Dolar 32,3656
Euro 34,9702
Altın 2.326,16
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

YAZ AYLARINDA ELEKTRİKTEN TASARRUF SAĞLAYACAK TÜYOLAR

YAZ AYLARINDA ELEKTRİKTEN TASARRUF SAĞLAYACAK TÜYOLAR
12 Haziran 2022 01:50
A+
A-

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcaklıklar da her geçen gün artıyor. Klima ve vantilatör kullanımı artarken buzdolabı, derin dondurucu gibi aletler de daha fazla çalışarak enerji tüketimine yol açıyor. Ancak tüketici elektrik faturalarının kabarmasından da endişeleniyor. Türkiye’nin karşılaştırma sitesi encazip.com, yaz aylarında uygulanabilecek yöntemlerle elektrikten tasarruf sağlayabileceğiniz pratik önerilerde bulundu.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcaklıklar giderek artarken klimalar, vantilatörler, soğutucular da çalışmaya başladı. Yaz aylarında elektik faturalarının artmasına neden olan etmenlerden biri de sıcaklık arttıkça buzdolabı, derin dondurucu vb. soğutucu cihazların, kendi iç sıcaklığının düşmemesi ve ortam sıcaklığına uyum sağlamak için daha çok çalışması. Karşılaştırma sitesi encazip.com yaz aylarında ev ve iş yerleri için elektrikten tasarruf etmenizi sağlayacak önerilerde bulundu. İşte elektrik faturalarının kabarmasını önleyebilecek o öneriler:

Gün ışığından daha fazla yararlanın

Birçok evde güneşlikler, gündüz vakti güneşlik olarak pek kullanılmaz, daha çok akşamları perde olarak kullanılırlar. Çok koyu renk olmayan perdeler veya güneşlikler kullanarak gündüz vakti, güneş ışığının odayı fazla ısıtmasına engel olabilirsiniz. Yaz akşamlarında ise güneş ışığından olabildiğince fazla yararlanarak faturanızdan tasarruf sağlayabilirsiniz. Örneğin, hava kararmaya başladığında ışıkları açmak yerine perdeleri açarak evin içini aydınlatabilir ve gün ışığından aydınlatma olarak yararlanabilirsiniz. Ayrıca güneşle ısınma özelliği bulunan sıcak su depoları kullanarak kombi ve elektrik tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Bazı cihazların kullanımını azaltın

Yaz aylarında saçlarınızın doğal olarak kuruması çok kısa bir zaman alır. Duş sonrası saç kurutma makinesi kullanmak yerine saçlarınızın nemini havluyla alabilir ve doğal olarak kuruması için bırakabilirsiniz. Çamaşırlarınızı kurutma makinesinde kurutmak yerine doğal olarak kurumasını sağlamak için güneş gören bir bölgeye asabilirsiniz. Böylece çamaşır kurutma makinesinin elektrik sarfiyatını önleyebilirsiniz. Benzer şekilde bulaşık makinesinin kurutma özelliğini tercih etmeyip kısa programda çalıştırarak bulaşıkların doğal şekilde kurumasını sağlarsanız enerji tasarrufu sağlarsınız.

Mutfak için pratik öneriler

Bir yemeği ısıtmak istiyorsanız fırını çalıştırmak yerine mikrodalga fırını kullanmakta fayda var. Çünkü ocak hem havayı ısıtır hem de daha uzun süre çalışacağı için ekstra elektrik harcanmasına neden olur. Mikrodalga fırında kendi porsiyonunuz kadarını 2-3 dakika gibi kısa sürede ısıtabilir, enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Ayrıca yemek yaparken fırının kapağını da sık sık açıp kapatmayın. Bunu yaparsanız ortam ısınacaktır ve soğutucu kullanma ihtiyacı artacaktır.

Klimanızın bakımını mutlaka yaptırın

Hava nemliyken hissedilen sıcaklık da yüksek oluyor. Klimanızı nem alma modunda çalıştırırsanız hem hissedilen sıcaklık azalacaktır hem de nem alma modu, soğutma modundan daha az elektrik tükettiği için tasarruf sağlayacaksınız. Klimanızın bakımını yaptırmayı ihmal etmeyin. Bu hem sağlıklı bir ortam elde etmeniz hem de enerji tasarrufu açısından faydalıdır. Klima derecesini düşük tutarak çalıştırabilir, vantilatör sayesinde soğuk havanın yayılmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca kombinizin sıcak su seviyesini de düşürebilirsiniz.

Klima çalışırken pencereleri kapatın

Yaz aylarında sık yapılan hatalardan bir tanesi hem serinlik yapması için pencereleri açmak hem de aynı anda klimayı çalıştırmak. Pencereleri açık unutmak, sıcak havanın içeri girmesine neden olur. Bu da klimanın etkisini azaltır. Klima çalışırken pencereleri kapatmakta fayda var.

Eşya seçimine dikkat edebilirsiniz

Seçeceğiniz eşyalar da elektrik tüketiminde önemli rol oynar. Örneğin, daha yüksek enerji gerektiren buzdolabı, televizyon, aydınlatma gibi elektrikli aletleri satın alırken enerji verimliliği sınıfı yüksek olanlarından seçebilirsiniz.  Klimalara göre daha az elektrik harcayan tavan vantilatörleri kullanmayı tercih edebilirsiniz. Hem tasarruf sağlamak hem doğaya katkıda bulunmak isterseniz cep telefonu gibi aletleri şarj etmek için taşınabilir güneş panelleri kullanabilirsiniz.

Isı yalıtımıyla sıcaklığı önleyebilirsiniz

Eğer eviniz fazla güneş alan bir bölgedeyse panjur yaptırabilirsiniz. Panjurları kapatmak, güneşin sıcağını engeller. Pencerelerinizde yansıtıcı cam kullanarak, ısıyı yansıtabilir böylece klima ihtiyacını azaltabilirsiniz. Ayrıca çift cam kullanarak da evin içindeki ısının sabit kalmasını sağlayabilir ve elektrik faturasından tasarruf edebilirsiniz.

Tedarikçi değiştirerek yüzde 11 tasarruf sağlanabilir

Elektrik tedarik şirketi değiştirerek daha cazip fiyattan ve indirimli elektrik tüketmek mümkün. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) kararına göre, elektrik tüketicileri istedikleri takdirde elektrik tedarikçisini değiştirmekte serbest. İsteyen tüketiciler mesafeli sözleşmeler ile cep telefonu operatörünü değiştirir gibi tedarikçi değiştirerek ayda yüzde 11’e kadar tasarruf sağlayabilirler.

REKLAM ALANI