Dolar 32,3835
Euro 35,0225
Altın 2.326,63
BİST 9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 19°C

YENİ ADIMLARIN YANSIMLARI İZLENİYOR

YENİ ADIMLARIN YANSIMLARI İZLENİYOR
10 Haziran 2022 11:02
A+
A-

Ekonomi yönetiminin açıkladığı yeni adımlar sonrası döviz kurlarındaki dalgalı seyir bu sabah da sürüyor. Dün akşam kararlara ilk tepki olarak 16,75’e kadar çekildikten sonra yeniden 17,20’nin üzerini gören dolar/TL, bu sabah 17 seviyesinin altında tutunmaya çalışıyor. 5 yıllık CDS ise 800 puanı aşmış durumda.

Yurt içi piyasada ekonomiye ilişkin yeni adımların yansımaları takip ediliyor. Dolar 17,2 seviyelerinde başladığı günde 17,15 seviyelerine kadar indi. Ancak Türkiye’nin 5 yıllık temerrüt takası (CDS) 800 baz puanın üzerine çıktı. Borsa cephesinde ise bankacılık hisseleri önderliğinde yüzde 1’e yaklaşan değer kazancı var. Bankacılık endeksinde günlük yükseliş yüzde 4 civarında.

Hareketli gecenin ardından piyasalar ne tepki verdi?

Türkiye ekonomisi dün akşam piyasaların kapanışından gece yarısına kadar Hazine, BDDK ve SPK’dan peşpeşe gelen açıklamalarla dalgalı saatler geçirdi.  Hazine ve Maliye Bakanlığının , başta enflasyon ve döviz olmak üzere bazı ekonomi başlıklarında yürütülen Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesindeki yeni adımlar silsilesinin geleceğini duyurmasıyla dolar/TL, 17,25 seviyeyesinden 16,75’e kadar çekildi. Ancak açıklanan adımlar piyasaları tatmin etmeyince gece yarısı kur yeniden 17,25’lere geri geldi. Bu sabah saatleri itibariyle de dolar/TL’de hareketlilik sürüyor. Gece boyu 17,22-17,23 seviyesinde dengelenen dolar, bu sabah yeniden 17 liranın altına indi.

Dün gecenin kapanışına göre yüzde 1 civarı değer kaybeden dolar/TL, 16,95’ler düzeyinde değerleniyor. Benzer grafikleri çizden euro/TL ise dün akşam ve gece yarısı 17,90-18,35 arasında dalgalandıktan sonra bu sabah 18,10 civarında işlem görüyor.

İşte dün gecenin özeti

Hazine – TL’yi teşvik etmek için Gelire Endeksli Senet (GES) ihraç edecek. Yeni ürün, getirileri güçlü olan KİT’lerin gelirlerine endeksli olacak. Sadece gerçek kişilere sunulacak GES için 15 Haziran’dan itibaren talep toplanacak. Ayrıntılar daha sonra duyurulacak.
BDDK – Kredi büyümesini yavaşlatmak için tüketici kredisine vade sınırı getirdi, kredi kartında asgari tutarı artırdı. 100 bin liranın üzerindeki bireysel kredilerin geri ödeme süresi 12 aya indi. 50 bin liradan 100 bin liraya kadar olan krediler için ödeme süresi 24 ay. Limiti 25 bin lira ve altı olan kredi kartlarında aylık minimum ödeme tutarı, aylık bakiyenin %20’si olacak. Daha yüksek limitli kartlar için minimum limit, aylık faturanın %40’ı olarak belirlenecek.
BDDK – Yabancı yatırımcıya tahsisli swap imkanı sunmak için çalışma yapıyor. Daha önce yabancıların Türk Lirası’na erişimine getirilen sınırlama, belli kurallara bağlı olarak esnetilecek.
SPK – Yabancı yatırımcıları halka arzlara çekmek için komisyonları düşürdü.
SPK – Borsa nezdinde Emtia Pazarı kuruldu. Altın sertifikası ihraç edilecek.
TCMB – Ticari kredilere yüzde 10 oranında uygulanan zorunlu karşılık oranı yüzde 20’ye çıkarıldı.
TCMB – Bankalar, döviz hesabına karşılık ilave olarak Türk lirası cinsinden uzun vadeli sabit faizli menkul kıymet tesis edecekler.

DÜNYA

REKLAM ALANI