Dolar 32,3602
Euro 35,0056
Altın 2.325,97
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C

“100 bin lira hibe, istersen batır”

“100 bin lira hibe, istersen batır”
24 Mayıs 2013 08:53 | Son Güncellenme: 24 Mayıs 2013 09:05
A+
A-

nihat ergün

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yakın zamanda Türkiye’nin 81 ilini bilim merkezleriyle donatacaklarını belirterek, “Normal eğitim hayatında okuma ve dinleme yoluyla öğrenen çocuklar, bilim merkezlerinde bilimin içinde olacaklar, içinde yaşayacaklar” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu’nda düzenlenen TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ödül Töreni’ne katılan Ergün, burada yaptığı konuşmada, dereceye girsin girmesin bu program kapsamında proje hazırlayan tüm öğrencileri tebrik etti.

Bu tür etkinliklerin, kendilerini iki yönden mutlu ettiğini dile getiren Ergün, geleceğe dair umutlarının arttığını ve gençlerin insani yönlerinin, duygu dünyalarının ne kadar derin olduğunu gördüklerini ifade etti.

“Bizim medeniyetimizde insan var, insanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışı var” diyen Ergün, bu yönüyle insanın her türlü değeri, sevgiyi ve saygıyı hak eden bir varlık olduğunu bildirdi.
Bu nedenle en zor ama en değerli yatırımın insana yapılan yatırım olduğunu vurgulayan Ergün, “Bizim başka bir zenginlik kaynağımız yoktur kendi insanımızdan gayrı. Ne olacaksa Türkiye’nin bugününde ve geleceğinde, kendi insanımızın eliyle, aklıyla ve zekasıyla olacaktır. O nedenle biz insanımıza çok önem vermeliyiz, tek bir insanımızı bile zayi edemeyiz” diye konuştu.
Bakan Ergün, tecrübenin önemli olduğunu ancak günümüzde yaşanan olayların sıklığı ve karmaşık yapısıyla gençlerin daha çabuk tecrübe edinebildiğini söyledi.
Günümüzde artık bilgi ve teknolojinin çok büyük önem kazandığını ve gençlerin de bu yönlerinin geçmişe göre daha iyi olduğunu belirten Ergün, “Bugün dünyaya damga vuran birçok firmanın gencecik insanlar tarafından kuruluyor olması bir tesadüf değildir. İşte Facebook, Twitter böyle firmalardır. Biz de gençlerimize o ülkelerdeki imkanları sunabildiğimiz takdirde bizim gençlerimizin de çok daha büyük işleri başarabileceklerini görüyoruz, buna inanıyoruz” dedi.

“Burası bize sıçrama yaptıracak alandır”
Bakan Nihat Ergün, bu anlayışlarla hareket ettiklerini ve bütçeden en büyük payı eğitime ayırdıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Niye biz bu yaklaşımı benimsiyoruz? Çünkü bilgi çağında bilgiyi üreten, bilgiye ulaşan, bilgiyi teknolojiye dönüştüren toplumların bir üst lige çıktığı, şampiyonluğa oynadığı bir dünyada yaşıyoruz. Bugünün dünyasında bilim ve teknolojide atacağımız her adım, bizi başka alanlarda 10 adım, 100 adım ilerletecektir. Burası bize sıçrama yaptıracak alandır.”

“81 ili bilim merkezleriyle donatacağız”
Yakın zamanda Türkiye’nin 81 ilini bilim merkezleriyle donatacaklarını belirten Ergün, şöyle devam etti:
“Normal eğitim hayatında okuma ve dinleme yoluyla öğrenen çocuklar, bilim merkezlerinde bilimin içinde olacaklar, içinde yaşayacaklar. Yer çekimini kitaptan okumayacak sadece. Yer çekimini orada deneyerek, yaşayarak görecek. Bir hortumun nasıl oluştuğunu sadece televizyon haberlerinden görmeyecek, kitaplardan okumayacak. Belki bir olayın içinde yaşayarak görecek. İlk etapta büyükşehirlerimizde başladık. Bursa’da devam ediyor. Ankara’da, Kayseri’de, Kocaeli’nde, Sakarya’da, Konya’da ve Eskişehir’de bilim merkezi çalışmaları için büyükşehir belediyeleri ile TÜBİTAK arasındaki işbirliği sürmektedir. Bir kaç yıl içinde inşallah bütün büyükşehir belediyelerimizde ve 2023 vizyonu çerçevesinde 81 ilimizde bunları kurmuş olacağız.”

“Türkiye artık eski Türkiye değil”
Türkiye’nin 10 yıl önce maalesef başkalarından borç alarak ayakta durmaya çalışan bir ülke olduğunu ifade eden Ergün, bu borçla bilime, gençlere gereken imkanın ayrılamadığını ancak Türkiye’nin artık eski Türkiye olmadığını söyledi.
Ülkenin artık gençlerine daha fazla imkan sunduğunu ve bu imkanların da artacağını vurgulayan Ergün, “Artık bilim insanlarına, araştırmacılarına, mucitlerine destek olan, onlara daha fazla sahip çıkan bir Türkiye var” dedi.

“100 bin lira hibe, istersen batır”
Ergün, Bakanlık olarak gençleri sadece bilim insanı olarak değil, girişimci olarak da görmek istediklerine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“Fikirlerini ticarileştirmek isteyen, bunun için şirket kurmak isteyen arkadaşlarımıza biz hemen, ‘Şirketini kur, 100 bin lira hibe senin’ diyoruz. Kredi değil bu, hibe. İstersen de batır, hiç önemli değil. Batır demek kolay mı? Kolay. Bunlar kafası çalışan adamlar, proje üreten adamlar. Bunlar bizim 100 bin liramızı batırsınlar. Kafası çalışmayan bir sürü adam milyonlarımızı batırdı da ne oldu? Kafası çalışan adamlar 100 bin lirayı batırsa ne olur? Batırmıyorlar da zaten.
Biz son 4 yıldır bu programı çok iyi bir şekilde uyguluyoruz. Bugüne kadar da bin 200’e yakın arkadaşımız şirketlerini kurdular ve devam ettiriyorlar. İkinci aşamada, projelerini biraz daha geliştirdiklerinde 100 bin liranın üstüne 550 bin liralık bir destek daha veriyoruz. Sonra yurt dışına gönderip, tecrübelerini artırmak için bunları da finanse ediyoruz. Göreceksiniz ki bunların içinde çok büyük projeler çıkacak.”

REKLAM ALANI