Dolar 32,5611
Euro 34,7000
Altın 2.517,24
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Yabancılar ‘çıkıyoruz’ dedi, Türkler aldı

Yabancılar ‘çıkıyoruz’ dedi, Türkler aldı
01 Nisan 2014 10:56
A+
A-

Nezih KitapTemelleri 1907 yılında atılan Türkiye’nin en köklü kitabevlerinden Nezih Kitap, kırtasiye sektörünün tanınan isimlerinden Muharrem Ender Karvar ve Numan Lir tarafından satın alınıyor. Karvar, hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada, 2010 yılında Nezih Kitap’ı alan İngiliz Ashmore Group’un 17 Aralık’tan sonra yaşananları gerekçe göstererek Türkiye’den çıkma kararı aldığını ve kendilerinin de bu köklü markaya sahip çıktıklarını söyledi.

Her iki taraf adına da Rekabet Kurulu’na yapılan başvuruda, “Nezih Kitap Kırtasiye San. Tic. A.Ş.’nin yüzde 99,99 oranındaki hissesinin Muharrem Ender Karvar ve Numan LİR tarafından Turkish Youth Investments BV’den devralınmasıdır” ifadesi yer aldı. Turkish Youth Investments, Türkiye’de Arzum’a yaptığı yatırımla da bilinen İngiliz Ashmore Group’un yatırım fonu olarak faaliyet gösteriyor.

Satış işlemi Rekabet Kurulu’nun onay vermesinin ardından gerçekleşecek.

107 YILLIK FİRMA

Türkiye’nin en eski şirketlerinden biri olan Nezih Kitap Kırtasiye, 1907 yılında Ethem Kaçar tarafından İskele kitabevi adıyla kuruldu. 1970 yılında Nezih ismini alarak ilk mağazasını Şaşkınbakkal’da, ikinci mağazasını ise 1984 yılında Kadıköy’de açtı. Kaçar Ailesi’ne ait olan şirkette 2010 yılında ise çok önemli bir hisse devri gerçekleşti. Aile, hisselerin tamamını Ashmore’a ait olan Turkish Youth Investments ve Osman Kerem Mutlu’ya sattı.

Bu satıştan sonra şubeleşme hızlanırken, şirket İstanbul, Ankara ve Bursa’da 4 mağazadan 15 mağazaya ulaştı. Açılış hazırlığı süren iki şube daha eklenince bu rakam 17 mağazaya çıkacak.  Nezih Kitap şu anda toplam 7500 m2 satış alanı ile hizmet veriyor.

KIRTASİYE DÜNYASININ TANINAN İSİMLERİ

Şirketin yeni sahipleri ise kırtasiye dünyasının oldukça bilinen isimleri. Muharrem Ender Karvar, Derya Dağıtım A.Ş’nin sahibi. 1974 yılında 10 yayıncı firmanın ürünlerinin tek satıcısı olarak genel dağıtım amaçlı kurulan firma toptan kırtasiye alanına da girerek hızla büyüdü. Firma şu anda kitap, kırtasiye, kağıt ve kağıt ürünleri, bilgisayar sarf malzemeleri, oyuncak ve hediyelik eşya grubu olmak üzere 80 bin çeşit ürünün dağıtımını gerçekleştiriyor. Karvar aynı zamanda İstanbul Ticaret Odası’nın Kağıt ve Kırtasiye Meslek Komitesi Başkanı olarak görev yapıyor. Numan Lir ise kırtasiye pazarının önde gelen firmalarından Kemerburgaz Kırtasiye’nin ortaklarından.

“YABANCILAR KAPATIP GİDECEKTİ”

Satışla ilgili olarak bilgi veren Karvar, yabancı yatırımcıların 17 Aralık’tan sonra yaşananları gerekçe göstererek Türkiye’den çıkma kararı aldıklarını söyledi. Bu dönemde kendilerinin devreye girdiğini anlatan Karvar, “Biz Türkiye’ye güveniyoruz, inanıyoruz. Bu köklü ve değerli markanın bitmemesi için yatırım yapma kararı aldık, isme sahip çıktık. Yoksa kapatıp gideceklerdi” dedi.

Karvar, ilk etapta marka mevcudiyetini korumayı amaçladıklarını, daha sonra da büyütme yönünde çalışmalar yapacaklarını kaydetti.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI