Dolar 32,5552
Euro 34,8986
Altın 2.437,26
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Her 100 kişiden 81’i yabancı yöneticiyi tercih ediyor  

Her 100 kişiden 81’i yabancı yöneticiyi tercih ediyor   
26 Ağustos 2014 11:28
A+
A-

okan tutuncu

Secretcv.com’un son araştırmasına göre Türkiye’de son 5 yılda yabancı yöneticilerin sayısı yüzde 10 arttı. Düzenlenen ankette ise çalışanların yüzde 81’i ‘Yabancı yöneticiyle çalışmak isterdim” dedi. Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, “Global şirketler Türkiye’deki operasyonlarını giderek artırıyor, hatta artık operasyon merkezi olarak Türkiye’yi belirliyorlar. Küresel rekabette kendine yer bulan Türk şirketleri de expat’ları talep etmeye başladı. Öte yandan, yeni iş kültürlerini tecrübe etmek isteyen çalışanlar da yöneticilerinin yabancı olmasını istiyor” yorumunu yaptı. Türkiye’deki expat’lar en çok tekstil, inşaat, turizm ve mağazacılık sektöründe tercih ediliyor. Toplam 23 bin expat’ın 12 bini İstanbul’da çalışıyor. Bu kişilerin yarısından çoğu ise 30’lu yaşlarında.

Secretcv.com, son yıllarda Türkiye’de artan expat sayılarına yönelik son araştırmasını gerçekleştirdi. Araştırmaya göre Türkiye’deki expat sayısı son 5 yılda yüzde 10 arttı. Çalışanlara yönelik düzenlenen ve 5.800 kişinin katıldığı ankette ise her 100 kişiden 81’i ‘Yabancı yöneticiyle çalışmak isterdim” dedi. Bugün Secretcv.com’un veritabanında 23 bin 732 expat bulunuyor.

Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, “Global şirketler Türkiye’deki operasyonlarını giderek artırıyor, hatta artık operasyon merkezi olarak Türkiye’yi belirliyorlar. Öte yandan küresel rekabette kendine yer bulan Türk şirketlerinin yabancı yöneticileri talep etmeye başlaması da Türkiye’deki expat sayısında artışa neden oluyor. Burada ilginç olan ise çalışanların da kendi yöneticilerinin yabancı olmasını tercih etmeleri. Bunun nedeni çalışanların yeni iş kültürlerini tecrübe etmek istemeleri ve farklı çalışma ortamlarını merak etmeleri. Öte yandan yabancı yönetici ile çalışmış olmak sonraki iş başvurularında avantaj olarak görülüyor” dedi.

Yabancı yönetici talebi en çok tekstil, inşaat ve turizmde

Yabancı yönetici talebi yüzde 8 oranında en çok tekstil, inşaat, turizm ve mağazacılık sektörlerinde görülüyor. Gıda, otomotiv, bilişim ve bankacılık da expat’ların tercih edildiği diğer sektörler. Tütüncü, “Deneyimli yöneticilerin az olduğu sektörlerde ya da spesifik bilgiler gerektiren alanlarda yabancı yöneticiler daha çok tercih ediliyor. Özellikle yeni teknoloji kullanımının zorunlu olduğu gelişen sektörlerde ya da lojistik, ithalat/ihracat gibi birebir uluslararası operasyona yönelik alanlarda expat’lara talep fazla” dedi.

Sektörel dağılım Yüzde
Tekstil 8
İnşaat 8
Turizm 8
Mağazacılık / Perakendecilik 8
Gıda 6
Otomotiv 5
Bilgisayar / BT / Internet 4
Bankacılık / Finans 4
İthalat/İhracat 3
Lojistik 3

İstanbul’da 12 bin expat yaşıyor, İzmir Ankara’nın önünde

Türkiye’de iş arayan expat’ların yarısından fazlası, yani 12 bin 372 kişi global şirketlerin merkezlerinin yoğun şekilde bulunduğu İstanbul’da yaşıyor. İstanbul içinde de Avrupa Yakası’nın 3’e 2 oranında öne çıktığı görülüyor. İstanbul’u yüzde 7 ile İzmir ve yüzde 5 ile Ankara takip ediyor. Büyük firmaların genellikle üretim tesislerinin bulunduğu Kocaeli, Bursa ve Tekirdağ, turizme bağlı gelişmenin yoğun olduğu Muğla ve Antalya, lojistik ve ithalat/ihracat alanında önemli bir düğüm olan Mersin’de de expat’lara talep var.

İllere göre dağılımı (ilk 10) Kişi Sayısı Yüzde
İstanbul Avrupa 7734 33
İstanbul Anadolu 4638 20
İzmir 1758 7
Ankara 1170 5
Bursa 1056 4
Antalya 845 4
Kocaeli 336 1
Tekirdağ 264 Yüzde 1’den az
Muğla 183
Mersin(İçel) 165

Expat’ların altın çağı 30’lu yaşlar

Türkiye’de tercih edilen expat’ların yüzde 51’i 30-40 yaş arasında. 20-30 arası ve 40-50 arası yaş gruplarındaki expat’lar da yüzde 20’ler seviyesinde tercih ediliyor. Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, “30-40 işe alımlarda genel olarak en çok tercih edilen yaş aralığıdır. Kişi 20’li yaşlarında edindiği tecrübeleri 30’lu yaşlarında en aktif biçimde kullanır. Zihnen ve bedenen enerjik, motive ve verimliliğinin doruğundadır. Konu expat’lar olunca da bu eğrinin değişmediğini görüyoruz. 40-50 yaş aralığında tercih edilenler ise genellikle genel müdür ya da genel müdür yardımcısı pozisyonu için seçilen daha tecrübeli adaylar oluyor” dedi.

Yaş aralıkları Yüzde
20-30 Yaş Arası 23
30-40 Yaş Arası 51
40-50 Yaş Arası 21
50 Yaş Üzeri 5

 

EKONOMİ AJANDASI 

 

 

REKLAM ALANI