Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 21°C

Yunanistan AB’den çıkarsa, Avrupa dağılabilir

Yunanistan AB’den çıkarsa, Avrupa dağılabilir
29 Ocak 2015 11:55
A+
A-

Dünyanın lider alacak sigortası şirketi “Euler Hermes, erken genel seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Yunanistan’ın ekonomik geleceğini değerlendirdi. Euler Hermes, kısa dönemde belirsizlikler beklense de iyimser senaryosunu değiştirmediğini açıkladı. Bu doğrultuda Yunanistan’daki GSYİH büyümesinin 2015’te yüzde 1,4, 2016’da ise yüzde 1,8 olacağı, iflaslarda ise 2015’te yüzde 4, 2016’da yüzde 8 azalma kaydedileceği öngörülüyor.

Yunanistan’da seçim sonrası önceliğin borç sorununa verilmesi gerekeceğini vurgulayan Euler Hermes, en kötü senaryonun Yunanistan’ın Avrupa Birliği (AB), IMF ve ECB temsilcilerinden oluşan Troyka heyeti ile anlaşamaması, bunun da reel ekonomiyi olumsuz etkilemesi olduğunu belirtti.

Euler Hermes Baş Ekonomisti Ludovic Subran, en olumsuz senaryonun gerçekleşmesiyle Yunanistan’ın AB’den çıkmasının ekonomik getirilerinin dikkate değer olacağını ve bunun ne pahasına olsun önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Subran, “Bu durumda GSYİH 2015’te yüzde 15, 2016’da ise yüzde 10 geriler. İflaslar ise 2015’te yüzde 50, 2016’da yüzde 30 artar. Yeni Yunan Drahmisi’nin finansal pazarlarda kabul görmeye başlaması ve ekonominin kendine gelmesi zaman alacağı için iyileşmenin ilk sinyalleri en erken 2017’de görülebilir” dedi.

Yunanistan’ın AB’den çıkması, Avrupa’nın dağılmasına neden olabilir

Euler Hermes’e göre Yunanistan’ın AB’den çıkması olasılığına yönelik belirsizlikler yüksek ve bunun gerçekleşmesi, hem bölge ekonomisine, hem de politikaya önemli derecede zarar verebilir. Çıkışın gerçekleşmesi, diğer Euro Bölgesi ülkelerine üyeliklerinin anlamını sorgulamaları gerektiğine dair sinyaller gönderebilir. Finansal stres önemli derecede yükselebilir ve pek çok Avrupa ülkesindeki hassas finansman kanalları bundan hemen etkilenir. Sermaye çıkışları hızlanır ve Euro yeniden problemli, üzerinde uzlaşılması zor bir döviz kuru olur. Euro Bölgesi’ndeki çekingen büyüme duraksarken, Güney Avrupa ülkelerinin karşıdan esen rüzgârda ayakta kalmak için uğraşmaları gerekebilir.

REKLAM ALANI