Dolar 32,3833
Euro 35,0293
Altın 2.326,93
BİST 9.139,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

11 yıl içinde insanların çoğu akıllı ev sahibi olacak

11 yıl içinde insanların çoğu akıllı ev sahibi olacak
23 Ekim 2014 09:53 | Son Güncellenme: 23 Ekim 2014 09:55
A+
A-

akıllı-ev-sistemleriMcAfee’nin “Safeguarding 2025” çalışması, gelecekteki yaşam tarzı ve teknoloji trendlerinin tüketici davranışları üzerindeki etkisini ortaya çıkardı.

McAfee, dünya genelinde 8 bini aşkın tüketicinin yaşam tarzı ve teknoloji trendleri ile ilgili düşünce ve davranışlarını inceleyen “Safeguarding 2025” çalışmasının sonuçlarını duyurdu. Bu çalışma, teknolojinin insanların evlerini, iş yerlerini, arabalarını, giyimlerini, mobil cihazlarını nasıl etkilediğini ve bu teknolojilerin onların online güvenlik ve gizlilikleri ile nasıl kesiştiğinin anlaşılmasını sağlıyor. Araştırmaya göre tüketiciler, önümüzdeki 10 yılda teknoloji ve cihazların etkili bir şekilde evlerini yönetebileceğine inanıyorlar. İnsanların yarısından çoğu (%56) 11 yıl içerisinde kendileri ile konuşan ya da okuyan akıllı bir ev sahibi olabileceklerini düşünüyorlar. %68’den fazlası ürünün azalması durumunda buzdolaplarının otomatik olarak market listesine eksik ürünü ekleyeceğini düşünüyor. Tüketicilerin büyük bir çoğunluğu ise (%82) evlerinin güvenlik sistemlerinin mobil cihazlarına bağlanacağına inanıyor.

McAfee Türkiye ve Azerbeycan Bölge Direktörü İlkem Özar, “Özellikle “Nesnelerin İnterneti” gibi teknolojilerin hızlı bir şekilde gelişerek ve giderek artan bir ivmeyle hayatımıza girmeye devam edeceğini, tüketicilerin ise bu gelişmelerin onların güvenlik ve gizliliklerini nasıl etkileyeceği konusunda kaygılandıklarını görüyoruz” diyor ve ekliyor, “bu araştırma ile bu konulara ve beklentilere ışık tutmayı amaçlıyoruz ve böylece endüstri getirdiği yeniliklerde tüketicilerin akıllarındaki online güvenlik ve gizlilik endişelerini de hesaba katarak yol alabilir.”

Ayrıca araştırma, tüketicilerin 2025 yılında siber güvenlik, giyilebilirlik ve ulaşım imkanlarını nasıl gördüklerinin de anlaşılmasını sağlıyor.

Siber Güvenlik

Ankete göre, tüketicilerin %63’ü 11 yıl sonra siber güvenlik durumunun nasıl olacağı ile ilgili kaygı duyuyor. Tüketicilerin yaklaşık üçte ikisi (%60) kimlik hırsızlığı, Mali hırsızlık ve dolandırıcılığın en büyük sorunlar olacağını belirtiyor. Perakende ve finans kurumlarının hack’lendiğine dair verilen günlük haberlerden dolayı bu sürpriz değil. Yeniliklerin her geçen gün tüketicilerin hayatına daha fazla girmesiyle birlikte, pek çok insan siber suç kurbanı olmak korkusuyla, kişisel bilgilerini paylaşmaya ya da bu teknolojileri benimsemeye tereddüt ediyor.

Siber Suç

Bu çalışma, tüketicilerin %73’ünün önümüzdeki 10 yıl içerisinde aile üyelerinin de hacker kurbanı olabileceklerinden korktuğunu ortaya çıkartıyor. Yarıdan fazla tüketici (%54) 2025 yılında ailelerinin siber zorbalıktan etkileneceğine inanıyor. Pek çok insanın sosyal network sitelerinde karşılaştıkları olumsuz tüketici deneyimleri online büyümeyi negatif yönde etkiliyor.

Giyilebilirlik

Tüketicilerin %68’i 11 yıl içerisinde en sıradan cihazın akıllı saatler olacağını düşünürken; soruları cevaplayanların %57’si, tamamen giyilebilen cihazların yaygın olarak kullanılacağına inanıyor. Tüketicilerin yarısından çoğu (%57) mutfak gereçlerinin, kullanıcılara yol gösterici olacağını umuyor.

“Şu açık ki 2025 yılında tüketiciler cihazlarından daha fazlasını bekleyecekler. Giyilebilirliğin tanıtımı ve diğer yapay zekalar bizim hayatımızı kolaylaştırmaya devam edecek” diyen İlkem Özar şöyle devam ediyor; “Tüketiciler daha fazla rahatlık beklerken, rahatlık ve güvenlik dengesinin önemini de anlayacaklar.”

İş Yerinde Teknik

Tüketiciler gelecek 10 yılda iş yerlerinde gözle görülür değişiklikler görmeyi bekliyor. Çalışan tüketicilerin dörtte biri (%26) evden çalışacağını düşünürken, %74’ü işlerinin yapay zeka ve robot desteği ile çalışacağını umuyor. %66’sı yüz ve ses tanıma sistemleri ile iş verilerine giriş yapacağına inanıyor. Daha büyük önlemler hassas iş bilgilerinin güvende olacağına garanti verirken, iş yerlerindeki robotlu sistemlerin şirketleri sanal bağlantılı suçlara daha yatkın hale getirmesiyle sonuçlanabilir.

“En önemli nokta şu ki; tüketiciler 10 yıl içerisinde iş yerlerinin değişmesi, robotların rol alması ve online şöhretin önemiyle iş dünyasının çarpıcı bir şekilde farklı olacağını düşünüyorlar” diyor Dawson. “Hepimiz profesyonel şöhretimizin azalmasından çok, online aktivitemizin arttığından emin olmak için dikkatli olmalıyız.”

Diğer Temel Bulgular Şunlar:

Dijital Varlığınızı Koruyun

  • 2025 yılında, tüketicilerin %42’si mobil cihazlarını göz tarama yöntemi ile açmayı düşünüyor. Onları %31’lik oranla parmak iziyle açmayı düşünenler takip ediyor. Neredeyse tüm katılımcılar (%89) anketten sonra dijital varlıklarını daha fazla koruma altına almayı planlıyor.

Telefonla ya da Parmak İziyle Ödeyin

  • Tüketicilerin %23’ü, ödemelerini mobil cihazları ile yapacaklarına inanırken, %29’u parmak iziyle yapacağına inanıyor. Tüketicilerin çok azı (%21) kredi kartı ya da para kart ile ödeme yapmaya devam edeceğine inanıyor.

Yeşilin Anlamı; Git

  • İnsanların %35’i, 2025 yılında etrafta karma taşıtlar olacağını düşünürken %21’i kendi kendine sürülebilen araçlar olacağını düşünüyor. İnsanların üçte ikisinden fazlası (%68) 2025 yılında otomatik pilotu olan arabaların var olacağını düşünüyor.

Sizin Uygulamanız En İyisini Bilecek

  • Tüketicilerin %68’i giyilebilir bir cihazın yaşamsal etkileri doğrudan kendi doktorlarına gönderebileceğine ve bunun onları doktor ziyaretine gitmek zorunda kalmadan sağlık kontrollerinin yapılacağına inanıyor. İnsanların üçte birinden fazlası (%36) sensörlü online sağlık kontrolü olacağını ve bedeni gözden geçirdikten sonra hastalık belirtilerini yayınlayacağını düşünüyor.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI