Dolar 32,5876
Euro 34,8072
Altın 2.505,62
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

2013, geçen yıldan pek farklı olmayacak

2013, geçen yıldan pek farklı olmayacak
21 Şubat 2013 15:16 | Son Güncellenme: 21 Şubat 2013 15:19
A+
A-

tanil-kucuk

İSO Başkanı Küçük, “Kredi faiz oranları düşüyor ama özellikle küçük boy işletmelerin krediye ulaşımları zorlaşıyor” dedi.

 İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, “Bir miktar daha iyi olmakla birlikte 2013’ün ekonomik anlamda 2012’den pek de farklı bir yıl olmayacağını ifade edebiliriz” dedi.

İSO’nun Ekonomik Durum Tespiti Anket Çalışması’nın 2012 yılı ikinci yarı sonuçları ve 2013 yılı ilk yarı beklentilerine ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Küçük, anket çalışmasının, 2012 yılında ekonomik yavaşlamayı teyit eder şekilde sonuçlandığını belirterek, “GSYİH verileri de bu yönde seyretmiştir. 2010 ve 2011’deki yüzde 10’lara yaklaşan yüksek büyümelerin ardından 2012’nin 9 ayı sonunda büyüme oranı yüzde 2,6’dır” diye konuştu.

Geçen yılın son çeyreğinin de büyüme açısından pek ümit verici geçmediğini dile getiren Küçük, şunları kaydetti:

“Buna karşın, işletmeler 2013 ilk yarıya yönelik olarak daha iyimser görünmektedir. Fakat çalışmamızın sonuçlarını bir arada değerlendirdiğimizde, bunun da ölçülü bir iyimserlik olduğu görülmektedir. Nitekim çalışmaya katılan işletmelerin 2013 için büyüme öngörülerinin yüzde 4,7 ile program hedefine oldukça yakın olması, işletmelerin de 2013’te ekonomide önemli bir canlanma beklentisi içinde olmadıklarının işareti olarak değerlendirilebilir. Görünen o ki bir miktar daha iyi olmakla birlikte 2013’ün ekonomik anlamda 2012’den pek de farklı bir yıl olmayacağını ifade edebiliriz.”

“Küçük işletmelerin krediye ulaşımları zor”

Bir gazetecinin, “Faiz oranlarının düşmesine rağmen bankalar bunu işletmelere yansıtmıyor mu?” sorusuna Küçük, “Kredi faiz oranları düşüyor ama özellikle küçük boylu işletmelerin krediye ulaşımları zorlaşıyor. ‘Finansman sıkıntısı’ derken özellikle küçük ve orta boy işletmelerimiz için konuşuyorum, bu sıkıntıyı ifade ediyorlar” diye konuştu.

İşsizlik ve istihdam sorununa ilişkin bir soru üzerine, istihdamda artış beklentisinin, yatırımlarda da artış beklentisinin göstergesi olması gerektiğini ifade eden Küçük, “2013 yılı için ankete katılanlarda beklentilerin çok yüksek olmadığı görülüyor” dedi.

Tanıl Küçük, işletmelerin beklentilerinde iyimser olmasına ilişkin soruyu yanıtlarken, işletmelerin iyimser olmalarının nedeninin yapısal olduğunu belirtti. Küçük, “Bizler hep geleceğe daha umutlu bakıyoruz. Her zaman beklentinin gerçekleşmenin çok üzerinde olduğunu görüyoruz. Geçmişten bu yana ankete katılan sanayicilerimizin ileriye dönük beklentilerinin yüksek olduğunu görüyoruz. Ancak gerçekleşmeler böyle olmuyor” ifadelerini kullandı.

Büyük ölçekli işletmelerin dış kaynak kullanımına yönelik olarak da Küçük, “Özellikle büyük ölçekli işletmeler dövize endeksli borçlanmayı tercih ediyor. Burada bizim yorumumuz, ölçek küçüldükçe bu oranın düşmesidir. Risklerine rağmen bu tercih ediliyor” dedi.

REKLAM ALANI