Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Yeni nesil emlak danışmanlığının 10 altın kuralı!

Yeni nesil emlak danışmanlığının 10 altın kuralı!
07 Haziran 2018 11:21 | Son Güncellenme: 07 Haziran 2018 11:23
A+
A-

Emlakjet, Özyeğin Üniversitesi işbirliği ile  5 şehirde düzenlediği Emlakjet Akademi 3. Eğitim Günleri’nde yüzlerce emlak danışmanıyla biraraya geldi. ‘Yeni Nesil Emlak Danışmanı’ temasıyla düzenlenen Akademi’de sektörün önde gelen uzmanları, hem en kritik konuları masaya yatırdı hem de ‘yeni nesil emlak danışmanlığını’ yeniden tanımladı.

Geleceğin emlak danışmanları için gayrimenkul değerlemesini iyi yapabilmek, bölgeyi çok yönlü analiz etmek ve sektörün her alanında uzman olmak, fark yaratan özellikler olacak. İşte uzmanlarından yeni nesil emlak danışmanlığının 10 altın kuralı…

Yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet, Özyeğin Üniversitesi işbirliği ile 6 – 20 Nisan 2018 tarihleri arasında 5 şehirde düzenlediği Emlakjet Akademi 3. Eğitim Günleri’nde yüzlerce emlak danışmanıyla biraraya geldi. “Yeni Nesil Emlak Danışmanı’ temasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa olmak üzere 5 şehirde düzenlenen panel ve eğitimlerde gayrimenkulde 2018 trendlerinden, emlakçılık yasasına, müşteri odaklı satış tekniklerinden kentsel dönüşüme kadar sektörün en önemli konuları, önde gelen gayrimenkul profesyonelleri ve akademisyenlerince masaya yatırıldı.

Gayrimenkul profesyonelleri ve akademisyenler katıldı

3’üncü yılına giren Emlakjet Akademi’de bu yıl ilk kez katılımcılara verilen fotoğraf ve kişisel stil eğitimleri yoğun ilgi gördü. Emlakjet Akademi 2018 konuşmacıları arasında Emlakjet Genel Müdürü Gizem Moral Kunter’in yanı sıra Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Erol, Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hulki Cihan, Avukat Kudret Çöçü, Franchise Eğitim ve Danışmanlık Uzmanı Hakan Erilkun, Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Erol Canbay, Endeksa CEO’su Görkem Öğüt, Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, fotoğraf sanatçısı Coşkun Aşar ve Colourfit Kişisel- Mimari Renk Danışmanı ve Eğitmeni Oya Komar yer aldı. Katılımcılara eğitim sonunda Emlakjet ve Özyeğin Üniversitesi tarafından düzenlenen eğitim sertifikası verildi.

“Emlak sektörüne artık ‘dijitalleşme’ yön verecek”

‘Yeni nesil emlak danışmanlığının’ gayrimenkul sektörünün geleceğine yön verecek en önemli kilometretaşlarından biri olduğunu belirten Emlakjet Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, “Emlakçılığı sil baştan etkileyecek Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı’nın Nisan sonunda yasalaşması bekleniyor. Sektörün alım-satımdan çıkıp hizmet ve müşteri odaklı ilerlediği böyle bir dönemde yapılanları tekrarlama dönemi sona erdi. Dijitalleşme, önümüzdeki dönemde iş yapış şekillerini yeniden belirleyecek en kritik kavram. Emlakjet olarak bu kapsamda sektörde ilk ve tek olarak sunduğumuz dijital sekreter JETHAT, emlak danışmanlarının hiçbir müşteri çağrısını kaçırmamalarını sağlayan en yenilikçi ürünlerin başında geliyor. Onlar için satışta hızlı olmak, yeni müşteri kazanmak ve en önemlisi müşteri portföylerini sağlıklı biçimde yönetmek her zamankinden daha kritik. Bu nedenle bu yıl üçüncü kez düzenlediğimiz Emlakjet Akademileri ile emlak danışmanlarının ihtiyaç duyduğu eğitim, veri odaklılık ve alan hakimiyetini artırarak sektöre katma değer sağlamayı hedefledik. Bu anlayışımız, yeni Akademilerle devam edecek” değerlendirmesini yaptı.

‘Yeni nesil emlak danışmanı’ olmanın 10 adımı!

Emlakjet Akademi kapsamında düzenlenen panellerde konuşan Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Özelmacıklı, yeni nesil emlak danışmanında olması gereken özellikleri şöyle sıraladı:

  • Danışmanlar müşterilerini mutlaka takip ettikleri bir sistemde kayıt altına almalı. Eski müşterilerine geri dönüşler yaparak CRM kullanımını yaygınlaştırmalı. En fazla veriye sahip olan danışman en güçlüdür.
  • Bölgedeki rakiplerini, bölge site yönetimlerini, inşaat firmalarını, tedarikçileri, proje satış ofislerini, bilinen esnafları ve derneklerini ziyaret ederek zamanlarının % 80’ini sahada geçirmeliler. Tanıtım broşürleri bırakmalı, sattıklarını reklama dahil etmeliler.
  • Doğru değeri tespit etmek için mutlaka gayret göstermeliler. Taşınmaz malikinin istediği değer yerine, piyasa değerinin dikkate alınması önemlidir.
  • İşin gerektirdiği mali, hukuki, teknik konularda eğitim ve birikime sahip olmalılar.
  • Arz ve talepleri etkili bir şekilde takip etmeli, bunları her zaman için randevuya dönüştürebilmeliler.
  • Mal sahibi ve müşterilerin neden kendileri ile çalışması gerektiğini iyi bir şekilde ifade edebilmeliler.
  • Dıştaki hareketliliği gözlemlemeli, bölgelerini öğrenmeli, iletişim becerilerini artırmalılar.
  • Problem çözen, yol gösteren, bilgi veren, yardım eden bir profil kazanmalılar.
  • Etki alanlarını genişleterek teknolojiyi ve seri ilan portallarını doğru kullanmaları, ihtiyaç duydukları hedef kitleye etkin biçimde ulaşmalarını sağlar.
  • Sosyal medyayı doğru kullanmalı, fotoğraf ve imaj bilgisine hakim olmalılar. İşlerine hobi olarak değil profesyonelce bakan, bahşişi değil profesyonel hizmet bedelini düşünen ve kendine güvenen bir bakış açısı kazanmaları gerekiyor.

“Emlak danışmanı, artık biraz ekonomist, biraz hukukçu olmak zorunda!”

Panelde konuyla ilgili görüşlerini belirten Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Erol Canbay ise, emlak danışmanlarının kendi bölgelerine vakıf olmak için o bölgedeki fiyatları birkaç yıl geriye giderek arşivlemeleri gerektiğini vurguladı. Canbay, “Emlak danışmanları bölgelerinde piyasada satışta olan konutlardan ziyade, satışı gerçekleşen konutları ve satış değerlerini öğrenmeli. Bunun da yolu, sıkı bir takip ve iyi arşiv tutmaktan geçiyor. Değer biçeceğimiz konutla kat, cephe, yaş, konum ve en önemlisi de benzer metrekarede olan emsalleri incelemek bizi doğru sonuca götürüyor. Uygulamada birkaç yıl öncesinin bilgileri bugün tutulmayabiliyor” diye konuştu. ‘Gayrimenkul danışmanı’ tanımının yerini yatırım uzmanı tanımına bırakacağını vurgulayan Canbay, “İyi bir fiyat arşivi tutmanın yanında bir emlak danışmanı artık sektörde kendine yetecek kadar biraz mimar, biraz mühendis, biraz hukukçu, biraz değerlemeci, biraz ekonomist olmak zorunda” dedi.

‘Stilini iyi tanımlayan emlak danışmanı satışını ikiye katlar’

Emlakjet Akademi’de bu yıl ilk kez katılımcılara verilen fotoğraf ve kişisel stil eğitimleri, emlak sektöründe bireysel farkındalık, imaj ve görsel algının satışlar üzerinde ne kadar etkili olduğunu gözler önüne serdi. Emlakjet Akademi’lerde bu alanda sunumlar yapan Colourfit Kişisel- Mimari Renk Danışmanı ve Eğitmeni Oya Komar, yeni nesil emlak danışmanlarının sektörel uzmanlıklarının yanı sıra kendi kişisel stil ve imajlarına dikkat etmesi gerektiğini, kendini ve müşterisinin profilini iyi tanıyan emlak danışmanlarının sektörde fark yaratacağını belirtti. Komar, “Müşterisinin stili iyi tanımlayan emlak danışmanları, satışlarını 2 kat arttırabilir. İmaj gözlüğüyle kendimizi tanımlayabilirsek de farklılıklarımızı ayrıştırabilir ve müşteriyi jet hızı ile gözünden okuruz” diye konuştu.

Kaliteli fotoğraf, ilanın % 240 daha hızlı el değiştirmesi demek!

Fotoğraf sanatçısı Coşkun Aşar ise Emlakjet Akademi’deki sunumlarında emlak danışmanlarının ürünlerini pazarlamasında ilan fotoğraflarının çok etkin bir yeri olduğunu hatırlattı. Fotoğrafın kaliteli olması için teknolojinin avantajlarından yararlanmak gerektiğini, oldukça ekonomik aletler ve mobil uygulamalar ile, doğru ışık ve geniş açılı, doğru ve kaliteli emlak fotoğraflarının çekilebileceğini aktaran Aşar, Emlakjet verilerine göre kaliteli fotoğrafların % 240 oranında daha hızlı satılıp kiralandığını sözlerine ekledi.

REKLAM ALANI