Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Yeni sanayi hamlesinin favori kenti

Yeni sanayi hamlesinin favori kenti
02 Haziran 2014 08:33
A+
A-

anadolu sohbetleriGaranti Anadolu Sohbetleri’nin 93’üncü durağı Bursa oldu. Toplantıda Bursa’nın Ar-Ge ve inovasyon gücüyle Türkiye’nin bir sonraki sanayi hamlesinden pay alacak önemli bir kent olduğu vurglandı.

Garanti Anadolu Sohbetleri’nin 93’üncü durağı 3’üncü kez ziyaret ettiği Bursa oldu. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) düzenlenen ve moderatörlüğünü DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın yaptığı toplantıda gelişkin altyapısıyla Bursa’nın Türkiye’nin bir sonraki sanayi hamlesinden pay alacak önemli bir şehir olduğu vurgulanarak, Bursa’nın teknoloji, Ar-Ge ve inovasyonla bu dönüşümü yakalayacağı kaydedildi. Tarihi ve kültürel zenginliklerini de koruyarak katma değerli üretime yoğunlaşmak isteyen Bursa’nın, Türkiye’nin 2023 hedefl erine ulaşma sürecinde ilk olarak bir lojistik master plan hazırlaması, kara, demir ve deniz yoluyla dünyaya bağlanması gerektiği ifade edildi. Bursa’da lojistik altyapının bugünden hazırlanması gerektiği vurgulandı.

BURKAY: Bursa’yı teknoloji merkezi yapmak istiyoruz

Bursa’nın 2023 hedefl eri yolunda bugüne kadar başardıklarıyla Türkiye’nin en önemli sanayi ve üretim ihracat merkezi haline geldiğini anlatan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Son yıllarda çok dillendirdiğimiz orta gelir sendromunun artık içindeyiz. Sendrom olmaktan çıktı. Bu değişim dönüşüm sürecine Türkiye bir yerden başlamak zorunda. Bizim mutlaka inovasyon ve Ar-Ge’ye dayalı teknolojiye yönelmemiz şart. Sürekli dış ticaret açığından bahsediyoruz, ama bu aslında bir inovasyon açığıdır. Bu değişim ve dönüşüm, toplumda bir kültür devrimi ile gerçekleşebilir. Bu yüzden toplumda ve şirketlerimizde kültür devrimine Anadolu’dan başlatmamız lazım. Bursa, artık sadece otomotiv sektörü özelliği ile anılmamalı. Bu tür bölgeler uzay, havacılık ve savunma sanayi alanında da elverişlidir. Biz Detroit’in düştüğü duruma düşmemeliyiz. Biz Bursa’yı Türkiye’nin teknoloji merkezi yapmak istiyoruz” dedi. Burkay, BTSO liderliğinde Bursa’ya liman, demiryolu ve otoban bağlantısı olan bir lojistik merkezi kurmayı planladıklarını da sözlerine ekledi.

KARLIK: Bursa 2 yılda ilk yerli tramvayı üretti

Bursa’nın tarihten gelen ticari birikimi sayesinde Türkiye’nin ekonomideki lokomotif şehirlerinden biri olduğuna vurgu yapan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, Bursa’nın 2 yıl gibi kısa bir sürede ilk yerli tramvayı üreterek Türkiye’yi bu alanda Avrupa’nın 6’ncı ülkesi konumuna yükselttiğini hatırlattı. Karlık; “Sadece bu örnek bile Bursa’nın teknolojiyi kullanabilme yeteneğinin en güzel örneğidir. Bursa’nın sanayideki dönüşümü bilim ve teknolojiyi kullanma becerisiyle kendini gösterecektir” diye konuştu.

YENEL: Formül, Ar-Ge ve inovasyona kaynak ayırmak

Yönetimde Holistik Yaklaşım ve Teknoloji konulu bir sunum yapan Kron Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Yenel, endüstrinin sağlıklı gelişmesi için altyapı ve insan kaynağı konularına eğilmek gerektiğini savunarak, Bursa’nın doğa, kültür, deniz ve dağ gibi zenginliklerini kaybetmeden dönüşümü yakalaması gerektiğine vurgu yaptı. Orta gelir sendromunu aşmanın ve 2023 hedefl erini yakalamanın yolunun teknoloji ve inovasyon ile daha sofistike şirket yapılanmalarından geçtiğini savunan Yenel, Bursa’nın Ar-Ge harcamasının Türkiye’nin gerisinde kaldığına işaret etti. “Artık teknoloji ve inovasyona yatırım yapılmasının zamanı geldi” diyen Yenel, üretimdeki verimliliğin artırılmasının yanı sıra katma değerli üretime de ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti. Yenel şunları söyledi: “10 dolara Türkiye’de üretilen Tshirt New York’ta 90 dolara satılıyor. Nakliye ve diğer maliyetler gibi fiziksel maliyetler çıkarıldığında geriye tamamen maddi olmayan, katma değerden oluşan 77 dolar kalıyor. 77 dolar kazanabileceğimiz bir yer varsa gözümüzü oraya dikmemiz lazım. İnovasyonun sihirli bir formülü yok. En önemli unsur sanayicilerin, yatırımcıların Ar-Ge ve inovasyona kaynak ayırmasıdır.”

YILDIZTEKİN: Bursa’nın lojistik master planı yok

Lojistik Yönetim Danışmanı Atilla Yıldıztekin ise Türkiye’nin yüzde 35’i yabancı şirketlerin elinde bulunan 100 milyar dolarlık bir lojistik potansiyelinin bulunduğunu belirterek, “Bursa’nın bir master planı yok. Kısa vadede lojistik platform oluşturulmalı, master plan hazırlanmalı. Kent içi ulaşım master planına muhakkak lojistik, yük konusu eklenmeli. Yük şehir içi trafiğini etkilememeli. Eğer Bursa’daki lojistik kurtuluşlar kendilerini güçlendirmezler ve kurumsallaşmalarını sağlamazlarsa dışarıdan gelecek olan lojistik firmalarının taşeronu olarak çalışmak durumunda kalacak. Bu da Bursa için bir tehlikedir” açıklamasını yaptı. Gemlik limanlar bölgesinin yakın gelecekte 12 milyon ton kuru yük, 1,5 milyon teu konteyner ve 500 bin otomobil kapasitesine çıkmasının beklendiğini hatırlatan Yıldıztekin, “Lojistik merkez kurulması gerekiyor. Bursa’da arazi maliyetleri çok yüksek. Küçük bir lojistik köy için yeterli metrekarelik ucuz bir arazi bulamadık. Bu altyapıyı yaratamadık. Öte yandan OSB’lerin pek çoğunda kanuna rağmen depolama yapılıyor. bu da ekonomik krizlerde lojistik risk olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

DOSTOĞLU: UNESCO Dünya Mirası Listesi için çalışıyoruz

İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neslihan Türkün Dostoğlu da Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi için çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, “Başvurusu geçen yıl ‘Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun doğuşu’ başlığıyla teslim edildi. Önemli olan listeye girmek değil, bu alanların listedeki varlığını başarılı bir şekilde sürdürebilmek. Bursa son yıllarda yaşadığı olumsuzluklara rağmen elindeki tarihi dinamikleriyle yoluna devam ediyor” ifadesini kullandı.

AKAT: Bursa’nın neden küresel şampiyonu yok?

İstanbul Bilgi Üniversitesi İİBF Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat ise Türkiye ekonomisinin nisbi başarının lanetinin büyüyen dış açıklar olduğunu belirterek, “Bursa, Türkiye’nin sanayi kentidir. Aşırı değerli Türk Lirası ile imalat sanayini cezalandırıyorsunuz demektir. İmalat sanayinin payı da tasarrufl arla ve dış açıkla beraber hızla düşüyor. Bu da böyle yürümez. Bu yukarıya doğru dönecektir. Bursa önemli bir sanayi altyapısına sahip. Bir sonraki sanayileşme hamlesinden pay alması kesin bir şehir. Türkiye çok az sayıda küresel şampiyona sahip. Neden kendi sektöründe dünyanın ilk üçüne giren, merkezi Bursa’da olan ve mülkiyeti de yerli olan firma çıkmıyor” dedi. Akat, yılsonu itibariyle büyümenin yavaşlayacağını, dış açığın dağılacağını, enfl asyonun yükseleceğini, kurun ise mevcut düzeylerde gideceğini düşündüklerini söyledi.

Özen: Bursa istenen büyüklükte bir limana sahip değil 

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen: Bursa 40 adetle en fazla şubemizin bulunduğu 5’inci il. Bursa’daki şubelerin sağladığı kredi desteği 3,6 milyar liraya ulaştı. Bu rakamın 1,7 milyar lirası KOBİ’lere sağladığımız krediler. Müşterilerimizin bankamıza emanet ettiği mevduat ve yatırım hacmi ise 3,4 milyar lira seviyelerinde. 16 binin üzerinde üye işyerimizle, kullanılan 355 bin kredi kartıyla, Bursa ekonomisine canlılık getiren hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Bursa, önümüzdeki 10 yıl içinde, ülkenin ve yakın coğrafyanın teknoloji ve üretim üssü haline gelmeyi hedefl iyor. Bursa’nın, teknoloji ve Ar-Ge’ye gereken yatırımı yaparak bu hedefine ulaşması ve global ölçekte rekabete hazır hale gelmesi mümkün. Ayrıca, ilin mevcut üretimine rağmen, istenen büyüklükte bir limana sahip olmadığını biliyoruz. Lojistik üsse ve demiryoluna ihtiyaç duyan şehre kurulacak bir ‘lojistik köyü’, Bursa’nın bu alandaki sorunlarına çözüm getirerek, bölgede daha da güçlenmesini sağlayabilir.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI