Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Yurtdışına açılmak isteyen Türk firmalara rehber niteliğinde eğitimler

Yurtdışına açılmak isteyen Türk firmalara rehber niteliğinde eğitimler
20 Mayıs 2013 12:45
A+
A-

 Danışmanlık-23 - Kopya

Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi  (EDU) ve Maven Partners Danışmanlık firması, büyüyen yurtdışı pazarları hedefleyen Türk firmaları için rehber niteliğinde bir işbirliğine imza attı.

İşbirliği kapsamında ‘Yurtdışı Pazarlara Giriş Kodları’ seminer dizisinin ilki Karaköy Minerva Palasta yapıldı. Seminer dizisinin ilk ülkesi olarak; Körfez ülkeleri arasındaki en büyük coğrafyası, artan alım gücü ile büyüyen genç nüfusu, petrol gelirleriyle her geçen gün daha da güçlenerek beslenen ekonomisi ve canlı ticaret ortamı ve yükselen pazar MENA bölgesi için ideal bir ticari üs konumunda olması itibariyle yurtdışına açılmak isteyen Türk firmalarının ajandasında üst sıralarda yer alan Suudi Arabistan seçildi.

Katılımcıları arasında Adil Işık, Arzum, ATÜ Duty Free,  Çilek Mobilya, Hisar Ev Aletleri  ve İpek Kağıt gibi başarılı Türk firmalarının bulunduğu seminerde, Türkiye’ye dönük kültürel ilgiye olan artışa, artan ihracat rakamlarına ve yakın siyasi ilişkilere vurgu yapılarak Suudi Arabistan pazarında Türkiye markası için özellikle perakende alanında fırsatlar olduğu üzerinde duruldu.

EDU Direktörü Dr. Cüneyt Evirgen Türk firmalarının yurtdışına açılmak veya işlerini yurtdışında da büyütme yönündeki iştahlarına ve çabalarına destek olmak üzere iş ve insan kaynağı gelişimi için Business Beyond Borders adlı gelişim programları portföyünü oluşturduklarını ve bu seminerin de bu portföy bünyesinde ilgilenilen pazarları firmalara birinci ağızdan deneyimlerle tanıtmak amacını taşıdığına dikkat çekti.

Seminer 10 yılı aşkın süredir Suudi Arabistan’ı da içeren büyüyen pazarlarda kapsamlı danışmanlık tecrübeleri bulunan Maven Partners Kurucu Ortakları Faruk Öz ve Alper Kulak’ın sunumları ile başladı. Faruk Öz’ün Suudi Arabistan ile ilgili çarpıcı ülke bilgilerini ve pazar gerçeklerini paylaşmasının ardından, Alper Kulak da pazara özgü tüketici ihtiyaçlarının yönelimlerini ve pazar dinamiklerini analiz ettiği ve pazara yeni girenlerin dikkat etmesi gereken en önemli 10 trendi özetlediği bir sunum yaptı.

Seminerin bir diğer konuşmacısı Dubai merkezli Commit Internet Girişimleri firmasının kurucu ortağı ve aynı zamanda Suudi Arabistan merkezli fırsat sitesi Fursaty.com’un sahibi iş adamı Alper Çelen oldu. Çelen sunumunda ağırlıklı olarak kültürel yapı ve sosyal kurallara uyumun iş başarısındaki önemine ve Suudi’lerin iş yapma şekillerinin ve iş disiplinlerinin iyi anlaşılmasının zorluklarını ve bunları nasıl fırsatlara çevirdiğine vurgu yaptı. Katılımcılara birinci ağızdan işini kurarken yaşadığı zorlukları ve onları aşmanın yollarını aktaran konuşmacı, bürokratik ve zorlu yasal süreçlerin nasıl yönetileceğinden ticari risklere karşı hangi önlemlerin alınması gerektiğine, iş yapma maliyetlerinden en ideal pazara giriş modellerinin neler olduğuna dair çeşitli konularda bilgi verdi. Soru-cevap bölümü ile sonlanan seminer gün sonunda pazara daha odaklı ve bilinçli hale gelen katılımcılardan tam not aldı.

Seminer dizisi, 20 Haziran 2013’te düzenlenecek Körfez Ülkeleri semineri ile devam edecek. Yıl içerisinde belirli aralıklarla Azerbaycan, Güney Afrika ve Körfez Ülkeleri’ni konu alarak devam edecek.

REKLAM ALANI