Dolar 32,5282
Euro 34,7884
Altın 2.425,52
BİST 9.721,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Yoksulluk sınırı 4 bin lirayı aştı

Yoksulluk sınırı 4 bin lirayı aştı
26 Aralık 2014 10:51
A+
A-

para

Türk-İş’in araştırmasında, Aralık ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 232, yoksulluk sınırı da 4 bin 14 lira olarak hesaplandı.

Türk-İş tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının aralık ayı sonuçları açıklandı.

Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 232 lira 35 kuruş, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 4 bin 14 lira 17 kuruş olarak belirlendi.

BİR KİŞİNİN YAŞAM MALİYETİ BİN 457 LİRA

Tek kişinin yaşam maliyeti de aralık ayı itibarıyla bin 457 lira 81 kuruş olarak hesaplandı. Araştırmaya göre, bir işçinin sadece kendisi için yapması gereken gıda harcaması tutarı bir önceki yıla göre 44 lira, temel ihtiyaçları için yapması gereken toplam harcama ise 267 lira arttı.

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin ”gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,61 oranında artış gösterdi. Bir önceki yılın aynı ayına göre artış oranı yüzde 13,94 olarak gerçekleşti. Gıda enflasyonunda 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 13,94, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,08 olarak hesaplandı.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE FİYAT ARTIŞI BEKLENİYOR

Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatlarında ise aralık ayında şunlar gözlendi:

“Sütte ilginç bir fiyat uygulamasıyla çoğu markada zam yapıldı ama zamdan önceki fiyat indirim olarak etikete yansıtıldı. Yoğurt ve peynir grubunda da fiyat hareketliliği söz konusu oldu. Önümüzdeki ay bu ürün grubunda ‘ötelenmiş’ fiyat artışları bekleniyor. Et ile sakatat fiyatı aynı kalırken, tavuk az da olsa ucuzladı. Balık fiyatı ortalamada artış gösterdi.

Yaş sebze ve meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay 3 lira 20 kuruş olarak hesaplandı. Bu ay sebze grubunda düşük de olsa fiyat gerilemesi görüldü. Bu gerilemede karnabahar, kereviz, limon, pırasa gibi ürünlerin etkisi oldu. Ancak salatalık, domates, yeşilbiber, patlıcan, kabak gibi ürünlerdeki fiyat artışı dikkati çekti.

Tereyağı fiyatı aynı kaldı, margarin fiyatı arttı. Zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatında bu ay artış tespit edildi. Siyah zeytin fiyatı değişmezken, yeşil zeytin fiyatı düştü.”

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI