Dolar 32,3659
Euro 35,0042
Altın 2.325,73
BİST 9.085,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Yeşil ekonomi 60 milyon istihdam yaratacak

Yeşil ekonomi 60 milyon istihdam yaratacak
30 Temmuz 2012 08:49
A+
A-


ILO’nun Yeşil Ekonomi Raporu’na göre, gelecek 20 yıl içinde yoksulluğu ortadan kaldırmak için yeşil ekonomiye dönüşümle 15-60 milyon arasında ek istihdam ortaya çıkacak.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) Yeşil Ekonomi Raporu’na göre, gelecek 20 yıl içinde, yoksulluğu ortadan kaldırmak için yeşil ekonomiye dönüşümle 15-60 milyon arasında ek istihdam ortaya çıkacak.

İnsanın refahını ve toplumsal eşitliğini sağlarken çevresel riskleri ve ekolojik kıtlıkları ciddi biçimde düşünen ekonomi olarak bilinen “yeşil ekonomi”nin, istihdam sorununun çözümüne katkı sağlayacağı belirtiliyor.

ILO’nun raporunda, yeşil ekonominin büyük bir dönüşümün habercisi olduğu vurgulanarak, istihdam için iş ve sosyal hayattaki fırsatların sürdürülebilir düzeyde olması gerektiği kaydedildi. Raporda, yeşil ekonominin genel olarak istihdam, gelir ve sürdürülebilir kalkınmadaki etkisinin çok önemli olduğunu vurgulandı.

Rio 20 Zirvesi

Rapora göre, Rio Zirvesi’nde, yeşil ekonomiyle ilgili gelişmelerin sadece çevre alanı için değil, günümüzde sosyal ve ekonomik hayata da etkisinin olduğu tespiti yapıldı.
ILO’nun Genel Direktörü Juan Somavia rapordaki değerlendirmesinde, “İnsanlar için acilen tutarlı bir şekilde sürdürülebilir gelişmeler ortaya koymalıyız. Bu süreçte izlenecek yolun uyumlu olması için insanların da bu sürece dahil olmaları gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.
Somavia, bu konunun çalışma ve sosyal hayatın ayrılmaz parçası olması gerektiğini ve Birleşmiş Milletler Konferansı’nda da yeşil ekonominin önemli bir gündem maddesi olacağını vurguladı.
Raporda, girişimcilerin yeşil ekonomiyi ülkelerin ekolojik donanımı için yeni bir model olarak gördüğü kaydedildi.

Gelecek nesiller

Gelecek nesillerde milyonlarca insanın yeşil ekonomiyle fakirliği yeneceği belirtilen raporda, ayrıca yaşam standartlarında da yükselme olacağı ifade edildi.

BM Çevre Programı Özel Direktörü Achim Steinet, bu konuda çıkarılabilecek olumlu mesajın, Rio 20 Zirvesi’nde hep birlikte liderler düzeyinde planlar yapılması gerektiğini hatırlattı.

Raporda, gelecek nesiller için küresel iş gücünün en az yarısının yeşil ekonomiye döneceğine vurgu yapılarak, bunun için 8 sektöre anahtar rol düştüğü açıklandı.

Sektörler tarım, ormancılık, balıkçılık, enerji, yoğun kaynak üretim, geri dönüşüm, inşaat ve taşımacılık olarak belirlendi. Bu sektörlerin, yeşil ekonominin gelişmesi için anahtar rolleri olduğu hatırlatıldı.
Rapora göre, yeşil ekonomide halihazırda 10 milyon iş gücünün ortaya çıktığına değinildi. Örnek olarak da 5 milyon insanın, yenilenebilir enerjiden iş sahibi olduğu kaydedildi.
 

REKLAM ALANI