Dolar 32,3691
Euro 34,9702
Altın 2.326,20
BİST 9.075,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

10 gün sonra tekrar yüzde 9’un üstünü gördü

10 gün sonra tekrar yüzde 9’un üstünü gördü
14 Ağustos 2013 07:53
A+
A-

fAİZ

Hazine’nin bu ay düzenlediği ikinci ihale gününde oluşan yüksek faizler piyasaları huzursuz etti. Gösterge faizler 10 gün sonra tekrar yüzde 9’un üstünü gördü. ABD’den açıklanan perakende satış verileri sebebiyle doların yükselmesiyle piyasadaki kısa vadeli faizlerin yükselişi hızlandı.

 

 

PİYASALARDA bayram sonrası oluşan olumlu atmosfer dün yurtiçi ve ABD’den gelen haberlerle bazı endişelerin yeniden canlanmasına yol açtı. Hazine ihalelerin ikinci gününde yüzde 9’un üzerinde oluşan faizler piyasalarda özellikle gösterge faizlerini yukarı yönlü çekti. ABD’de ise yüzde 0,2 artan Temmuz ayı perakende satışları sonucu ABD 10 yıllık tahvil faizleri yukarı yönlü hareket edince dolar TL karşısında değerlendi. Gösterge faizler son 10 günün zirvesine çıktı ve yüzde 4,35 artarak yüzde 8,85’ten yüzde 9,12’ye yükseldi. Bayram sonrası sakin görüntü çizen dolar da ABD perakende verileriyle tekrar 1.93 TL’nin üzerini gördü. Önceki gün 75 bin seviyesinin üzerine çıkanborsa ise bu gelişmeler üzerine yatay bir seyir izleyerek günü 0.19  artışla 75 bin 514 puandan kapadı.

FAİZLER YÜKSEK OLUŞTU

Mayıs ayından bu yana piyasadan tahvil ihracıyla borçlanan Hazine son ihalesini dün düzenledi.  İki devlet tahvili ihalesinde net 3 milyar 152.1 milyon lira satış gerçekleşirken iki ihalede de bileşik faizler yüzde 9’un üstünde kaldı. İki yıl vadeli, 6 ayda bir yüzde 2.5 kupon ödemeli, sabit kuponlu devlet tahvilinin yeniden ihracı ihalesinde basit faiz yüzde 8,83, bileşik faiz ise yüzde 9.02 oldu. 10 yıllık tahvilin ihracında ise basit faiz yüzde 9.04, bileşik faiz de 9.24 olarak gerçekleşti. İhalelerde faizlerin yüksek çıkması piyasa faizlerinin de yüzde 9.12’ye kadar çıkardı.

DAHA DA YÜKSELEBİLİR

İhalede oluşan faiz oranlarının yanında tahvil alan oyuncuların da ortalama fiyatlarda teklif getirmesi soru işaretlerini beraberinde getirdi. Son ihalelerde rekabetçi olmayan tekliflerin arttığına dikkat çeken ekonomist Uğur Gürses bu durumun faizleri yukarı iteceğini belirtti. Gürses “Görünen o ki hazine ihalelerine katılan oyuncular iştahı giderek azalıyor. Bankaların belli bir kağıt alma yükümlülüğü var. Bankalar olabildiğince düşük riskle kağıt almak istiyorlar. Normal iştahlı bir piyasada rekabetçi fiyatların havada uçuşması lazım. Piyasanın yüzde 65’i ‘biz ortalama fiyata razıyız’ diyor. Bu oran Mayıs ayında yüzde 35’ti. Bu durum kağıt piyasasında alarm zillerini çaldığını gösteriyor. Bu likidite yapısı faizleri yukarı doğru itecek.” dedi

77 bin üstü dolara bağlı

BORSA dün faiz ve dolar yükselişinden çok etkilenmese de son günlerde 77 bin seviyesinin konuşulmasına yol açan yükselişi de sınırlı kaldı. Acar Yatırım Ekonomik Araştırma Müdürü Zeynel Balcı, “Borsada 77 bin seviyesinin kalıcı aşılması için doların 1.90 TL’nin altına düşmesi gerekir” dedi.

REKLAM ALANI