Dolar 32,3234
Euro 35,0716
Altın 2.282,24
BİST 9.009,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Zayıf işgücüne katılım, FED’in Ocak azaltımını es geçmesine neden olabilir

Zayıf işgücüne katılım, FED’in Ocak azaltımını es geçmesine neden olabilir
13 Ocak 2014 07:38
A+
A-

Egemen_Candir_012013

ABD’nin Tarım Dışı İstihdam verisi, beklenti bandının en altını oluşturan 100 bin kişi beklentisinin de altında kalarak 74 bin kişi geldi. Verinin detayına bakıldığında, üretimde +9 bin, perakendede +55 bin, toptan satışta +15 bin kişi artış görülürken, inşaat sektöründe -16 bin, devlette -13 bin, sağlıkta -6 bin kişi azalış görülüyor. Geçici işe alımlarda Aralık’ta +40 bin kişi görünürken, bu rakamın önümüzdeki aylarda etkisi sınırlı kalabilir.

İşsizlik oranına bakıldığında, yüzde 6,7 ile iyi gibi görünen rakamın işgücüne katılımdaki düşüşten olduğu ve ihmal edilebileceği söylenebilir. İstihdam verilerinin geri kalanına bakıldığında ise çalışma saatlerinin düştüğü ve maaşların zayıf kaldığı görülüyor. Genel olarak bakılırsa, 74 bin gibi bir rakam geçici olsa da, ABD ekonomisinde 200 bin üzeri rakamları bir süre görmemizi engelleyebilir.

Dolar/TL değerli kalmaya devam edebilir

FED tarafında bu rakamdan çok işgücüne katılımın düşmesi, Ocak toplantısında azaltımın es geçilmesine veya azaltılmasına neden olabilir. Toparlanmasında duraklama görülebilen bir ekonomide FED içerisindeki güvercinlerin sesi daha çok çıkacaktır. Aynı zamanda, yüzde 6,5 olan işsizlik hedefine ciddi oranlarda yaklaşıldığı görülüyor. Bu yaklaşımın yine istihdam katkısından çok işgücüne katılımın zayıflamasından dolayı olması, FED’in yüzde 6,5 hedefi yüzde 6’ya çekmek için konuşmaya başlamasına neden olabilir. Dolar/TL açısından TL’deki gerginlik etkenlerinden dolayı bir süre daha 2,15’in üzerine kalabiliriz. Diğer taraftan, 17 Aralık yükselen trendinin kırılmış olması, Dolar/TL’nin önümüzdeki haftalarda, ek siyasi gerginlik görülmezse, yukarı hareketlerinin sınırlanmasına neden olabilir.

Egemen Candır / Araştırma Müdürü, İntegral Menkul Değerler

REKLAM ALANI