Dolar 32,5471
Euro 34,8914
Altın 2.432,91
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

Yatırımcı Euro nun akıbeti için kararını verdi mi ?

Yatırımcı Euro nun akıbeti için kararını verdi mi ?
01 Mart 2013 15:14 | Son Güncellenme: 14 Mayıs 2013 21:28
A+
A-

euro-yatırımcı

Destek Fx, analiz Departmanı analizine göre çok uzun zamandan beri Avro Bölgesinde ki belirsiz ama iyimser hava artık son buluyor gibi… Euro/Dolar paritesin de 2011 ortaların da başlayan satış dalgası bir yıl sonra “Euro bitti mi ?” derken 1.20 seviyelerinde son bulmuş ve o günden beri devam eden yükseliş trendi başlamıştı. O zamanlarda da anlam verilemeyen yükselen bir ivmeyle devam eden alımlar 1.3600.1.3650 aralığın da yerini kar satışlarına bıraktı. Ancak devam eden süreçte İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma isteği, Euro Bölgesi için de Euro’nun değerine yönelik görüş ayrılıkları, son olarak FED’in Varlık Alım Programına ilişkin FOMC içinden çıkan çatlak sesler Euro/Dolar alıcılarını bunaltı. ECB, yükseliş sürecini verilerle olmasa dahi söylemlerle idare etmeyi başarmıştı, fakat o dönem de Avro Bölgesi’n de Euro nun değeri adına bir tek Draghi konuşuyordu, şimdi ise veriler ve siyasiler konuşuyor..

Her ne kadar Draghi Euro’nun güçlü olduğunu yinelese de, son Avrupa Liderler Zirvesin de Fransa’nın Euro’nun fazla değerli olduğunu söylemesi, sonrasın da Almanya Başbakanı Merkel’in 1.30-1.40 aralığının Euro için uygun olduğunu belirtmeleri yatırımcıyı Euro’dan soğuttu. Öte yandan dünya da Kur savaşlarının konuşulduğu dönemde, ekonomik çözümsüzlüğü damarlarına kadar hisseden Avro Bölgesin de Kur Savaşlarından ziyade Koltuk Savaşlarını takip ediyoruz. İtalya seçimleriyle ekonomik krizle birlikte birde siyasi krizle karşı karşıya kalan Euro için iş yine ECB ye, yani Draghi’ye kaldı. 1.30’un altına razı olmayan Almanya liderliğinde ki Euro Bölgesi şüphesiz Euro/Dolar paritesinin şu halinden hoşnut olmayacaktır. Fakat artık süreç söylemlerle yönetebilecekleri kadar basit değil, çünkü konuşma sırası FED de (Bernanke’de).

Geçtiğimiz ay G-20 görüşmelerin de en çok merak edilen konu Kur Savaşlarıydı. Kur savaşlarının olmadığına dair zirve sonrası açıklamalar gelmişti, hemen arkasından FED Açık Piyasa Komitesi Ocak ayı toplantı tutanaklarından Varlık Alım Programın durdurulması veya dönemselleştirilmesine yönelik muhalif söylemleri takip ettik. Diğer taraftan ECB nin de yeni bir parasal genişlemeyi gündemine aldığı dedikoduları dolaşıyor. Anladığımız kadarıyla G-20 sonrası roller değişti. Geçtiğimiz Salı ve Çarşamba günleri Bankacılık Komitesine karşı para politikasını savunan Bernanke son toplantı da Varlık alım Programının maliyetlerinin konuşulmadığını ancak bir sonraki toplantı da konuşulacağını belirterek bir nebze piyasaları sonun başlangıcına hazırlıyor gibiydi. Tüm bu senaryolar göz önüne alındığın da Euro/Dolar ın akıbeti için bir süre daha 1.30 üzerin de bekleyeceğiz diyebiliriz ancak her an muhtemel satış dalgasına hazırlıklı olarak…

Teknik olarak konuşacak olursak parite de hakimiyet, 200 haftalık en yüksek fiyatların hareketli ortalamaların da diyebiliriz. Haftalık grafikler de 2011 yılının Ekim ayında 200 haftalık ortalamanın altına sarktığını gördüğümüz parite de yükselen trend yine 200 haftalık ortalama da son buldu. Şuan bulunduğumuz seviyeleri ise 2012 Ocak ayından Mayıs ayına kadar tam yedi defa fiyatlamıştık, sonrasın da ise tabii ki uzun vade düşen trend baskın çıkmış 1.20 dibini görmüştük. Şimdi yine 1.30 seviyelerindeyiz, önceki paragrafta da bahsettiğimiz gibi bir süre daha bu seviye üzerinde kalmamız muhtemel (yaklaşık 4-5 ay) ancak tarih tekerrürden ibaret diyerek yine uzun vade trendin devam edeceğini düşünebiliriz. Yani Haziran ayı sonuna kadar 1.30-1.34 aralığı parite için geçerli diyebiliriz, sonrasın da kademeli olarak 1.26-1.20 uzun vade trendin devamı gibi duruyor, muhtemelen o zamana kadar FED de Varlık Alımı konusun da nihai kararını vermiş olacaktır.

tegPyG5

Ekonomi Ajandası

REKLAM ALANI