Dolar 32,6924
Euro 34,8957
Altın 2.508,72
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

“Yasa dışı ticaret ile mücadele umudumuzu artırıyor”

“Yasa dışı ticaret ile mücadele umudumuzu artırıyor”
25 Ocak 2015 14:17
A+
A-

Ali+Ercan+Ozgur

Marka Koruma Grubu, Dünya Gümrük günü’nde yaptığı açıklamada, ekonomiyi tehdit eden yasa dışı ürün ticareti için alınan önlemlere dikkat çekti

 Marka Koruma Grubu (MKG) Sözcüsü Dr. Ali Ercan Özgür, Türkiye’de sahte ve korsan ürün ticaretinin yılda 11 milyar dolara yaklaştığını belirterek, “Yasadışı ürün ticareti nedeniyle Türkiye ekonomisi milyarlarca lira kayba uğruyor, şirketlerin fikri mülkiyet hakları zarar görüyor, tüketici güvenliği ve sağlığı tehdit ediliyor. Yasadışı ürün ticaretiyle mücadele konusunda devletimizin kararlı çalışmaları, gelecek için umudumuzu artırıyor” dedi.

Türkiye’de yasadışı ticaret ile mücadeleye ve ticari marka haklarının etkin bir biçimde korunmasına odaklanan Marka Koruma Grubu (MKG), Dünya Gümrük Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Fikri mülkiyet haklarının etkin şekilde korunmasının yatırımcılar açısından hayati önem taşıdığına vurgu yapılan açıklamada, yasadışı ürün ticaretinin ulaştığı boyuta dikkat çekildi. MKG Sözcüsü Dr. Ali Ercan Özgür, sahte, kaçak ve taklit ürün ticaretinin dünya genelinde yüzlerce milyar dolarlık hacme sahip olduğunu, Türkiye’de de ekonomiyi ve yatırımları olumsuz etkileyecek boyuta ulaştığını belirterek şunları söyledi:

“BASCAP (Sahtecilik ve Korsanla Mücadele İçin İş Dünyası Hareketi) verilerine göre Türkiye’deki sahte ve korsan ürün ticaretinin yıllık boyutu 11 milyar dolara yaklaştı. Sahte, taklit ve korsana ilave olarak kaçak ticareti de her yıl milyarlarca liralık vergi kaybına neden oluyor. Türkiye örneğin; her yıl kaçak akaryakıt nedeniyle 5 milyar lira ÖTV, kaçak sigara nedeniyle 5,5 milyar lira vergi gelirinden mahrum kalıyor. Yasadışı ticaret ayrıca, Türkiye’ye ciddi yatırımlar yapan, on binlerce kişiye istihdam sağlayan, vergi geliri üreten yatırımcıların fikri mülkiyet haklarını da gasp ediyor. Bu durum, yeni yatırımların önünü kesme riskini beraberinde getiriyor. YASED’in yaptığı bir araştırmaya göre, fikri mülkiyet haklarının korunmasında yapılacak %1 iyileştirme, yatırımlarda 1.9 milyar artış sağlıyor. Yasadışı ticaret ile mücadele bu yüzden ülkemiz için büyük önem taşıyor. Gümrük İdareleri ise bu mücadelede önemli bir görev üstleniyor. Özellikle gümrük denetimleri mücadele sürecinin önemli bir parçasını oluşturuyor. Son dönemde atılan adımlar ve açıklanan planlar, gelecek için umudumuzu artırıyor.”

Vatandaşlar ALO 136’yı arayarak mücadeleye destek verebilir

Dr. Ali Ercan Özgür, yasadışı ürün ticaretinin, tüketici güvenliği ve sağlığı açısından da önemli bir tehdit oluşturduğunu belirterek şunları söyledi:

“Tüketicilerin sahte ürünler nedeniyle uğradıkları mağduriyeti, hatta ölümle sonuçlanan trajedileri gazetelerden okuyoruz, televizyonlardan izliyoruz. Resmi kurum ve kuruluşlar, meslek örgütleri, şirketler bu tür felaketlere neden olan yasadışı ticaretle mücadele konusunda önemli adımlar atıyor. Cezaların caydırıcılığının artırılması, sıkılaştırılan denetimler sayesinde yakalamaların artması sadece birkaç örnek. Ancak tüm bu çabaların başarıya dönüşebilmesi için vatandaşların duyarlılığı da bir o kadar önem taşıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bu konuda çok güzel bir adım attı. ALO 136 İhbar Hattı’nı yeniden aktif hale getirerek, mücadeleye ortak olmak isteyen tüketiciler için bir iletişim platformu oluşturdu. 2013 yılında sorumlu vatandaşların aramaları sayesinde 19 milyon liralık kaçakçılık olayı ortaya çıkarıldı. Ayrıca ihbarda bulunup, yasadışı ürünlerin yakalanmasını sağlayan vatandaşların ikramiye ile ödüllendirilmesi uygulaması da hayata geçirildi. 2014’te 5-6 milyon TL para ödülü dağıtıldığı açıklandı. Bu olumlu çalışmaları hayata geçiren tüm gümrük yetkililerini tebrik eder, Dünya Gümrük Günü’nü kutlarken, vatandaşlarımızdan da duyarlılıklarını artırarak sürdürmelerini bekliyoruz”

 

 

REKLAM ALANI