Dolar 32,5195
Euro 34,7843
Altın 2.502,09
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Yellen Konuştu Dolar Düştü

Yellen Konuştu Dolar Düştü
27 Ağustos 2016 11:24
A+
A-

Kurdaki yükseliş, döviz mevduatlarını 30 milyar dolar artırdı

Piyasaların merakla beklediği, ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen’ın açıklamaları doları düşürdü. Yellen konuşmaya başladığı sırada 2.94 seviyesinde olan Dolar /TL kuru, ilk etapta 2.95’e kadar yükselse de konuşma sonunda 2.93 seviyesine kadar düştü. Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen Yellen’ın faiz artışını destekleyecekleri yönündeki açıklamalarının ilk başta dolarda sınırlı yükselişlere neden olduğunu ancak resesyon riski ile ilgili alınabilecek önlemlere yaptığı vurgunun doları aşağı çektiğini ifade etti.

FED’in Eylül Ayında Faiz Arttırma İhtimali Düştü

Haftanın kritik konuşması gerçekleşti ve FED başkanı Yellen’ın açıklamaları sonrası piyasalarda dalga boyu yükseldi. Konuşma metninin yayınlamasıyla beraber Dolar varlıklarında kısa süreli yükseliş hareketi görüldü. Yellen açıklamalarında verilerin FED’in faiz artışını daha fazla desteklediğini ifade etti ve piyasa tarafında Dolar lehine bir fiyatlama izledik. Fakat konuşma metnin tamamına bakıldığında ABD ekonomisi için resesyon riskine karşı alınabilecek önlemlerde, gerektiğinde teşviklerin söz konusu olabileceğine vurgu yapılması piyasanın rengini değiştirdi. Bu genişleyici para politikası sinyali Dolar varlıklarında düşüşlere sebep olurken ABD 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil faizlerinde geri çekilmeler görüldü . Konuşma sonrası FED’in Eylül ayında faiz yükseltme ihtimali % 21 seviyesinden % 18’e gerilerken Aralık ayında yükseltme ihtimali %50 ‘den % 48’e düştü. Aynı zamanda Yellen’dan faiz artışı herhangi bir tarihe vurgu yapılmadığını görüyoruz.

Dolar tarafında ise gevşemeler görülse de kritik destek noktaları üzerinde fiyatlama sürüyor. 2.9240-2.9140 destek bölgesi aşağı yönlü kırılırsa yeni düşüşler görebiliriz ve 2.9000-2.8800 seviyeleri gündeme gelebilir. Ancak haftalık kapanış bu bölgeler üzerinde gerçekleşirse FED fiyatlaması bitmiş olabilir ve yeni haftayla beraber yeniden Dolarda yükselişler gündeme gelebilir. Bu sebeple bu karışık günde haftalık ve günlük kapanış seviyeleri dikkate alınmalı diyebiliriz.

REKLAM ALANI