Dolar 32,5286
Euro 34,9090
Altın 2.436,97
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

“Yaşam koçluğu” artık meslek

“Yaşam koçluğu” artık meslek
07 Temmuz 2013 10:35
A+
A-

gulsah sam orhan

Bireyin potansiyelini, kapasitesi doğrultusunda artırmayı amaçlayan, yol haritası çizip kişiye yol arkadaşlığı yapan “yaşam koçluğu” Türkiye’de de resmi  mesleklerden biri haline geldi.

HelpA Akademi’nin Genel Koordinatörü, Psikolog Gülşah Sam Orhan:“Hızla gelişen Türkiye ve Türk ekonomisinde etkin çalışacak yaşam koçları kalkınma sürecini hızlandıracak, gelişimin ana dinamoları olacak”

Çağı yakalamak, değişen dünyaya uyum sağlamak, iş stresini azaltmak, daha mutlu ve verimli bir hayata sahip olmak için seçenekler sunan “yaşam koçluğu”, gelişmiş ülkelerden sonra Türkiye’de de resmi meslekler arasına girdi.

Alınan bilgiye göre,” yaşam koçluğu” 26 Haziran 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Koçluğun Uluslararası Meslek Standartları” ile Türkiye’de de meslek dalları arasındaki yerini aldı.

Ankara’da koçluk eğitimi veren saygın kuruluşlardan HelpA Akademi’nin Genel Koordinatörü, Psikolog Gülşah Sam Orhan, gelişmiş ülkelerde 10 yılı aşkın süredir meslek olarak tanımlanan yaşam koçluğunun, girişimleri sonucu ülkemizde de bir iş disiplini haline geldiğini kaydetti.

Milyonlarca kişinin başarısının altın anahtarı olan yaşam koçluğunun, bireyin potansiyelini kapasitesi doğrultusunda artırmayı amaçlayan, kişiye çözüm önerileri getirme noktasında yol arkadaşlığı yapan bir meslek olduğunu, aynı zamanda hedeflere daha kolay ulaşılmasını sağladığını ifade eden Orhan, şunları söyledi:

“Yaşam koçları psikolog ve psikolojik danışmanlardan farklı olarak sağlıklı bireylerle hedefe yönelik çalışmalar yapıyor. Bireylere yol haritası çiziyorlar. Yaşam koçluğu disiplininde geçmiş deneyimlerden çok gelecek planlamalarına önem verilerek bireyin hayatına düzen ve disiplin getirilmiş oluyor. Hızla gelişen Türkiye ve Türk ekonomisinde etkin çalışacak yaşam koçları kalkınma sürecini hızlandıracak, gelişimin ana dinamoları olacak.”

“İletişim becerisi olmalı”-

Orhan, bu aşamada artık resmi meslek haline gelen koçluğun, işlerliğinin önemli olduğuna işaret ederek, “Başarılı bir yaşam koçunun mutlaka iletişim becerisine sahip olması gerekir. İletişim aşamasında yargılayıcı davranışlardan kaçınarak, empati kurabilmek çok önemli” dedi.

Eğitim esnasında kişisel yargı ve egoların engelleyici olduğunu belirten Sam, ”HelpA Akademi olarak Yaşam koçluğu, Öğrenci Koçluğu ve Satış Koçluğu eğitimleri veriyoruz. Eğitimlerimizde eğitmen adaylarımıza toplamda 6 gün eğitim programı sunuyoruz. Katılımın şart olduğu programda  Kuantum öğretisi çerçevesinde Temel Kuantum Yaşam Koçluğu eğitimiyle bireylere empatik dinleme ve bakış öğretilerek hayatlarını daha mutlu ve verimli yaşamalarını sağlıyoruz” diye konuştu.

REKLAM ALANI