Dolar 32,5258
Euro 34,7745
Altın 2.493,08
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C

2013 Gelişmekte olan ülkeler için umut,Avrupa ülkeleri için sabır yılı olacak

2013 Gelişmekte olan ülkeler için umut,Avrupa ülkeleri için sabır yılı olacak
16 Şubat 2013 10:21
A+
A-

 COFACE SANS SIGNATURE-RVB

Ticari alacak sigortasında dünyada en yaygın şirket olan Coface, her üç ayda bir 157 ülkedeki ticari işletmelerin ödeme alışkanlıklarına ve ülkelerin ekonomik, finansal ve politik görünümüne dayanarak hazırladığı ‘Ülke Riskleri Değerlendirmesi’nin 2012 yılı sonuçlarını Paris’te düzenlediği 17. Coface Ülke Riskleri Konferansı’nda açıkladı. A1, A2, A3, A4, B, C ve D olmak üzere yedi seviyeden oluşan değerlendirmede 2013 yılına yönelik beklentiler de analiz edildi. Coface Group CEO’su Jean-Marc Pillu, Avrupa’da sistematik bir krizin gerçekleşme olasılığının düşük olduğunu ancak krizin etkilerinin 2013 boyunca devam edeceğini söyledi.

 66 ülkede 4600 çalışanı ile dünya genelindeki şirketlere ticari alacak yönetimi ile ilgili çözümler sunan Coface Grubu, ‘Ülke Riskleri Değerlendirmesi’ araştırmasının sonuçlarını Paris’te düzenlenen 17. Ülke Riski Konferansı’nda açıkladı. Şirketlerin ödeme alışkanlıkları konusundaki bilgisine ve 250 uzmanın analizine dayanarak 157 ülkenin riskini değerlendiren Coface, 2012 yılında ticari ödeme gücüne bağlı riskleri ortaya koyarken, 2013 yılına yönelik beklenti ve tahminlerini de kamuoyunun bilgisine sundu.

Avrupa ekonomisi yüzde 0.1 daralacak, ABD’de büyüme yavaşlayarak yüzde 1.5 düzeyine inecek

Ülke Riski Konferansı’nda açıklanan sonuçlara göre, Euro bölgesinin merkez üssü olduğu mevcut kriz sistemsel yapısı itibariyle AB ülkeleri için sıkıntı yaratmaya devam edecek. Gelişmiş ülkelerin toparlanması ise yüksek kamu ve özel borç açmazından kurtulmalarına bağlı gözüküyor. Avrupa’da iş piyasalarının durumunun kötüye gitmesi ve tamamlanmamış olan kurumsal reformlar nedeniyle hane halkı ve kurumsal güvenin sağlanamadığına vurgu yapılan araştırmaya göre 2013 yılında, Avrupa ekonomisi %-0.1 oranında daralacak. ABD’de büyüme yavaşlayarak %1.5 düzeyine inerken, gelişmekte olan ülkeler %5.2 oranında sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme kaydetmeye devam edecekler. Amerikan bütçe politikasındaki belirsizlik, Amerika’daki büyümeyi etkileyebilir.  Coface’ın hazırladığı rapora göre, Avrupa’daki sistematik kriz riskinin azalmış olmasına ve ihracatı teşvik edici önlemlere rağmen, şirketler için endişe verici durum hala devam ediyor. Raporda, Avrupa’daki kurumların yeniden yapılanmasındaki yetersiz ilerleme ve iş piyasasındaki hızlı çöküş nedeniyle reel ekonomi aktörlerinin güven bunalımı yaşadığına dikkat çekiliyor.

İtalya ve İspanya’da ticaretin riski arttı, ülke notu düştü

Güney Avrupa’da ekonomik krizin giderek derinleşmesinden dolayı Coface, Temmuz 2012’de negatif izlemeye aldığı İtalya ve İspanya’nın notunu bir yıllık süre içinde ikinci kez düşürüp B olarak belirledi. Raporun sonuçlarına göre, sürekli olarak iflas oranlarının artış gösterdiği ve banka kredilerinin azaldığı İspanya ve İtalya’daki şirketleri zor bir yıl bekliyor. Avrupa bölgesinin merkezinde yer alan bu iki ülkedeki ekonomik faaliyetlerin 2013 yılında da gerilemeye devam edeceği öngörülüyor ve İtalya’da %1 ve İspanya’da %1.5’lik düşüş olması bekleniyor.

Batı Avrupa’da talep azalmaya devam ediyor

Coface, azalan talep nedeniyle Çek Cumhuriyeti ve Slovenya’nın A3 değerlendirmesinin negatif takibe alındığını açıkladı. Avrupa’daki durgunluktan giderek daha fazla etkilenen Polonya’nın notunun ise ekonomik faaliyetlerdeki gerileme ve inşaat sektöründeki kritik dönüşümden ötürü A3’ten negatif izlemeye alındığı ifade edildi.

Gelişen ülkeler fırtınayı atlatıyor

Coface Ülke Riski Konferansı’nda açıklanan sonuçlara göre, 2008 yılındaki küresel krizden ciddi anlamda etkilenen gelişmekte olan ülkelerde, kurumsal riskler giderek iyileşmeye devam ediyor. Daha esnek fakat ihtiyatlı ekonomik politikaların sonucu olarak bu ülkeler, dış krizlere karşı daha dayanıklı görünüyorlar. Raporda, bu ekonomilerdeki büyümenin temel nedenlerinden biri olarak orta sınıfın payının giderek artması gösteriliyor. Raporda, bu ülkelerdeki siyasi kurumların bu yeni duruma adapte olma çalışmaları da vurgulanıyor. Coface’ın 2012 Raporu’nda, tüm bu değerlendirmeler ışığında Endonezya’nın notu A4’e yükseltilirken, pozitif izlemeye tabi olan Filipinler’e de B notu verildi.

Toplumsal huzursuzluk Güney Afrika’nın notunu negatif izlemeye aldırdı

Coface, Güney Afrika’nın A3 olan notunu, büyüme oranının gelişmekte olan ülkelerin ortalaması ile mukayese edildiğinde çok düşük kalması ve artan toplumsal huzursuzluk nedeniyle negatif izlemeye aldı.

Hindistan’da büyüme potansiyelin altında kalıyor

Hindistan’da yavaş reform hızı, altyapı eksiklikleri, siyasi iradenin orta sınıfın beklentilerine cevap verememesi gibi nedenlerle kurumsal borç düzeylerinde artış tespit edildi. Coface; büyüme potansiyelinin altında kaldığı değerlendirmesini yaptığı Hindistan için bu etmenler ışığında genel değerlendirme notunu A4’e, iş ortamı için gerçekleştirdiği özel değerlendirmesini ise B’ye düşürdü.

Fildişi Sahili geriledi, Japonya gözetim altında

Coface, sürekli devam eden siyasi gerilim ve belirsizlik sebebiyle Fildişi Sahili’nin D notundaki  pozitif izlemeyi kaldırdı. Raporda, özellikle Çin’e yapılan ihracatın azalması sebebiyle Japonya’nın A1 olan notunun negatif izlemeye alındığı açıklandı.

Jean-Marc Pillu: “Avrupa’da sistematik bir kriz olmaz ancak krizin etkileri devam edecek”

17. Coface Ülke Riskleri Konferansı’nda konuşan Coface Group CEO’su Jean-Marc Pillu; Avrupa’da sistematik bir kriz olasılığının oldukça uzak olduğunu söylerken bununla birlikte ticari  faaliyetlerin 2013 yılında da azalmaya devam edeceğine dikkat çekti. Durgun tüketim, bütçe kısıtlaması, iş piyasasının gerilemesi ve şirketlerin 2009 yılında önemli bir resesyonla mücadele etmek zorunda kalmış olmasının pek çok maliyetli iflasa yol açtığını belirten Pillu, şirketlerin kalıcı kırılganlığının söz konusu olduğu reel ekonomideki krizin etkilerinin 2013 yılında da devam edeceğini söyledi.

Coface hakkında

Ticari alacak (kredi) sigortası alanında dünya çapında lider olan Coface Grubu, firmalara hem iç pazar hem de ihracat müşterilerinden doğan alacaklarının ödenmeme (temerrüt) riskine karşı küresel çözümler sunmaktadır. Grup 2011 yılında 1.6 milyar euro konsolide ciro yayınlamıştır ve 66 ülkede 4.600 çalışanı ile dünya genelinde yerel hizmet sağlamaktadır. Coface 157 ülkede, 350 risk değerlendirme uzmanı ile şirketlerin ödeme alışkanlıklarını izleyerek üç aylık dönemlerde ülke riskleri değerlendirmeleri yayınlamaktadır. Coface, Aralık 2011 sonu itibariyle sermaye yeterlilik rasyosu %10.2 olan Natixis’in bir iştirakidir.

Coface Türkiye 1997 yılında ülkemizde faaliyetlerine başlayarak, 2007 yılında Türkiye’nin ticari alacak sigortası alanında faaliyet gösteren ilk şirketi olan Coface Sigorta A.Ş.’yi kurmuştur.

Coface Türkiye, yurt içi ve yurt dışı ticaret ilişkilerini kolaylaştırma ve geliştirme misyonu doğrultusunda, Türkiye’deki tüm şirketlerin faydalanabileceği geniş bir hizmet yelpazesi ile çalışmaktadır. Türkiye’yi yurt içi ticari alacak sigortası kavramıyla tanıştıran Coface Türkiye, uluslararası şirketlerden küçük ve orta boy işletmelere kadar geniş bir müşteri kitlesine hizmet vermektedir. Böylece Coface, yurt İçi ve ihracat ticari alacak sigortasının yanı sıra, ticari risk değerlendirmesi ve alacak yönetimi konularında da sunduğu hizmetlerle kendini rakiplerinden farklı kılmaktadır.

EK

ÜLKE RİSK DEĞERLENDİRMELERİ DEĞİŞİKLİKLERİ

NOT DÜŞÜRMELERİ

ÜLKE

ÖNCEKİ DEĞERLENDİRMELER

OCAK 2013 KARARLARI

İTALYA

A4î

B

İSPANYA

A4î

B

ÇEK CUMHURİYETİ

A3

A3î

POLONYA

A3

A3î

SLOVENYA

A3

A3î

JAPONYA

A1

A1î

HİNDİSTAN

A3î

A4

GÜNEY AFRİKA

A3

A3î

FİLDİŞİ SAHİLİ

D

NOT ARTTIRIMLARI

İZLANDA

A4

A4ì

ENDONEZYA

A4

FİLİPİNLER

B

Bì

İŞ ORTAMI DEĞERLENDİRME DEĞİŞİKLİĞİ

NOT DÜŞÜRMELERİ

HİNDİSTAN

A4î

B

 


REKLAM ALANI