Dolar 32,3654
Euro 34,9610
Altın 2.325,42
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Yapı kredi’nin aktif büyüklüğü 143 milyar TL’ye ulaştı

Yapı kredi’nin aktif büyüklüğü 143 milyar TL’ye ulaştı
02 Ağustos 2013 06:21
A+
A-

FAIK ACIKALINYapı Kredi, yılın ilk yarısında toplam aktif büyüklüğünü 2012 yılsonuna göre yüzde 9 artırarak 143.2 milyar TL’ye çıkardı. Müşteri odaklı sürdürülebilir bir performansa imza atan Yapı Kredi’nin net kârı ise yılın ilk altı ayında yıllık yüzde 55 artışla 1 milyar 296 milyon lira olarak gerçekleşti. Sermaye yeterlilik oranı yüzde 15,8 şeklinde açıklanan Yapı Kredi, bilançodaki aktiflerinin yüzde 61’ini kredi olarak ekonominin finansmanı için kullandırıyor.

MÜŞTERİ ODAKLI BANKACILIK ANLAYIŞIYLA SAĞLAM BİLANÇO YAPISI

Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, yılın ilk yarısında müşteri odaklı bankacılık anlayışıyla sürdürülebilir ve sağlıklı büyümeye devam ettiklerini belirtti. Açıkalın, Bilanço yapısına baktığımızda, Yapı Kredi olarak bu yıl da sektörde kredi/aktif oranı en yüksek bankalardan biri olduğumuzu görüyoruz. Yani aktiflerimizin çok büyük bir kısmını ekonominin finansmanı için kaynak olarak kullandırdık. Kredilerde tüm segmentlerde büyüdük ama özellikle büyümenin başlıca öncüleri bireysel krediler ve proje finansmanı kredileri oldu” dedi. 

Yılın ilk yarısında toplam kredilerde yüzde 12 büyüme ile 86.9 milyar liralık portföye ulaşarak yüzde 9,6 pazar payı elde ettiklerini söyleyen Açıkalın toplam mevduatta ise sektör ortalamasının üzerinde yüzde 10 büyüyerek yüzde 9,1 pazar payı ile 77.9 milyar liralık mevduat tabanına ulaştıklarını belirtti. Açıkalın, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Performansımız, “doğru ürünü, doğru müşteriye, doğru fiyatla ve doğru kanal üzerinden sunmak” stratejimizin başarısını teyit ediyor. Türkiye’nin dördüncü büyük özel bankası olarak sektördeki en köklü ve sağlam kurumlardan biriyiz. Müşteri memnuniyetini ön planda tutarak, hedeflerimize doğru kararlı yürüyüşümüzü sürdürüyoruz. Financial Times’ın Avrupa’nın en büyük şirketleri arasında yaptığı sıralamada, 64 kademe birden yükselerek 194. sırada yer almamız da bunun bir ispatıdır.

Yapı Kredi olarak fonlama kaynaklarının çeşitlendirilmesinde istikrarlı ve başarılı bir performans sergilediklerini kaydeden Açıkalın, bu alanın Yapı Kredi için temel stratejik önceliklerden biri olduğunu ifade etti. Banka bu kapsamda Temmuz sonunda gerçekleştirdiği seküritizasyon programı çerçevesinde, 5 – 13 yıl vadeli, yaklaşık 505 milyon dolar tutarında kredi sağladı.  Açıkalın işlemin 2011 yılından beri Türkiye’de gerçekleştirilen en yüksek tutarlı seküritizasyon işlemi olmasının yanı sıra, 2013 yılının bu çerçevedeki ilk işlemi olduğunun da altını çizdi. Açıkalın ayrıca Temmuz ayında Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’ndan Hazine Müsteşarlığı garantisi olmadan 100 milyon euro tutarında finansman sağlayan ilk banka olduklarını vurguladı. Devam eden şube açılışlarıyla toplam şube sayısının 935’e yükseldiğini belirten Açıkalın, yılsonuna kadar 40-50 yeni şube açarak müşterilerini desteklemeye devam etmeyi hedeflediklerini söyledi.

 

REKLAM ALANI