Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

“Dünyanın en büyük riski lidersizliktir”

“Dünyanın en büyük riski lidersizliktir”
29 Mayıs 2012 14:15
A+
A-

İş dünyasının yoğun katılımıyla 29 Mayıs 2012 tarihinde Swissotel’de gerçekleşen Experian Day 2012 etkinliğinde konuşan Prof. Dr. Emre Alkin, “Dünyanın en büyük riski lidersizliktir. Bu anlamda baktığımızda, siyasi iradenin ajandası da bir diğer önemli risktir” dedi.

Prof. Dr. Alkin ayrıca, şirketlerin sadece riski hesaplama konusunda değil, risk ortaya çıkmadan önce yönetme konusunda becerikli olması gerektiğine vurgu yaptı.

Etkinliğin açılış konuşmasında Experian Türkiye ve Ortadoğu Genel Müdürü Cenker Özhelvacı, “Özel yaşamlarımızda kararlar alırken, insanların dış görünüşlerine göre yargılara varırız. Ancak iş yaşamında riskleri yönetmek için içgüdülerinize sakın güvenmeyin. Yönettiğiniz riskler hesaplanabilir olmak zorunda” dedi.

29 Mayıs 2012, İstanbul-  Bilgi teknolojileri, analitik hizmetler ve pazarlama hizmetleri alanında dünya lideri şirket Experian, şirketlerin hızlı, doğru ve kazançlı kararlar almasına yardımcı olacak araç, fikir ve yeni teknolojilerini 29 Mayıs’ta Swissotel’de gerçekleşen “Experian Day 2012: A Breakthrough in Decisioning” etkinliği ile tanıttı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Experian Türkiye ve Ortadoğu Genel Müdürü Cenker Özhelvacı, artan rekabet ortamında kurumların, değişen piyasa koşullarını önceden tahmin etmeye ve bu değişime hızla adapte olmaya ihtiyaç duyduğuna değindi. Özhelvacı, Türkiye’de bankalar ve telekomünikasyon şirketlerinin yakın zamana kadar otomasyona ağırlık verdiklerini, ancak bundan sonraki dönemde otomasyonla birlikte risk yönetiminin de öne çıktığını söyledi. Özhelvacı, “Özel yaşamlarımızda kararlar alırken, insanların dış görünüşlerine göre yargılara varırız. Ancak iş yaşamında riskleri yönetmek için içgüdülerinize sakın güvenmeyin. Yönettiğiniz riskler hesaplanabilir olmak zorunda. Riski hesaplayabilen ve iyi yöneten şirketler, milyonlarca müşterisini segmente edip her birine ayrı bir strateji uygulayarak, büyük başarılar elde ediyor” dedi.

Kredi riski 700 milyar TL

Türkiye’de bankacılık sektöründe kredi riskinin 700 milyar TL seviyesine ulaştığına dikkat çeken Özhelvacı, “Şu anda risk taşıyan iki milyon KOBİ müşterisi bulunuyor. KOBİ sorunluluk oranı, yüzde 2,7 seviyesinde, daha çok küçük ve orta ölçekli işletmelerde risk artıyor. Dolayısıyla bu portföylerin limit ve risk yönetiminin daha dikkatli yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu. Piyasadan mikro kredi ödemelerinde sıkışıklık olduğuna dair sinyaller aldıklarını belirten Özhelvacı, bu kredilerin durumunun henüz alarm verilecek seviyede olmadığını kaydetti.  Benzer durumun bireysel kredilerde de görüldüğünü belirten Özhelvacı, sorunluluk oranının bu alanda da hafif yükselme eğilimine girdiğini ifade etti.

“En büyük risk lidersizliktir”

Etkinlikte Prof. Dr. Emre Alkin de, “Yeni Normal: Anormale Göre Yaşamak” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Alkin, “Hayatın her alanı bir risktir. Örneğin benim Türkiye Futbol Federasyonu’nun Genel Sekreterliği görevini üstlenmem bile bir risktir. Artık bugünün ve dünün cevaplarını arayarak değil, öngörüde bulunup riske girerek geleceği aramanın peşinde olmalıyız” diye konuştu. Konuşmasında Amerikan siyasi tarihinden de örnekler veren Prof. Alkin, “Dünyanın en büyük riski lidersizliktir. Amerika Roosevelt zamanında en güzel günlerini yaşamıştı, Avrupa bugün Merkel ve Sarkozy gibi liderlerin yol açtığı sorunların üstesinden gelmeye çalışıyor. Bu anlamda baktığımızda, siyasi iradenin ajandası da bir diğer önemli risktir” dedi.  Şirketlerin sadece riski hesaplama konusunda değil, risk ortaya çıkmadan önce yönetme konusunda becerikli olması gerektiğine vurgu yapan Prof. Alkin, yöneticilere şu tavsiyelerde bulundu:

“Alacağınız kararlar etrafında mutlaka 360 derece dönün. Bir kontrol listesi hazırlamadan yola çıkmayın. Risk profili geceden sabaha değişebilir, bu nedenle statik kelepçeler içinde olmayın. Modeller şokları önceden haber veremez. Model kurun, ama esiri olmayın!”

Etkinliğin ilk oturumunda, Finansbank Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Kunter Kutluay da, kredi yaşam döngüsünde analitik kararlar almanın önemine dikkat çeken bir sunum gerçekleştirdi. Kutluay, Finansbank’ın 2008 yılında yaşanan krizde erken önlem alarak, riski alanında teşhis eden geliştirilmiş analitik yöntemler kullanarak, zarar görmediğini açıkladı. Kutluay, analitik çalışmaların aynı zamanda risk bazlı analizler ışığında en karlı müşteri ve ürünlerin belirlenmesi açısından büyük önemi olduğunu, bankacılık sektöründe artık geleneksel yöntemlerin geride kaldığını anlattı.

Tüm gün süren etkinlikte, her biri kendi alanında uzman Experian danışmanları ve üst düzey yöneticilerine ait sunumların yanı sıra, Experian’ın iş ortakları ve düşünce liderlerinin sunumlarına da yer verildi.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: