Dolar 32,3640
Euro 35,0101
Altın 2.325,51
BİST 9.093,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Yatırımların önünü açacak 10 madde Meclis’e geliyor

Yatırımların önünü açacak 10 madde Meclis’e geliyor
20 Nisan 2016 09:50
A+
A-

Yatırım Zirvesi 30 Mayıs
TOBB’un YOİKK’e sunduğu 52 öneriden ilk aşamada düzenlenecek 10 maddenin içeriği belli oldu
Yatırımların önünü açacak 10 madde Meclis’e geliyor

Özel sektörün Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’nun (YOİKK) toplantısına sunduğu 52 öneriden ay sonuna kadar TBMM’ye getirilmesi kararlaştırılan 10’unun içeriği belli oldu. Yapılacak düzenlemeler arasında şu başlıklar öne çıkıyor: Ar-Ge teşviklerine ilişkin mevzuattaki çakışmalar ayıklanacak, teşviklerin yerel ölçekte koordinasyonu sağlanacak ve başvuruları kolaylaştırılacak, damga vergisi sınırlandırılacak, yatırım izinleri ile KDV iade süreci basitleştirilecek, çok uluslu şirketlerin bölgesel yönetim merkezlerinin Türkiye’ye çekilmesi için rakip ülkelerdekine benzer destekler sağlanacak, nitelikli yabancıların çalışma izinleri kolaylaştırılacak ve Turkuaz Kart uygulamasına geçilecek.

Yapısı 64’üncü Hükümet döneminde değiştirilen Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’nun (YOİKK) Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan başkanlığında geçtiğimiz hafta sonu yapılan ikinci toplantısına özel sektörün getirdiği 52 öneriden 10 tanesinin birkaç hafta içinde Meclis’e getirilmesi kararlaştırılırken, 30’unun da 3 ay içinde çözülmesi kararlaştırıldı.

Toplantıyı ve alınan kararları değerlendiren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, neredeyse kabinenin yarısıyla Türk özel sektörünün sorunlarını konuşmanın ve yatırım ortamına ilişkin taleplerin ele alınmasının çok faydalı olduğunu bildirdi. Uzun zamandır reformlar bu kadar kararlı bir duruş görülmediğini belirten Hisarcıklıoğlu, özel sektör olarak umutlarının daha da arttığını kaydetti.

“Türkiye şirket kuruluşunda 94.’lükten 10.luğa çıkacak” Orta gelirli ülkelerden çıkarak yüksek gelirli ülke grubuna girmesinin hedeflendiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin halen Dünya Bankası’nın Doing Business (İş Yapma) endeksinde 55’inci sırada olduğunu aktardı. Şirket kuruluşundan inşaat izinlerine, gümrük gümrük muamelelerinden teşvik uygulamalarına kadar birçok alanda ciddi reformlara ihtiyaç olduğunu anlatan Rifat Hisarcıklıoğlu, küresel rekabetle baş etmeye çalışan özel sektörün, üzerindeki bürokratik yüklerin azaltılması gerektiğini vurguladı.

Bu konuda YOİKK’te bakanların kararlılığını görmenin güzel olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, şubatta ele alınan şirket kuruluşu konusunda Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci ve Maliye Bakanı Naci Ağbal ile güzel bir çalışma yaptıklarını, Meclis’e sevk edilme aşamasına gelen kanun çıktıktan sonra Türkiye’nin şirket kuruluşunda 94’üncü sıradan 10’unculuğa yükseleceğini bildirdi.

YOİKK toplantısına özel sektör kuruluşlarının TOBB’un koordinasyonunda 6 ana başlık altında 52 talep götürdüğünü ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Çok detay bir çalışma yaptık. Sorunla birlikte çözüm önerimizi de hazırladık. Bu talepler de çok olumlu karşılandı. 10 tanesi hemen önümüzdeki birkaç hafta içinde meclise sevk edilecek. Geri kalan önerilerden yaklaşık 30 tanesi de 3 aylık bir plan çerçevesinde çözülecek” diye konuştu.

İşte, ele alınacak 10 YOİKK talebi!

– Teşviklerin koordinasyonu için yerelde birimler kurulacak, teşviklerin tanıtımı tek elden yapılacak, başvuru kolaylaşacak.
– Damga vergisinde kapsam 2017 geçerli olmak üzere sınırlandırılacak, bazı alanlarda muafiyet sağlanacak.
– KDV iade süreci Gelir İdaresi Başkanlığı’nın eylem planı kapsamında basitleştirilecek, finansman sorunları rahatlatılacak.
– İnşaat izinleri başta olmak üzere yatırımda gereken izinlerin koordinasyonu ve basitleştirilmesi için 3 ay sonra yapılacak YOİKK’e kadar çözümler geliştirilecek,
– Çok uluslu şirketlerin bölgesel yönetimleri Türkiye’ye çekilmesi için Dubai, Singapur’a benzer destekler sağlanacak.
– Yabancı sermayenin çekilmesi kapsamda nitelikli yabancıların çalışma izinlerinin kolaylaştırılması için kanun çıkarılacak, Turkuaz Kart uygulamasına geçilecek.
– Çekin itibarının artırılması için karekodlu çek zorunlu olacak.
– Tacirler arası ticaretin daha güvenli yapılması için tacirler arasındaki işlemlerde ipotek harcı kaldırılacak.
– Ar-Ge teşviklerinde farklı kanunlar arasında çakışmalar ayıklanacak. Yeknesak bir uygulamaya geçilecek.
– Küçük meblağlı ticari alacaklarda mahkemeye gitmeden sorunu çözecek tahkim ve arabuluculuk gibi yöntemler teşvik edilecek.

REKLAM ALANI