Dolar 32,5866
Euro 34,8556
Altın 2.493,07
BİST 9.697,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C

Yüz yüze mülakatlar dünyada tarihe karışıyor, Türkiye ise sınıfta kalıyor!

Yüz yüze mülakatlar dünyada tarihe karışıyor, Türkiye ise sınıfta kalıyor!
05 Mayıs 2015 11:26
A+
A-

evden_isgorusmesi

Kariyer.net’in web sitesi üzerinde yayınladığı ve yaklaşık 22 bin kişinin yanıtladığı anket sonuçları Türkiye’nin videolu görüşme konusunda çağın çok gerisinde kaldığını ortaya koydu. “Bugüne kadar karşınızda biri olmadan, videolu, bilgisayar başında iş görüşmesi yaptınız mı?” sorusunu yanıtlayan adayların %83’ü hayır cevabını veriyor.

Dünyada yaygın olarak kullanılmaya başlanan videolu mülakatlar, yüz yüze yapılan iş görüşmelerinin pabucunu dama attı. Türkiye’de ise durum tam tersi. Kariyer.net’in yaptığı ve yaklaşık 22 bin kişinin yanıtladığı ankete göre Türkiye çağın gerisinde kaldı. Anketi yanıtlayan Kariyer.net’e üye adayların %83’ü hayatında hiç videolu iş görüşmesi yapmadığını söylüyor. Geriye kalan %17 ise gelecekte videolu mülakat yapanların sayısının artacağıyla ilgili umut veriyor.

Adaylar “İş görüşmenizi oturma odanızdan yapsaydınız…” sorusuna kendimi daha rahat ifade ederdim seçeneğini %40 oranında seçerken; yolda harcadığım zaman bana kalırdı diyenlerin oranı ise %34. %15’i ise işin maddi kısmını düşünüyor ve yolda harcadığım para bana kalırdı diyor. Öne çıkma fırsatı yakalayacağını düşünenler ise %11 oranında.

Mülakatlar daha hızlı sonuçlanıyor

İnsan Kaynakları profesyonelleri ve işverenler ise videolu işe alım görüşmelerine çok sıcak bakıyor ve birçok açıdan avantaj sağladığını düşünüyorlar. Anketi yanıtlayan İnsan Kaynakları profesyonellerinin %38’i videolu iş görüşmesi yaparak kısa sürede yüzlerce adayla görüşme şansı yakalayabileceklerini belirtiyor. %23’ü ise iş görüşmelerinin daha kolay olacağını savunuyor. Diğer %23’lük kesim ise iki ve daha fazla mülakat aşamasının olduğu firmalarda; yöneticilerin de videoları izleyerek adaylarla ilgili karar verebileceğini söylüyor. %16’sı ise operasyonel iş yükünün azalacağını; görüşme organizasyonundan kurtulacaklarını ve toplantı odası probleminin ortadan kalkacağını söylüyor.

Kariyer.net iştiraki videolu iş görüşmesi platformu HR Venue’nün Genel Müdürü Ümit Pembecioğlu Oktamış, dijital iş görüşmesi platformları sayesinde iş görüşmelerinin zaman ve mekandan bağımsız; daha hızlı, ekonomik ve kolay bir şekilde gerçekleştirildiğini; videolu mülakatın, işe alımlar konusunda yeni bir sayfa açarak daha fazla adaya şans tanıdığını söylüyor. Oktamış, “Adaylar videolu mülakatın saatini ve yerini kendileri seçiyor” yorumunu yapıyor.

 

REKLAM ALANI