Dolar 32,3669
Euro 34,9579
Altın 2.325,33
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

109 milyon banka kartına şok komisyonlar

109 milyon banka kartına şok komisyonlar
20 Haziran 2015 15:20
A+
A-

kredi kartı

Rekabet Kurulu bankaların müşteriden aldığı komisyonların önünü açtı. Buna göre banka kartlarındaki Visa ve MasterCard logoları için bile tüketiciden komisyon kesilecek. Bankalar komisyon kalemlerini sınırsız artırabilecek.

Kart Merkezi (BKM), banka kartlarından alınacak komisyon oranının ortak belirlenmesi konusunda 5 yıl rekabet bildirimi muafiyeti aldı. Alınacak komisyona aralarında Visa ve MasterCard logosu için ödenecek bedelin de bulunduğu bazı maliyet artışlarının yansıtılmasına izin verildi.

Kullanım arttı masraf geldi

Bu kararla birlikte, daha önce kredi kartlarındaki komisyonlarla bunaltılan vatandaşa, banka kartları aracılığıyla yeni masraf kalemleri de yüklenmiş oldu. Son dönemde kredi kartı masrafından kaçan bir çok müşteri alışverişi banka kartlarından yapıyordu. Rekabet Kurulu’nun yayınladığı gerekçeli karara göre, Bankalararası Kart Merkezi süresiz muafiyet istediği komisyon rekabet bildirim muafiyetini 5 yıl süre için alabildi. BKM’nin bazı maliyet kalemlerini komisyona yansıtmasına da izin verildi.

Yeni kalemler eklenebilecek

Kartı çıkaran bankaya, alışveriş tutarını aktaracak banka tarafından ödenecek komisyonu ifade eden oran, kullanım zinciri itibariyle banka kartı kullanıcısı ile kartla ödeme alan işyerlerine de yansıyabilecek. Ayrıca 5 yıllık muafiyet kapsamında bankalar yeni isimler altında başka masrafları da karta yansıtabilecek.

109 milyon banka kartı var

Bankalararası Kart Merkezi’nin 2015 yılı Nisan ayına ait kartlı ödeme sistemleri verilerine göre Türkiye’de 109 milyon banka kartı ve 57,6 milyon kredi kartı bulunuyor. Banka kartı sayısında, 2014 yılı Nisan ayı ile kıyaslandığında yüzde 8 artış gerçekleşti.

Karara göre yansıtılacak maliyetler

– Visa-Electron/Master-Card Maestro logo maliyeti.

– Otorizasyon/takas maliyeti.

– Ödeme garantisi maliyeti.

– Alışveriş tutarının kartı çıkaran bankanın hesabına yansıtılma maliyeti.

– Müşteri hizmetleri maliyeti.

– BKM halen banka kartı takas komisyonu oranını, yüzde 0,69 olarak uyguluyo

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI