeye başladı

2013’te giden yatırımcılar, Türkiye’ye dönmeye başladı
18 Ağustos 2017 09:59
A+
A-

2013’te giden yatırımcılar, Türkiye’ye dönmeye başladı

 

Başta seçimler olmak üzere, çeşitli nedenlerle 2013 yılından beri Türkiye pazarından elini eteğini çeken finansal yatırımcı yeniden Türkiye’ye dönüyor.

Ünlü&Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü, 2013 sonrası dönemde Türkiye’ye yatırım yapan yabancı yatırımcının tipinin değiştiğini ve belirsizlik ortamını sevmeyen finansal yatırımcının piyasadan çekildiğini belirterek “Finansal yatırımcı şimdi yeniden Türkiye’ye gelmeye başladı” dedi. Finansal yatırımcının ortalama 5 yıllık yatırım perspektifi ile hareket ettiğine değinen Ünlü, 20 yılın en hareketli ve yoğun yaz aylarını geçirdiklerini söyledi.

Son dönemde ard arda satın alma ve birleşme haberleri gelirken gündemdeki gelişmeleri değerlendirmek için bir grup gazeteciyle bir araya gelen Ünlü&Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü, yılbaşından bu yana 5 milyar dolarlık satın alma ve birleşme işlemi yapıldığını belirterek hacimden bağımsız piyasada moralleri düzelten pek çok sinyal aldıklarını da anlattı. Akfen Holding’in Mersin Limanı’ndaki yüzde 40 hissesinin bir alt yapı fon şirketi olan IFM Investors’a satışının da finansal yatırımcıların dönüşüne önemli bir örnek olduğunu değinen Ünlü, “Tüm zamanlarımızın en iyi yazını geçiriyoruz.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ekim sonuna kadar neredeyse 4 ay hiç iş yapmamıştık. Yılbaşından bu yana Ünlü&Co olarak 1.3 milyar dolarlık iş yaptık. Bir bu kadarlık işlemi daha yıl sonuna kadar sonlandırırız diye düşünüyoruz. Elimizde şu anda bu rakamın 3-4 misli, çeşitli sektörlerde 25 aktif görevlendirmemiz ve 50’ye yakın takip ettiğimiz projemiz var. Tüketimden altyapıya, sanayiden ambalaja kadar pek çok sektörden iş var” şeklinde konuştu.

Son 20 yıla bakıldığında şirket olarak 12 milyar dolarlık satın alma ve birleşme işlemine imza attıklarını da ifade eden Mahmut Ünlü, bu rakamın yüzde 60’ını son 5 yılda, yüzde 90’ını son 10 yılda yüzde 98’ini son 15 yılda yapıldığı bilgisini de paylaştı. Ortalama işlem büyüklüklerinin de arttığını belirten Ünlü şöyle devam etti: “Ortalama işlem büyüklükleri, ilk 5 yılda 114 milyon dolardı. Son 5 yılda 243 milyon dolara geldi. Yıllık 2-3 milyar dolarlık bir M&A hacim büyüklüğüne otururuz diye düşünüyoruz. Bu yıl şirket olarak Korozo ve Ibrakom işlemi önemliydi. En son Mersin Limanı’nı yaptık. Şirket olarak yıl sonuna kadar 2 milyar dolarlık toplamda bir işleme aracılık etmiş oluruz diye tahmin ediyoruz.

Asyalı yatırımcı payını hızla artırıyor

Türkiye’ye gelen yabancı yatırımcının menşeine bakıldığında Avrupalı yatırımcının her zaman payının yüzde 50-60’lar mertebesinde olduğunu kaydeden Ünlü, Asyalı yatırımcıların ilgisinin ise hızla arttığını ifade etti. Japonya, Çin, Malezya ve Kore’nin Türkiye’deki satın alma işlemlerine daha fazla ilgi gösterdiğine değinen Ünlü, “Asya ülkelerinin payı yüzde 4-5’lerden yüzde 30’lara çıktı. Çinli yatırımcılar altyapı, enerji ve bankacılık sektörleri ile ilgileniyor. Japonlar da tüketim malları, perakende, bankacılık, sigortacılık gibi nüfusun önemli olduğu alanlara yatırım yapıyor. Kore hem tüketim hem altyapı sektörüne yatırım yapıyor” diye konuştu.

“Avantajlı bir konjonktüre girdik”

Mahmut Ünlü, ekonomiye ilişkin beklentilerini ve bakış açısını anlatırken ‘çok pozitif’ olduğunun da altını çizdi. Türkiye’nin yabancı yatırımcı için cazip pazar olduğunun altını çizen Mahmut Ünlü, “Son yapılan düzenlemeler ile ekonomiye hareket geldi. KGF ve birtakım vergilerin kaldırılmasıyla büyüme hızlandı. Konjonktürel olarak da avantajlı döneme girdik.

Son 2 yılda Fed faizleri artıracak diye gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı olmuştu. Şimdi ABD’de faiz artırımı olmayacağına ilişkin kanaat oluşmaya başladı. Bu sayede bu yılın başından beri gelişmekte olan ülkelere kaynak girişi hızlandı. Bu niçin önemli? Büyümemiz lazım diyoruz. Büyüyebilmemiz için de yılda Türkiye’de 35-40 milyar dolar para girişi olması gerekiyor. Hükümet büyümeyi destekleyici politikaları devam edecektir. Bütçe dengeleri bir miktar bozulabilir. Para girişini çekebilirsek eğer bütçe disiplinine tekrar dönüş olur” değerlendirmesini yaptı.

Pakistan’dan Rusya’ya bölgede aldığı işler arttı

Ünlü & Co 20 yılda 12 milyar dolarlık yabancı sermaye girişine aracılık etti. Mahmut Ünlü, bir süreden beri şirket olarak bölgesel liderlik hedeflediklerini ve bir yatırım bankasına dönüşmeyi istediklerini çeşitli platformlarda dile getiriyordu. Ünlü, sohbetimiz sırasında bölgesel çapta yaptıkları işlerin sayısını artırdıklarını aktardı. “Orta vadede ürün ve hizmet gamımızı zenginleştirip coğrafi olarak hem Türkiye pazarında hem de yurt dışında potansiyel olduğuna inandığımız ülkelerde ve bölgelerde genişlemeye devam edeceğiz” vurgusunu yapan Ünlü, Singapur’da temsilcilik ofisleri olduğunu ve Başbakan’ın gezisine katılacaklarını da söyledi.

Bölgede yeni pazarlara giriş yaptıklarını da aktaran Ünlü, Çinli yatırımcıların gözde ülkelerinden biri olan ayrıca Arçelik’in fabrika açılışı ile kamuoyunda dikkatleri çeken Pakistan’a satın alma ve birleşme işlerinden başlayarak giriş yaptıklarını kaydetti. Mahmut Ünlü bölgesel iş hacimlerini anlatırken şöyle konuştu: “Türkiye’deki deneyimimizi yurt dışına da taşıyacağız. Bu sene elimizde bölgede aracılık edeceğimiz 5-6 tane iş var.

En son Ibrakom işlemini gerçekleştirdik. Pakistan’a gittik şirket satışları ile görevlendirme aldık. Pakistan’ın 3’üncü büyük süt şirketinin satışına biz aracılık edeceğiz. Balkanlarda kağıt fabrikası satıyoruz. İran’da temkinli hareket ediyoruz. Dubai merkezli lojistik şirketi Ibrakom ile Güney Koreli CJ Lojistik’in ortaklık sürecine aracılık ettik. Bu ortaklık sayesinde CJ Lojistik aynı zamanda Avrupa pazarları ile de bir köprü kurmuş olacak ve farklı coğrafyalarda faaliyetlerini sürdürme fırsatı bulacak.”

Güney Koreli çiftçi Kim mevduattan fona döndü

Türk insanın parasını mevduatta değerlendirdiğini ama mevduatın anapara riski açısından güvenli bir seçenek olmakla beraber reel getiri açısından iyi bir alternatif olmadığını düşünen Mahmut Ünlü, “Türkiye’de mevduat kadar yanlış bir yatırım yok. Reel getirisi yok” vurgusunu yaparken Türkiye’deki bu tasarruf alt yapısının bundan 10- 15 yıl önceki Güney Kore’nin tasarruf alışkanlıklarına benzediğini de anlattı.

Ünlü, “Gerçekten de Güney Kore de aynı Türkiye pazarı gibi 4 bankanın domine ettiği halkın parasını mevduatta değerlendirdiği bir yapıya sahipken bugün mevduatın oranı yüzde 25’e düştü. Güney Koreli çiftçi Kim Yo parasını mevduattan çekmiş fona yatırmış. Dünyanın en büyük fonu BlackRock 2 trilyon dolara ulaştı.

Şimdi biz yeni geliştirdiğimiz DAHA hizmeti ile nitelikli yatırımcılara butik hizmet anlayışımızı biraz daha geliştiriyoruz. Böylece müşterilerimizin finansal yatırımlar alanındaki tüm ihtiyaçlarını bir bütün olarak değerlendiriyoruz. 3 yıl içerisinde ise toplam gelirlerimizin yüzde 20’sini buradan sağlamayı öngörüyoruz. Hedefimiz; yeni hizmetimiz ile 5 milyar liralık bir fon büyüklüğünü yönetmek ve 3 yıl içerisinde pazardan yüzde 4’lük pay almak. Amacımız; faaliyet verdiğimiz tüm alanlarda olduğu gibi burada da butik hizmet anlayışını nitelikli bireysel yatırımcıya hissettirmek.

‘DAHA’ olarak adlandırdığımız yeni hizmetimiz ile müşterilerimize; yatırım hedefi, risk profili, gelir ve gider dengesi ve varlık durumlarını dikkate alarak kişiselleştirilmiş yatırım önerileri sunuyoruz” dedi.

“Halka arz büyüklüğünüz 200 milyon dolar olmalı”

Ünlü&Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü, bir hissenin Borsa İstanbul’a geldikten sonra derinliğinin ve likiditesinin olabilmesi için halka arz büyüklüğünün de ortalama 200 milyon dolar olması gerektiğini söyledi. Mahmut Ünlü, “Arz tutarınız 200 milyon doların altındaysa şirketinizi halka açmayın. Yabancı fonların en küçüğü 5 milyar dolar yönetiyor. En az 20 milyon dolarlık hisse istiyor. 500 milyon doları satmak ise 200 milyon doları satmaktan da kolay. Çünkü fon, yatırım yapınca o hisseyi takip edip analiz ediyor” dedi.

Yatırım bankası için gün sayıyor

“Bizim orta vadeli hedefl erimizden biri de yatırım bankasına dönüşmek. Daha başvurmadık ama 6-8 ay içinde BDDK’ya başvurmayı planlıyoruz. 1-1.5 yıl içinde de sürece bağlı olarak yatırım bankası olmayı hedefl iyoruz. Mevcut öz sermayemizle zaten 7 yatırım bankasını geçiyoruz. Lisansı aldıktan sonra ya halka arz ya da stratejik bir ortakla bilançoyu daha da kuvvetlendirmek isteriz.”

REKLAM ALANI