Dolar 32,5316
Euro 34,8575
Altın 2.429,81
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

2.500 TL’nin altındaki alacaklar için icra takibi yapılamayacak!

2.500 TL’nin altındaki alacaklar için icra takibi yapılamayacak!
06 Ocak 2016 15:27
A+
A-

para

Yargıdaki yoğunluğu azaltmak adına hazırlanan yasa tasarısı, 2016 yılının ikinci yarısında TBMM’de görüşülecek. Tasarı yasalaştığında, 2.500 TL ve altındaki alacaklar için icra takibi başlatılamayacak, dava açılamayacak. Taraflar arabulucuya gidecek ve uzlaşma yolu arayacak. Düzenlemenin en çok GSM operatörleri, telekomünikasyon firmaları ve elektrik dağıtım şirketlerini alacaklarını etkilemesi bekleniyor. Avukat Cevat Kazma, düzenlemeyle birlikte icra dairelerindeki dosya sayısının %60 azalacağını söyledi.

Yasanın çıkmasıyla birlikte, işçi-işveren arasındaki anlaşmazlıklarda da önce arabulucuya gidilecek.

Av. Cevat Kazma

Alacakların %60’ı 2.500 TL’nin Altında

İcra davalarının %60’ının 2.500 TL ve altındaki alacaklara yönelik olduğunu belirten Avukat Cevat Kazma, böylelikle icra dosyalarının büyük bölümünün, kısa sürede çözüme kavuşacağını vurguladı.

Hizmet Sağlayıcılar ile Olan Uyuşmazlıklarda da Arabuluculuk Kullanılacak!

Düzenlemenin en çok GSM operatörlerini, telekomünikasyon firmalarını, elektrik dağıtım şirketlerini etkileyeceğini belirten Avukat Cevat Kazma, bu şirketlerin 2.500 TL altındaki alacakları için hemen icra takibi başlatamayacağını söyledi.

İşçi-İşveren Anlaşmazlıklarında da Önce Arabulucuya Gidilecek!

Düzenlemenin meclisten geçmesiyle birlikte işçi-işveren arasındaki anlaşmazlıklarda da öncelikle arabulucuya başvurulması zorunlu hale gelecek. İşe iade davaları, işçi hak ve alacakları davaları için arabulucuya gidilmesi dava ön şartı olarak düzenlenecek.

İşçilerin haklarını uzun süren yargılamalar sonunda alabildiğini, arabuluculuk ile daha kısa sürede sonuca ulaşabileceklerini belirten Avukat Cevat Kazma, işverenlerin de haksız ödemeler ile karşılaşmamasının amaçlandığını ifade etti.

Arabuluculuk Nedir?

Uyuşmazlıklarda çok daha düşük maliyetlerle ve mahkemeye gitmeye gerek kalmadan dostane çözümler üretilebilmesini sağlayan Arabuluculuk sistemi 2012 yılında hizmete girdi. İki tarafın da kazandığı sistem olan Arabuluculuk, hizmete girdiğinden bu yana birçok kişi tarafından tercih edildi ve büyük başarı oranına ulaştı.

– Arabuluculuk, kazan-kazan sistemi üzerine kuruludur.

– Mahkeme sürecine göre çok daha hızlı ve daha az masraflıdır.

– Arabuluculuk sonucunda tarafların vardıkları anlaşma bir tutanak ile belgelenir. Tutanak mahkeme kararı yerine geçer.

– Taraflar aralarındaki uyuşmazlığı arabulucu vasıtası ile çözdüklerinde taraflar arasındaki ilişki devam eder.

– Arabulucunun görevi, tarafları bir araya getirerek somut olaya uygun müzakere ve iletişim olanağının sağlanmasıdır.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI